Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 23

Lietuviai kratosi daugiausia geriančiųjų etiketės, tačiau nerimą kelia moterys

Lietuva atsikratė daugiausia pasaulyje alkoholio geriančios šalies etiketės, yra gerų signalų dėl besikeičiančio paauglių požiūrio, tačiau nerimą kelia išaugęs alkoholio vartojimas tarp moterų. Apie naujausią statistiką ir tendencijas 15min kalbėjosi su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.
Untitled
Untitled

– Dideliu alkoholio suvartojimu išsiskyrusi Lietuva statistikoje nebedominuoja. Kokios priežastys ir pokyčiai lėmė gerėjančią situaciją?

– Džiugu, kad Lietuva atsikratė labiausiai alkoholį vartojančios šalies pasaulyje etiketės.

2020 metų duomenimis, vyresniam nei 15 metų gyventojui tenka 11,4 litro suvartojamo absoliutaus alkoholio. Į šį skaičių įskaičiuojamas legaliai nuperkamas parduotuvėse, kavinėse, baruose. Tačiau dar yra kur stengtis ir šią statistiką gerinti.

Tai susiję su valstybės subalansuota politika, kuri nukreipta į pasiūlos ir paklausos mažinimo priemones. Vien uždraudus reklamą ir pakėlus kainą, tokių teigiamų rezultatų pasiekti nebūtų buvę įmanoma.

– Jei būtų įmanoma suskaičiuoti nelegaliai įsigyjamą alkoholį, kaip tai keistų statistinius duomenis?

– Remiantis moksliniais skaičiavimais, neapskaityto alkoholio kiekis nuo bendro vartojimo yra nuo 7 iki 8 proc.

– Ar ilgalaikėje perspektyvoje yra stebima rodiklių, pagal kuriuos Lietuvoje galėtų dar labiau mažėti alkoholio suvartojimas?

– Alkoholinių gėrimų vartojimo struktūra daug metų nesikeičia. Dominuoja alus, antroje vietoje – stiprieji gėrimai. Tik 2020 m. išsiskiria padidėjęs vyno ir kitų fermentuotų gėrimų suvartojimas.

Gražina Belian
Gražina Belian

Anksčiau būtą nuogąstavimų, kad Lietuva, kaip posovietinės kultūros dalis, tampa stipriųjų alkoholinių gėrimų šalimi, tačiau taip neįvyko.

Lyginant 2019 m. ir 2020 m. stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas didėjo 300 ml. Mūsų vertinimu, tai susiję su pandemija. Esant uždarytoms kavinėms ir restoranams tie patys gėrimai buvo perkami vartojimui namuose.

Gerėja sveikatos rodikliai

Labai svarbu akcentuoti tai, kad gerėja sveikatos rodikliai.

Tarptautines organizacijas pripažįsta, kad Lietuvoje situacija nuosekliai gerėja. Mažėja alkoholinių psichozių skaičius, baltosios karštinės atvejų, susirgimų, susijusių su lėtiniu alkoholizmu, pankreatito. Svarbu išlaikyti tokias tendencijas.

Labai džiugu ir dėl to, kad auga nauja karta, tarp kurios 15–16 m. paaugliai – abstinentai. Europoje esame tarp geriausią statistiką turinčių šalių.

VIDEO: 15/15: atsikratėme labiausiai geriančios tautos „titulo“. Ar ilgam?

Lietuvai nebesant daugiausia alkoholio išgeriančia tauta, kuri valstybė perėmė šį negarbingą titulą?

– Pasaulio sveikatos organizacija šių duomenų dar nepaskelbė. Kol kas remiamės informacija, gaunama dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose, kuriuose Lietuva buvo kritikuojama.

Šiuo metu esame įvardijama kaip gerąsias praktikas pritaikiusi šalis.

Tikrai girdime apie kitas šalis, kur alkoholio vartojimo problemos didėja. Konkrečiai jų įvardinti nenorėčiau. Palaukime oficialios Pasaulio sveikatos organizacijos statistikos.

– Auga nuolat vartojančių alkoholį moterų skaičius Lietuvoje. Ką tai reiškia?

– Tai naujas nerimo signalas. Specialistai linkę manyti, kad tai pandeminio laikotarpio poveikis. Tikėtina, kad ši grupė iki šiol buvo mažiausiai apsaugota ir labiausiai pažeidžiama.

Šie surinkti duomenys yra pakankamai nauji. Mąstome, kokiomis priemonėmis užkardyti šią neigiamą tendenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius