Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 13

Lietuvai pagalbos ranką išties Švedija?

Įtakingas leidinys „The New York Times“ rašo, kad Estijos, Latvijos ir Lietuvos ekonomikos yra pernelyg didelės, kad jų krizė nedarytų įtakos ir kitoms šalims. Ypač – Švedijai, kuri privalo griebtis tam tikrų priemonių, bandydama padėti Baltijos šalims.
„Swedbank“
„Swedbank“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The New York Times“, per praėjusius dešimt metų Švedijos bankai į nedideles, tačiau  sparčiai besivystančias Baltijos valstybes investavo milijardus kronų. Dabar Švedijai, anot ekspertų, reikėtų padėti ekonomikos nuosmukio kamuojamoms valstybėms.

Padėti ar ne?

„Iš mūsų pusės bus politiškai atsakinga, jeigu mes sugebėsime padėti šalims, – cituojamas Švedijos finansų ministras Andersas Borgas. – Jos – naujos demokratiškos valstybės, jos yra dalis mūsų ekonominės struktūros.“

Tačiau Stokholmo ekonomikos instituto direktorius Torbjoernas Beckeris mano, kad tai yra neteisinga. Jo nuomone, Švedijos mokesčių mokėtojų pinigai neturi būti leidžiami Baltijos šalims.

Smogtų ir pačiai Švedijai

Dar neseniai Švedijos bankų išduoti kreditai Baltijos šalių gyventojams buvo laikomi protinga investicija, tačiau dabar manoma priešingai – vis didėja rizika, kad žmonės krizės metu nesugebės jų grąžinti.

Tai tarsi išgertum butelį degtinės, o paskui pareikštum: „Oho! Kaip dabar išvengti pagirių?“ Tačiau pagirios ateis, tai neišvengiama, – sakė L.Christensenas.Beje, kaip pažymi „The New York Times“, būtent Švedija didele dalimi lėmė krizę Baltijos šalyse, suteikdama žmonėms galimybę gauti „lengvus kreditus“. Ekspertai neabejoja, kad Baltijos šalių problemos gali virsti ir labai rimta problema pačiai Švedijai. Todėl Švedijos Vyriausybės atstovai teigia, kad jokiu būdu negalima atmesti tolesnių kapitalo injekcijų į Baltijos valstybes.

Bankai žiūri atsargiai

Tiesa, patys bankai nėra taip pozityviai nusiteikę būsimų papildomų injekcijų į Baltijos šalis atžvilgiu. „Akcininkai nesupras, jeigu mes nukreipsime jų pinigus kitoms šalims gelbėti. Per recesiją kreditavimo mastai mažėja ir mes elgsimės atsakingai“, – pareiškė „Swedbank“ vykdomasis Vieningos grupės pokyčio programos viceprezidentas. Beje, šis bankas 17 proc. savo bendrojo pelno gauna būtent iš Baltijos šalių.

Tačiau „Danske Bank“ analitikas Larsas Christensenas laikosi kitos nuomonės. Jo teigimu, Švedijos bankai turi prisiimti atsakomybę už savo veiklą Baltijos šalyse. „Tai tarsi išgertum butelį degtinės, o paskui pareikštum: „Oho! Kaip dabar išvengti pagirių?“ Tačiau pagirios ateis, tai neišvengiama“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius