Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2010 10 28

Lietuvą žeidžia neteisingi Lenkijos kaltinimai, sako premjeras

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius ketvirtadienį pareiškė, kad pavieniai Lenkijos politikai sąmoningai kaitina dvišalių santykių atmosferą, žerdami nepagrįstus kaltinimus Lietuvai.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mane šiek tiek stebina pavienių Lenkijos politikų šiuo metu, atrodytų, sąmoningai kaitinama atmosfera ir žeriami kaltinimai visiškai nepagrįsti Lietuvos pusei. Galiu spėti, kad tai yra Lenkijos vidaus politikos atspindžiai", – interviu Žinių radijui sakė premjeras.

„Kartais žeidžia, kai girdime visiškai neteisingus kaltinimus“, – pridūrė A.Kubilius.

Tai Lietuvos ministras pirmininkas sakė kitą dieną po to, kai Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis apkaltino Lietuvą nesprendžiant aktualių Lenkijai klausimų dėl tautinių mažumų padėties ir Lenkijos investicijų Lietuvoje.

Kartais žeidžia, kai girdime visiškai neteisingus kaltinimus, – pridūrė A.Kubilius.

Anot Lietuvos premjero, „lenkų Lietuvoje situacija per pastaruosius keletą metų ne tik neblogėjo, bet gerėja".

„Lenkai Lietuvoje turi vienas iš geriausių sąlygų, jeigu lygintume jų švietimo, kultūros sąlygas su kitomis šalimis, kuriose gyvena lenkų bendruomenės už Lietuvos ribų – ir pagal mokyklų skaičių, ir universitetai", – sakė ministras pirmininkas.

Valdančiųjų konservatorių lyderis taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva „taip aštriai nekelia“ Lenkijos lietuvių problemų: „Lenkai Lietuvoje švietimo sąlygas turi geresnes, lenkų kalbai palankesnes aplinkybes negu lietuviai Lenkijoje. Bet mes tų dalykų taip aštriai nekeliame."

A.Kubilius pabrėžė, kad Lietuva šią savaitę patvirtino „labai ambicingą planą" dėl žemės grąžinimo spartinimo Vilniaus rajone.

Vyriausybės vadovas taip pat minėjo, kad Vilniaus rajonas, kurio valdžioje įsitvirtinusi Lietuvos lenkų rinkimų akcija, ekonomine ir socialine prasme atsilieka nuo kitų rajonų, kurie yra prie didžiųjų miestų – Kauno ir Klaipėdos.

„Prie didžiųjų miestų potencialas yra tikrai didelis ir jį reikia tinkamai išnaudoti. Tam reikia atsiverti, tam reikia nebijoti – tai dažnai pastebima Vilniaus rajone ir Vilnijoje", – sakė A.Kubilius.

Premjeras taip pat atmetė Lenkijos priekaištus, esą Lietuva nesudaro tinkamų sąlygų į naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose investavusiam koncernui „PKN Orlen“.

„Kaltinimai arba priekaištai, kad mes kažkaip nesirūpiname lenkų investicija į „Mažeikių naftą" (dabar – Orlen Lietuva), irgi nėra pagrįsti. Sąlygos „Mažeikių naftos" veiklai nėra nė kiek pablogėjusios", – kalbėjo A.Kubilius.

Anot jo, Lietuva siūlo krovinių kiekiui į Latviją ar Estiją taikyti mažesnius geležinkelių tarifus.

„Mažeikių naftos“ problemos yra ne kokios nors logistikos problemos, o bendrai susiklosčiusi situacija visos Europos naftos perdirbimo įmonėse, kur pelno marža yra žymiai sumažėjusi ir dėl to veikla nėra tokia pelninga arba kartais net ir nuostolinga", – sakė A.Kubilius.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis trečiadienį pareiškė, kad neišspręsti Lenkijos ir Lietuvos klausimai kenkia dvišaliams santykiams.

Varšuva reiškia didėjantį nepasitenkinimą, jos supratimu, Vilniaus nenoru spręsti senas su lenkų mažuma Lietuvoje ir lenkams priklausančia naftos perdirbimo gamykla susijusias problemas.

„Aš manau, faktiškai mūsų santykiai su Lietuva jau daugelį metų buvo tokie, tačiau tik dabar jie yra tinkamai apibūdinti", – interviu Lenkijos radijui sakė R.Sikorskis, atsakydamas į klausimą, kodėl Vyriausybė prašneko apie blogėjančius dvišalius ryšius.

„Mes jau daug metų turime tam tikrų neišspręstų problemų katalogą ir norėtume matyti savo santykius geresnės formos", – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius