-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 21

Lietuva ten, kur plaka lietuvio širdis, arba Šimtmečio atgarsiai iš Stambulo

Atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečio minėjimas, ko gero, buvo pats didžiausias šio amžiaus įvykis lietuviams. Ne tik tiems, kurie gyvena gimtoje šalyje, bet ir įsikūrusiems svetur. Pastarieji yra ne kas kita, o „mažosios Lietuvos“, išsibarsčiusios po visą pasaulį ir su didžiule pagarba, pasididžiavimu ir džiugesiu skelbiančios Lietuvos vardą.
Turkijos lietuviai švenčia atkurtos Lietuvos šimtmetį
Turkijos lietuviai švenčia atkurtos Lietuvos šimtmetį / Asmeninio arch. nuotr

Su tokiu užsidegimu Stambule paminėti ir švęsti atkurtos Lietuvos šimtąjį gimtadienį rinkosi ir Turkijos lietuviai.

Vasario 16-oji buvo paminėta reikšmingu įvykiu vietinei lietuvių bendruomenei — pirmosiomis Turkijoje šv. Mišiomis lietuvių kalba. Kunigas dr. Gediminas Jankūnas — Krekenavos bazilikos rektorius — pasiryžo atvykti į Stambulą ir visus Turkijos lietuvius suburti bendrai maldai gimtąja lietuvių kalba.

Šv. Mišių metu skambėjo gitaros garsai ir naujai susibūrusio stambuliečių chorelio giesmės. Pamaldose dalyvavo Turkijos lietuviai ir jų šeimų nariai bei draugai, atvykę iš Alanijos, Antalijos, Ankaros, Ordu ir, žinoma, Stambulo miesto. Sulaukta ir garbės svečių — Folkloro ansamblio „Raskila“, kuris taip pat giedojo šv. Mišiose.

Kitą dieną, vasario 17-ąją, Stambule įvyko antroji Lietuvo valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo dalis. Į šį susibūrimą, kaip ir į šv. Mišias, buvo kviečiami visi Turkijos lietuviai, kurių susirinko per šimtą! Oficialioji šimtmečio renginio dalis prasidėjo iškilmingais sveikinimais. Pirmuosius sveikinimo žodžius ir padėkas išsakė ambasadorius Audriaus Brūzga, kuris su visa Lietuvos Ambasados Ankaroje delegacija atvyko į Stambulą „vardan tos Lietuvos“.

Asmeninio arch. nuotr/Turkijos lietuviai švenčia atkurtos Lietuvos šimtmetį
Asmeninio arch. nuotr/Turkijos lietuviai švenčia atkurtos Lietuvos šimtmetį

Turkijos lietuvių bendruomenė džiaugėsi pirmą kartą girdėdama ir neseniai paskirto Lietuvos Garbės Konsulo Stambule Sarper Cengiz sveikinimus visai Turkijos lietuvių bendruomenei ir Lietuvai.

Po prasmingo kunigo Gedimino palinkėjimo salės sceną užėmė gausi „Raskilos“ komanda, kuri nepagailėjo nei sveikinimų, nei dovanų. Audėjos Nijolės Vezbergienės specialiai Lietuvos šimtmečio paminėjimui Stambule išaustas rankšluostis buvo padovanotas Ambasadoriui, kuris šmaikštaudamas pasakė, jog šis tautinio paveldo kūrinys puoš Lietuvos Ambasadą Turkijoje dar ne vieną šimtmetį.

Bene gardžiausia „Raskilos“ šventinio vakaro dovana — natūralus medus, baltas sūris ir, žinoma, lietuviška juoda duona, kurios skonio nuo vaikystės neįmanoma pamiršti. Po sveikinimų ir padėkų gausybės, pasistiprinę ir atgavę jėgas, lietuviai įsisuko į folkloro ansamblio dainų ir šokių sūkurį. Trepsėjo ne tik susirinkę lietuviai, bet ir jų atžalos bei sutuoktiniai, kurių dauguma pirmą kartą turėjo galimybę sudalyvauti lietuvių liaudies dainų ir šokių šventėje.

Vėliau vyko ir viktorina apie Lietuvos istoriją, kalbą ir kitas įdomybes, tai —Valstybinės lietuvių kalbos komisijos organizuojamų Lietuvių kalbos dienų dalis. Turkijos lietuviai džiaugiasi galėję prisijungti prie šios iniciatyvos ir taip prisidėti prie lietuvių kalbos mokymosi motyvacijos ir stiprinimo mūsų mažoje bendruomenėje.

Atkurtos Lietuvos Šimtmečio renginių Stambule organizatoriai labai džiaugėsi pirmojo oficialaus susibūrimo Stambule sėkme ir be galo dėkojo visiems dalyvavusiems ar kitaip prisidėjusiems prie šio renginio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius