-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2009 04 23

Lietuvą užvaldo kanapės, o miestas geria daugiau už kaimą

Ketvirtadienį pristatytas naujausias Lietuvos gyventojų žalingų įpročių paplitimo tyrimas, atskleidęs, kad Lietuvoje sparčiai populiarėja kanapės, moterys žalingais įpročiais vejasi vyrus, o turtingi, išsilavinę miestiečiai geria daugiau vargingesni kaimo žmonės. Pasak Narkotikų kontrolės departamento (NKD) direktorės dr. Audronės Astrauskienės, kanapių populiarėjimą lemia šios svaiginimosi medžiagos paplitimas tarp moterų ir žmonių, gyvenančių mažesniuose miesteliuose ar kaimuose.
Kanapės
Kanapės / „ 15min“ nuotr.

Moterys vejasi vyrus

Tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 5 tūkst. respondentų, parodė, kad per 12 proc. Lietuvos gyventojų yra bent kartą bandę narkotikų. Ypatingai plinta kanapių vartojimas, daugėja ir vakarėlių narkotiko – ekstazi paplitimas. Šiuos narkotikus vis dažniau renkasi jaunos moterys. Vis dėlto Tikėtina, kad atsivėrus sienoms ir vykstant laisvam judėjimui, kanapių vartojimas toliau plis.Lietuva dar nepasiekė Europos sąjungos (ES) lygio, kur kas penktas yra bandęs kanapių.

„Tikėtina, kad atsivėrus sienoms ir vykstant laisvam judėjimui, kanapių vartojimas toliau plis“, – prognozavo NKD direktorė.

Lyginant su prieš penkerius metus atlikta analogiška apklausa, psichoaktyvių medžiagų vartojimas mažesniuose miestuose išaugo ir supanašėjo su didžiųjų miestų.

„Galima teigti, kad Lietuvoje aktyviai vyksta globalizacijos procesas, nyksta skirtumai tarp gyvenviečių“, – komentavo dr. A. Astrauskienė.

Pastebėta neigiama tendencija, kad mažėja narkotikų vartotojų rizikos grupės amžius – prieš penkerius metus narkotikų pirmą kartą pabandydavo daugiausia 20-21 metų jaunimas, o naujausiais duomenimis tai daro vos pilnametystės sulaukę jaunuoliai. Dažniausiai į narkotikus įklimpstama, pradėjus nuo kanapių.

Gera žinia, kad per penkerius metus dvigubai sumažėjo manančių, kad narkotikus vartoti yra madinga.

„Džiugu, kad Lietuvoje, skirtingai nei kitose ES šalyse, neplinta nuostatos, kad reikėtų legalizuoti kanapes ar heroiną, – džiaugėsi NKD direktorė. – Nors pusė respondentų pažymėjo, kad rastų narkotikų per parą, dauguma jų teigiamai vertino savo žinias apie jų poveikį.“

Rūko mažiau, geria – tiek pat

Alaus ir sidro žmonės dažnai net nelaiko alkoholiu ir geria kaip gaiviuosius...Tyrimu išsiaiškinta, kad Lietuvoje mažėja rūkalių, tačiau vis dar rūko kas trečias žmogus. Daugiausia rūko jauni – 25-34 metų Lietuvos gyventojai. Lyginant su kitomis šalimis, Lietuvoje rūkalių skaičius vis dar išlieka didelis. Vyrai vidutiniškai per dieną surūko 20, o moterys – 10 cigarečių.

„Deja, moterys sparčiai vejasi vyrus“, – pastebėjo dr. A. Astrauskienė.

Pagal alkoholinių gėrimų vartojimą Lietuva vis dar pirmauja ES. Jaunesnio amžiaus gyventojai išgeria daugiau už vyresnius, populiariausi gėrimai išlieka alus ir sidras.

„Šių gėrimų žmonės dažnai net nelaiko alkoholiu ir geria kaip gaiviuosius“, – aiškina NKD direktorė.

Skirtingai nei stereotipinė nuomonė, daugiau geria aukštąjį išsilavinimą ir didesnes pajamas turintys miestiečiai, o ne kaimo gyventojai.

Analogiškas tyrimas buvo atliktas 2004 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius