Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 01

Lietuva šiemet jau išleido beveik 300 tūkst. litų dėl pralaimėtų bylų teismuose

Lietuva šiemet jau išmokėjo beveik 300 tūkst. litų vykdydama teismų sprendimus žalai atlyginti ir šalių taikius susitarimus, teigia Vyriausybės atstovė.
Strasbūro Žmogaus teisių teismas
Strasbūro Žmogaus teisių teismas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Lietuva

Vis dėlto Lietuvos pareigūnai nesitiki susidurti su panašiomis problemomis kaip kaimynai lenkai, kuriems ima trūkti lėšų išmokėti kompensacijas dėl dažnai pralaimimų bylų Strasbūro teisme.

Nuo metų pradžios Lietuvoje beveik 47 tūkst. litų sumokėta vykdant Europos žmogaus teisių teismo sprendimus ir per 240 tūkst. – Lietuvos teismų sprendimus bei taikius susitarimus bylose prieš valstybę, BNS sakė Vyriausybės atstovė Strasbūro teisme Elvyra Baltutytė.

Iš viso asignavimai žalai atlyginti 2010–aisiais siekia 1 mln. ir 10 tūkst. litų. Šios lėšos yra skiriamos iš Teisingumo ministerijos biudžeto.

Pasak E.Baltutytės, iš Lietuvos sumos vertintinos kaip sąlyginai nedidelės.

„Pabrėžtina, kad žymiai daugiau šiemet priteista iš valstybės Lietuvos teismuose, o ne EŽTT, nes pastarasis teismas yra tik papildoma priemonė, skundžiantis dėl valstybės neteisėtų veiksmų“, – teigia Vyriausybės atstovė.

E.Baltutytė pažymėjo, kad vertinant kitų valstybių kontekste Lietuva niekuo ypatingu neišsiskiria. Ji pabrėžė, kad prognozuoti, kiek reikia valstybei lėšų konkrečiais metais yra labai sudėtinga, nes tai priklauso nuo to, kiek yra priimama sprendimų, kuriuose yra konstatuojamas Europos žmogaus teisių konvencijos pažeidimas, bei kokie nustatomi pažeidimai.Žymiai daugiau šiemet priteista iš valstybės Lietuvos teismuose, o ne Europos žmogaus teisių teisme...

Ji tvirtino, kad jei baigtųsi Teisingumo ministerijos lėšos sumokėti žalai, tektų kreiptis į Vyriausybę dėl papildomų asignavimų, kurie būtų skiriami iš valstybės rezervo fondo. Praktikoje dar nebuvo kreiptasi dėl papildomų asignavimų.

Per pastaruosius dešimt metų skundų iš Lietuvos EŽTT padaugėjo beveik 3,5 kartų. 1999–aisiais buvo gauti 76 skundai prieš Lietuvą, tuo tarpu 2009–aisiais – jau 261.

Lenkų dienraštis „Rzeczpospolita“ neseniai pranešė, kad dar šiais metais Lenkijos Užsienio reikalų ministerijai gali pritrūkti turimų lėšų diplomatinių atstovybių ir pačios ministerijos veiklai, Lenkijai pralaimint bylas EŽTT.

Dienraščio žiniomis, šiemet šiam tikslui skirti pinigai jau išeikvoti birželio mėnesį, todėl kompensacijas už pralaimėtas bylas teks mokėti iš einamosios veiklos lėšų, kurios skirtos ambasadų, pačios ministerijos išlaikymui, taip pat ir Lenkijos įvaizdžio propagavimui ir narystei ES.

Dienraščiui pavyko nustatyti, kad 2009 metais teismo skirtos baudos Lenkijos URM biudžetui kainavo 4,9 mln. zlotų (4,2 mln. litų).

Pasak E.Baltutytės bylose prieš Lenkiją 2009–aisiais buvo priimti 123 sprendimai, kuriuose konstatuotas bent vieno Konvencijos straipsnio pažeidimas, tuo tarpu prieš Lietuvą – tik 8.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius