Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 20 /14:03

Lietuva svarsto nebeslėpti nacionalinio „juodojo sąrašo“

Lietuvos institucijos siūlo nebeslėpti nacionalinio „juodojo sąrašo“, į kurį įtrauktiems asmenims draudžiama atvykti į šalį dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.
Rusijos propagandininkas, istorikas Aleksandras Diukovas
Rusijos propagandininkas, istorikas Aleksandras Diukovas, kuris nebuvo įleistas į Lietuvą. / rosvesti.ru iliustr.

Vidaus reikalų ministerija parengė projektą, pagal kurį Migracijos departamentas kitą dieną po sprendimo priėmimo interneto svetainėje paskelbtų tokio užsieniečio duomenis ir draudimo atvykti priežastis.

„Užsieniečio, kuriam uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką dėl to, kad jis gali kelti grėsmę valstybės saugumui, duomenys Migracijos departamento interneto svetainėje viešai skelbiami siekiant užtikrinti valstybės ir visuomenės saugumą“, – teigiama VRM rašte.

Visuomenės teisės į informaciją ir saugumą yra didesnis gėris už individo, pripažinto galimai keliančiu grėsmę valstybės saugumui, teisę į privatumą.

Tokiam pasiūlymui pritaria ir Lietuvos užsienio reikalų ministras. Pasak Lino Linkevičiaus, viešas „juodojo sąrašo“ skelbimas atitiktų Europos Sąjungos praktiką.

„Tai būtų labai logiška. Matyčiau analogiją su europine praktika ir teise, kur sankcijos įsigalioja tik tada, kai būna viešai paskelbtos“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Valstybės saugumo departamentas savo ruožtu perspėjo, kad viešas skelbimas sudarytų prielaidas pažeisti užsieniečio garbę ir orumą, o valstybei gali atsirasti papildomų išlaidų dėl atstovavimo teismuose.

„Tokie duomenys taptų viešai prieinami ne tik pačiam užsieniečiui, bet ir kitiems asmenims. Tokiu būdu kiti asmenys gali susidaryti klaidingą nuomonę apie užsienietį ir šiuos paskelbtus duomenis naudoti kitais tikslais, o tai savo ruožtu sudaryti prielaidas pažeisti asmens, kurio duomenys buvo paskelbti, teises (garbė, orumas, teisė disponuoti savo duomenimis, žinoit, kokiais tikslais jie tvarkomi ir kt.)“, – rašoma VSD išvadoje.

VSD taip pat paragino apsvarstyti, ar naujai tvarkai įtvirtinti nereikia keisti įstatymo.

Valstybės saugumo departamentas savo ruožtu siūlymą sukritikavo, nurodydamas, kad viešas skelbimas sudarytų prielaidas pažeisti užsieniečio garbę ir orumą. Vidaus reikalų ministerija į tai atkirto, kad „visuomenės teisės į informaciją ir saugumą yra didesnis gėris už individo, pripažinto galimai keliančiu grėsmę valstybės saugumui, teisę į privatumą“.

VRM Viešųjų ryšių skyrius informavo, kad paviešinami būtų tik naujai į „juodąjį sąrašą“ įtraukiamų užsieniečių duomenys.

„Migracijos departamento interneto svetainės skyriuje „Draudimas atvykti į Lietuvos Respubliką“ būtų skelbiami tik tų užsieniečių, kuriems uždrausta atvykti į Lietuvos Respubliką, duomenys, dėl kurių po nutarimo projekto įsigaliojimo dienos buvo priimtas Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos sprendimas“, – rašoma komentare BNS.

Pernai liepą Lietuvos užsienio reikalų ministerija paskelbė inicijavusi draudimą atvykti keliems Rusijos piliečiams, kurie susiję su „agresyvia propagandos ir smegenų plovimo kampanija“, tačiau pavardžių nenurodė, nes tai draudžia įstatymai.

Apie tai pranešta po to, kai Latvija paskelbė, jog į savo „juodąjį sąrašą“ įtraukė pop muzikos atlikėjus Olegą Gazmanovą, Josifą Kobzoną ir Alą Perfilovą, žinomą Valerijos sceniniu vardu.

Neseniai J.Kobzonui uždrausta atvykti į visą Europos Sąjungą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius