-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 10 03 /16:20

Lietuva siūlys ES kurti karinės pagalbos Ukrainai fondą, kuriame būtų milijardai eurų

Lietuvos Seime gimė siūlymas Europos Sąjungai sukurti karinės pagalbos fondą, į kurį ES šalys savanoriškai pervestų 1-3 proc. iš ES struktūrinių fondų gaunamos paramos. Vienas iš projekto autorių, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka 15min.lt sakė, kad šis dokumentas ES vadovams bus pristatytas gruodžio pradžioje.
Pagyvenusi moteris šalia nuniokoto pastato
Karo niokojamai Ukrainai reikia visokeriopos pagalbos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Manau, kad ES, kadangi jos pašonėje viskas vyksta, turi galvoti apie strateginį planą, kaip padėti Ukrainai. Todėl mes Seime sudarytoje darbo grupėje rengiame paramos Ukrainai strategines gaires. Mes norėtume, kad ir ES pagalvotų apie tokią paramos Ukrainai strategiją, nes vien mūsų mažos valstybės paramos maža. Patys žinome, kiek čia mes tegalime paremti“, – sakė B.Juodka.

Jis tikina, kad Seime ruošiamas pagalbos Ukrainai planas kažkiek panašus į po Antrojo pasaulinio karo sukurtą Marshallo planą – JAV finansinės pagalbos Europai Šaltojo karo metu programą.

Siūlome sudaryti specialų finansinį fondą, į kurį visos ES šalys sudėtų po 1, 2 ar 3 procentus nuo sau ES iš struktūrinių fondų skirtų pinigų, – idėją pristatė B.Juodka.

„Siūlome sudaryti specialų finansinį fondą, į kurį visos ES šalys sudėtų po 1, 2 ar 3 procentus nuo sau ES iš struktūrinių fondų skirtų pinigų.

Dabar turime 2014-2020 m. finansinę perspektyvą, pagal kurią patvirtinta visoms šalims teksianti parama. Jeigu susitartume, kad po mažiuką procentą kiekviena valstybė aukoja į karinės pagalbos Ukrainai fondą, tai būtų nemaži pinigai jai“, – tvirtino B.Juodka.

Jis apskaičiavo, kad šalims atsisakant po procentą ES paramos ir paaukojant ją Ukrainai, per šešerius metus jai tektų 10 mlrd. eurų. Jei šalys skirtų po 3 proc. – tai būtų 30 mlrd. eurų.

„Sakau jums konkrečius pavyzdžius, ką siūlome tame rengiamame Strateginės paramos Ukrainai dokumente. Žinoma, tai tik idėja. Ar jai pritars Europos Parlamentas, neaišku, bet gruodžio pradžioje, kai būsiu ES šalių nacionalinių Užsienio reikalų komitetų pirmininkų susitikime su nauja ES diplomatijos vadove Federica Mogherini, šį siūlymą pristatysiu“, – tvirtino B.Juodka.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Benediktas Juodka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Benediktas Juodka

Lietuva teiks karinę pagalbą Ukrainai?

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas pažymi, kad NATO Velso susitikime rugsėjį nusprendė teikti tik humanitarinę pagalbą Ukrainai. Karinės pagalbos Ukrainai NATO nusprendė neteikti, tačiau neuždraudė to daryti atskiroms Aljanso valstybėms.

Pasak B.Juodkos, šiuo metu Krašto apsaugos ministerija svarsto, ar Lietuva galėtų viena padėti karo purtomai Ukrainai ir kokios rūšies pagalbą galėtų suteikti.

Krašto apsaugos ministerija svarsto, ar Lietuva galėtų viena padėti karo purtomai Ukrainai ir kokios rūšies pagalbą galėtų suteikti.

„Šis sprendimas paliktas vykdomajai valdžiai. Šiuo metu svarstomos tokios galimybės ir Krašto apsaugos ministerija nutars, kokiu būdu galima padėti. Gal per anksti tai afišuoti“, – aiškino, kodėl Seime rengiamame dokumente kalbama apie ES karinę paramą Ukrainai, bet neužsimenama apie galimybę Lietuvai pagalbą teikti vienai, B.Juodka.

Anot jo, jau netrukus konkretus ministerijos siūlymas gali pasiekti Seimą, kurio pritarimas teikiant karinę pagalbą užsienyje yra privalomas pagal Lietuvos įstatymus.

B.Juodka pabrėžia, kad, jo žiniomis, Ukrainai reikia ne tik Lietuvai neįperkamos sunkiosios ginkluotės, bet ir smulkesnių dalykų, pavyzdžiui, neperšaunamų liemenių, šovinių.

Be to, pasak jo, Lietuva galėtų Ukrainai pasiūlyti ir humanitarinės paramos – pavyzdžiui, suteikti stipendijas 500 ukrainiečių mokslui Lietuvos universitetuose.

KAM: parama bus tik humanitarinė

Krašto apsaugos ministerija tvirtina, kad Lietuva nesvarsto galimybių Ukrainai teikti karinę pagalbą.

„Krašto apsaugos ministerija yra perdavusi Ukrainai humanitarinės pramos (medikamentų ir sausų davinių) ir paramą daiktais (medicininių paketų, batų, kitų ekipuotės elementų). Taip pat  priimtas sprendimas suteikti paramą reabilituojant Ukrainoje sužeistus antiteroristinės operacijos dalyvius.  Jau daugelį metų Lietuva taip pat finansuoja Ukrainos karių mokymus Lietuvos karinio mokymo įstaigose. Papildomai svarstoma parama tomis pačiomis priemonėmis“, – teigiama ministerijos atsiųstame atsakyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius