Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuva skirs papildomus 100 tūkst. eurų Tarptautiniam baudžiamajam teismui

Vyriausybė trečiadienį nusprendė skirti papildomus 100 tūkst. eurų Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT), tiriančiam karo nusikaltimus Ukrainoje.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Pinigai

Šis teismas pagal Lietuvos pareiškimą 2022 metų kovą pradėjo tyrimą dėl Rusijos vykdomų karo nusikaltimų šalyje, Maskvai pradėjus plataus masto invaziją.

Tai jau trečias papildomas Lietuvos finansinis įnašas, skirtas stiprinti teismo operatyvinius pajėgumus. 2022 ir 2023 metais Lietuva viso skyrė šio teismo prokuroro ofisui papildomus 200 tūkst. eurų.

Anot Teisingumo ministerijos, artėjant antroms Rusijos invazijos Ukrainoje metinėms, TBT toliau aktyviai veikia visų karinių veiksmų kontekste – renkami įrodymai ir liudytojų parodymai karo vietovėse, siunčiamos mobilios tyrimų grupes į karo zonas, įsteigtas nuolatinis teismo operatyvinis centras Kyjive. Taip pat auga poreikis skirti neatidėliotiną liudytojų apsaugą, pagal poreikį užtikrinti jų perkėlimą.

Teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos teigimu, Ukrainai kartu su ginklais ir humanitarine pagalba svarbu padėti užtikrinti ir tai, kad teisingumas triumfuotų prieš nebaudžiamumą, o atsakingi už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui būtų nustatyti nelaukiant karo pabaigos.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ewelina Dobrowolska

„Lietuva toliau aktyviai prisideda prie teisingumo įtvirtinimo Ukrainoje procesų. Pasaulio valstybių vienybė ir nuolatinė parama Tarptautiniam baudžiamajam teismui leidžia greitai vykdyti pradėtą tyrimą. Dėl to jau 2023 metų balandį buvo išduoti pirmieji arešto orderiai, įskaitant ir Vladimirui Putinui“,– pranešime sakė E.Dobrowolska.

Anot jos, tai yra precedento neturintis atvejis, kai teismas vos per metus ir tebevykstančio karo sąlygomis atvedė tyrimą iki arešto orderių aukščiausiems šalies agresoriaus pareigūnams.

Teisingumo ministrė pabrėžė, kad papildomi finansiniai ištekliai yra taip pat būtini stiprinant Tarptautinio baudžiamojo teismo saugumą ir atsparumą kibernetinėms atakoms. TBT šių metų pradžioje įsteigė naują fondą, skirtą saugumo priemonėms ir atsparumui kibernetinėms atakoms didinti.

„Lietuva puikiai supranta ir iš savo patirties žino kokiais metodais veikia Rusijos tarnybos. Žinome, kad Rusija ketina persekioti Tarptautinio baudžiamojo teismo teisėjus ir personalą, kurie atlieka tyrimą dėl nusikaltimų Ukrainoje“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje