Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 27

Lietuva užmezgė diplomatinius santykius su Ruanda

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Ruandos valstybės ministras bendradarbiavimo klausimais bei nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose Eugène-Richardas Gasana savo vyriausybių vardu trečiadienį Niujorke pasirašė bendrąjį komunikatą, kuriuo užmezgami Lietuvos ir Ruandos diplomatiniai santykiai.
Eugène-Richardas Gasana (kairėje) ir Linas Linkevičius
Eugène-Richardas Gasana (kairėje) ir Linas Linkevičius / URM nuotr.

Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad šį Afrikos valstybės užima svarbią vietą Europos Sąjungos išoriniuose santykiuose, todėl diplomatinių santykių užmezgimas su šio kontinento valstybėmis yra reikšmingas Lietuvai rengiantis pirmininkauti ES Tarybai šių metų antroje pusėje. Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu vyks pasirengimas ES ir Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimui, numatytam 2014 m. pradžioje. Lietuva taip pat suinteresuota bendradarbiavimu su Ruanda tarptautinėse organizacijose ir parama kandidatuojant į Jungtinių Tautų organus. Ypač svarbu bus užsitikrinti kuo didesnio šalių skaičiaus paramą Lietuvai siekiant JT Saugumo Tarybos nenuolatinės narės statuso 2014–2015 metais.

Ruanda (oficialus pavadinimas – Ruandos Respublika) – tankiausiai apgyvendinta centrinės Afrikos šalis. 1962 metais nuo Belgijos atgavusi nepriklausomybę, Ruanda ilgą laiką buvo draskoma etninių nesutarimų, kurie pasiekė kulminaciją 1994 metais įvykdžius tutsių genocidą. Nors vis dar jaučiamos skaudžios pilietinio karo ir genocido pasekmės, tačiau per pastarąjį dešimtmetį Ruandos vyriausybei pavyko stabilizuoti padėtį, užtikrinti socialinį ir ekonominį šalies vystymąsi.

Ruanda aktyviai stiprina savo tarptautinį vaidmenį, ypač prisidėdama prie taikos palaikymo misijų regione. 2011 metais Ruanda pasiuntė 3500 karių į Jungtinių Tautų taikos palaikymo misijas Sudane ir Pietų Sudane.

Ruandoje jau tris dešimtmečius misionieriška veikla užsiima lietuvis kunigas Hermanas Šulcas. Misijoje veikia globos namai, amatų mokyklos ir gimnazija. Kunigas globoja vaikus, teikia medicinos pagalbą.

Ruanda – 165 valstybė, su kuria Lietuva užmezgė diplomatinius santykius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius