-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 28

Premjerė: Lietuva turi galimybę iš Italijos priimti neteisėtų migrantų

Jei bus aktyvuotas Europos Sąjungos (ES) solidarumo mechanizmas, Lietuva yra pasiruošusi priimti į Italiją atvykusių neteisėtų migrantų, sako premjerė Ingrida Šimonytė.
AP-Scanpix nuotr.
AP-Scanpix nuotr.

„Tikrai mes turime galimybę priimti tą nustatytą skaičių migrantų, tik tiek, kad būtų toks poreikis, turi būti tas mechanizmas aktyvuotas. Šiuo metu tokių galutinių susitarimų dar nėra“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Šių metų birželį ES Taryboje preliminariai sutarta dėl naujos migracijos politikos ir numatytas privalomas dalyvavimas solidarumo mechanizme.

Pagal jį, atsižvelgiant į gyventojų skaičių ir bendrąjį šalies vidaus produktą (BVP), kasmet bus apskaičiuojamas šalies įnašas – tam tikras perkeliamų pabėgėlių skaičius arba pinigų suma. Valstybė pasirinktų, ar sutinka priimti migrantus, ar vietoj to sumoka piniginį įnašą.

Tuomet skaičiuota, kad per metus susidarytų apie 30 tūkst. perkeliamų asmenų ir 600 mln. eurų finansinės paramos. Tokiu atveju Lietuvai būtų tekę 158 migrantai arba 3,18 mln. eurų per metus.

Paklausta, kurį variantą Lietuva rinktųsi, I.Šimonytė tvirtino, jog Lietuvoje yra sukurtos sąlygos migrantams priimti.

„Manau, kad mums puikiausiai tinka ir tas variantas, kuris leistų priimti žmones, nes mes 2021 metais sugebėjome priimti kelis tūkstančius žmonių. Kai jau pasiruošėme ir mokame juos priimti, tikrai galime tiek žmonių priimti. Ir dar 80 tūkst. žmonių iš Ukrainos“, – kalbėjo premjerė.

Šiuo metu dauguma nelegalių migrantų atvyksta iš Afrikos į Graikiją ir Italiją, pastaruoju metu ypač jų daug atplaukia į Lampedūzos salą Italijoje.

Teigiama, kad vos per tris dienas saloje išsilaipino 8500 žmonių.

Italijos gynybos ministras Guido Crosetto šią savaitę nurodė, kad nevyriausybinės organizacijos surenka tik apie 5 proc. Italiją atvykstančių asmenų, o jų skaičius šiais metais jau viršija 133 tūkst., o tai yra beveik dvigubai daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Savo ruožtu Baltijos šalys ir Lenkija pastaruosius kelerius metus susiduria su neteisėtos migracijos antplūdžiu ir dėl jo organizavimo kaltina Minską.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius