Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 04 /01 05 00:11

Lietuvą sukaustys pavojingas šaltis: temperatūra kris iki minus 26 laipsnių

Į Lietuvą atslenka pavojingas speigas. Šios savaitės pabaigoje vietomis temperatūra gali nukristi iki 26 laipsnių šalčio, ketvirtadienį pranešė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Šią savaitę šalčio banga jau sukaustė Švediją ir Suomiją.
Ledo skulptūros Kuršių nerijoje
Ledo skulptūros Kuršių nerijoje / Aušros Mikalauskienės nuotr.
Temos: 3 Speigas Orai Šaltis

Sinoptikų duomenimis, penktadienio naktį pasnigs, kai kur pustys. Vietomis, daugiausia pietiniuose rajonuose, galima silpna lijundra. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s. Žemiausia temperatūra 9–14, vietomis 15–17 laipsnių šalčio.

Dieną daug kur truputį pasnigs. Vietomis pustys. Vėjas vakarinių krypčių, 6–11 m/s, pajūryje iki 14 m/s. Aukščiausia temperatūra 5–10, pajūryje 2–4 laipsniai šalčio.

Šeštadienį vietomis nedidelis sniegas. Vėjas naktį vakarinių, dieną šiaurinių krypčių, 5–10 m/s. Temperatūra naktį 11–16, vietomis 6–10, dieną 4–9, šiaurės rytiniuose rajonuose kai kur 10–14 laipsnių šalčio.

Sekmadienį nesnigs. Vėjas šiaurės, šiaurės rytų, 4–9 m/s. Temperatūra naktį 15–20, šiaurės rytinuose rajonuose vietomis 21–26, dieną 10–15, kai kur 16–21 laipsnis šalčio.

15min primena, kad oro temperatūrai nukritus iki 20 laipsnių šalčio ar žemiau, į mokyklą gali neiti pradinukai ir penktų klasių mokiniai. Jeigu oro temperatūra yra 25 laipsniai žemiau nulio, į mokyklą gali neiti ir kitų klasių mokiniai.

Bus ar nebus?

Mokslo svetainė „Facebook“ „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad tiek laipsnių buvo prognozuota tik vietomis, arba paprastai sakant, keliose vietovėse (šiaurės rytuose). Iš tikrųjų bus šalyje vietų kur net -20 °C nesieks.

Naujausi ECMWF orų modelio skaičiavimai pateikia štai tokius minimalios oro temperatūros skaičius. Sekmadienį anksti ryte šiaurės rytuose gali pašalti iki 20-23 laipsnių šalčio, o pirmadienį – iki 22-25 laipsnių šalčio. Tačiau tai tik prognozė. Viskas priklausys nuo nakties ir ryto debesuotumo, o to neįmanoma labai tiksliai išprognozuoti (kortas gali sumaišyti sluoksniniai debesys, kurie neleidžia sustiprėti šalčiui). Jeigu šiaurės rytuose visa naktis ir rytas bus giedri, tuomet bus fiksuojama ne tik -20 bet ir -23 ar net -26 laipsnius.

Kad egzistuoja neapibrėžtumas (kiek bus šalčio) aiškiai rodo kitų modelių skaičiavimai. Štai ICON modelis (vienas tiksliausių modelių) skaičiuoja, jog šiaurės rytuose sekmadienį gali spustelėti iki 24-27 laipsnių šalčio, o pirmadienį ryte – iki 25-28 laipsnių. Na o dar kiti modeliai skaičiuoja, kad šals „tik“ iki 17-22 laipsnių šalčio.

Pasak svetainės, geriausia aklai netikėti niekuo ir bandyti paimti visų skaičiavimų vidurkį. Lietuvos šiaurės rytiniai rajonai tikrai gali tikėtis -20 °C, o ar ten kažkur nukris žemiau -25 °C, jau sunkiau užtikrinti.

Šalčiai Šiaurės Europoje

Šaltis jau kausto Skandinaviją. Švedija ką tik išgyveno šalčiausią sausio naktį per pastaruosius 25 metus.

Švedijos Laplandijoje esančioje Orenjarkos vietovėje temperatūra nukrito iki minus 43,6 Celsijaus laipsnio. Tai žemiausia sausio temperatūra šalyje nuo 1999 metų.

Dėl šalčio, sniego ir gūsingo vėjo sutriko susisiekimas Švedijos šiauriniuose regionuose, buvo uždaryti keli tiltai, sustabdytas kai kurių traukinių ir keltų eismas.

Padėtis sudėtinga ir Suomijoje – čia temperatūra kris iki minus 35 laipsnių.

Kaip elgtis per šalčius

Sveikatos specialistai pataria esančiam šalčiui rengtis keliais drabužių sluoksniais. Geriausia, kad apatiniai drabužiai būtų iš natūralaus audinio, tarkime, vilnos ar šilko, o viršutinis – neperpučiamas vėjo.

Esant speigui, reikia stengtis nesuprakaituoti ir nesušlapti, neiti į lauką ką tik išsimaudžius. Avalynė turėtų nespausti.

Kurį laiką prieš išeinant į lauką ir kiemą būtų naudinga veidą ir rankas patepti riebiu kremu, kurio sudėtyje nebūtų vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius