-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 13

Lietuva turi 43 politines partijas, Teisingumo ministerija kviečia jas teikti savo narių sąrašus

Teisingumo ministerija primena, kad vadovaujantis Politinių partijų įstatymu visos politinės partijos kiekvienais metais iki kovo 1 d. ir iki spalio 1 d. privalo pateikti savo partijos narių sąrašus. Šiuo metu Lietuvoje yra registruotos 43 partijos (4 iš jų yra pradėta likvidavimo procedūra), kurių bendras narių skaičius siekia beveik 114 tūkst.
Partija „Tvarka ir Teisingumas“
Partija „Tvarka ir Teisingumas“ savo narių sąrašus jau pateikė. / BFL nuotr.

Jei partija sąrašo nepateikia iki kovo 1 d. ar pagal pateiktą sąrašą bus nustatyta, kad jame yra mažiau nei tūkstantis narių, ji negali dalyvauti šių metų pavasarį vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose bei pretenduoti į iš valstybės biudžeto skiriamus asignavimus.

Iki šios dienos septynios partijos Teisingumo ministerijai jau pateikė savo narių sąrašus. Tai jau padarė kelios didžiosios Lietuvos partijos, pavyzdžiui, Lietuvos socialdemokratų partija, „Tvarka ir teisingumas“, politinė partija „Sąjunga Taip“.

Politinių partijų narių sąrašai teikiami ir tikrinami elektroniniu būdu per Politinių partijų narių sąrašų informacinę sistemą.

Politinės partijos vadovas arba jo įgaliotas asmuo, pasirašęs sąrašą elektroniniu parašu, jį turi pateikti prisijungęs prie informacinės sistemos per epaslaugos.lt portalą. Pateikto sąrašo duomenys automatiniu būdu sutikrinami su kitų partijų narių sąrašais ir Gyventojų registro ir Neveiksnių ir ribotai veiksnių asmenų registro duomenimis, patikrinama, ar partijų nariai yra pilnamečiai, ar jų duomenys  nesikartoja kitų partijų sąrašuose.

Politinių partijų įstatymas numato, kad partijoje kol kas, t. y. iki 2015 m. pabaigos, turi būti ne mažiau kaip tūkstantis narių. Nuo 2015 m. gruodžio 14 d. partijos privalės turėti ne mažiau kaip 2 tūkst. narių.

Taip pat partijos narių sumažėjus daugiau nei įstatymų leidžiamas minimumas, partija gali būti likviduota Civilinio kodekso nustatyta tvarka, jeigu ji pati per 6 mėnesius po tokio sumažėjimo nenutaria partijos reorganizuoti ar pertvarkyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius