Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 17

Lietuvai gali tekti prašyti tarptautinės pagalbos

Lietuvos valdžiai deklaruojant, jog būtinybės skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) nėra, analitikai neabejoja, kad jeigu ekonomikos būklė prastės sparčiau nei laukta, pasibeldimas į TVF duris – neišvengiamas, rašo „Verslo žinios“.
ES valiuta
Kai kurie ekspertai tikina, kad Lietuvai iš TVF gali tekti skolintis jau po trijų mėnesių. / Photos.com nuotr.

„Ir mūsų, ir TVF nuomone, mums šiuo metu skolintis iš TVF nėra būtinybės“, – praėjusią savaitę Seimo nariams aiškino finansų ministras Algirdas Šemeta. Jo poziciją palaikė ir premjeras Andrius Kubilius. Ekspertai svarsto, kad dabar valdžia vengia TVF pagalbos, nes tai reikštų dar griežtesnę socialinę politiką ir visuomenės nepasitenkinimo bangą.

Ekspertų nuomonės dėl skolinimosi iš TVF – skirtingos. „Pinigai yra reikalingi, jie pigesni, tačiau ar mes būtume linkę priimti tas sąlygas, kurias TVF mums iškeltų suteikdamas šiuos pinigus?“ – klausia SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda. 

„Skolinimosi poreikis išlieka, valdžia skolinasi vidaus rinkoje už žvėriškas palūkanas, be viso ko, tai reiškia papildomas išlaidas, kurios galėtų būti nukreiptos į našesnes veiklas nei skolos aptarnavimas“, – mano „Danske Bank“ vyriausioji analitikė Baltijos šalims Violeta Klyvienė. Ji pabrėžia, kad nei „Danske Bank“, nei ji pati nemano, kad skolinimasis iš TVF reiškia Lietuvos ekonomikos katastrofą, kad Lietuvos būklė tragiška. 

Tuo tarpu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Stasys Kropas įsitikinęs: „Vertinant dabartinę padėtį ir įvykių raidą pasaulyje, per tris mėnesius gali tekti kreiptis į TVF.“ 

Kai TVF suteikia paramą, jis reikalauja dar labiau griežtinti fiskalinę politiką. Tai reiškia, kad greičiausiai reikėtų mažinti socialines išlaidas bei darbo užmokestį valstybiniame sektoriuje. 

TVF atstovai jau atvyko į Latviją, kad patikrintų, kaip šalis laikosi sąlygų, nustatytų jai suteikiant 7,5 mlrd. eurų finansinę paramą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius