Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 13

Lietuva – tarp trijų Europos valstybių, kuriose įkalinta daugiausiai asmenų

Lietuva patenka tarp trijų Europos valstybių, kuriose 100 tūkst. gyventojų tenka daugiausia įkalintų asmenų. Pernai laisvės atėmimo vietose Lietuvoje buvo 9 tūkst. įkalintųjų arba 315 asmenų 100 tūkst. gyventojų.
Kaliniai už grotų
Kaliniai už grotų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiau jų – tik Baltarusijoje (335) ir Rusijoje (468), statistiką trečiadienį Lietuvos Aukščiausiame Teisme (LAT) pristatė teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

„Teismai neretai kritikuojami dėl tariamai pernelyg švelnių bausmių, tačiau statistika rodo ką kitą. Akivaizdu, kad baudžiamoji politika egzistuoja pakankamai griežta, orientuota į laisvės atėmimo bausmę“, – žurnalistams sakė LAT pirmininkas.

„Mano nuomone, tais atvejais, kai realus tikslas – pataisyti asmenį ir įgyvendinti teisingumo principą – pasiekiamas be laisvės atėmimo bausmės įgyvendinimo, to reikėtų ir siekti. Apibendrintai pasakyti, kad baudžiamoji politika Lietuvoje yra per griežta, galima remiantis tiktai statistiniais duomenimis tačiau tendencija, kurią mes turime, iš tikrųjų suteikia pagrindo truputį nerimauti“, – pridūrė jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Norkus
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rimvydas Norkus

R.Norkui antrino ir LAT Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Jonas Prapiestis.

„Nelabai mes čia turime, kuo didžiuotis. Ir kalbant apie laisvės atėmimo terminus, kurie yra skiriami, na, ir realiai kokių terminų bausmės yra atliekamos, tai yra didžiuliai praradimai visiems“, – sakė J.Prapiestis.

Pasak jo, teismai turėtų glaudžiau bendradarbiauti su Seimu ir teikti pastabas svarstomiems projektams.

„Pasiekiama racionali, protinga, ekonomiška, humaniška, teisinga baudžiamoji politika, kai dirbama kartu su įstatymų leidėju, nes teisėjas taiko įstatymus tokius, kokie jie yra“, – teigė J.Prapiestis.

Latvijoje 100 tūkst. gyventojų tenka 264 kaliniai, Estijoje – 224, Lenkijoje – 203 įkalintieji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius