Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 09 28

Lietuvai – pagyros už puikų pasieniečių sraigtasparnio įgulos darbą tarptautinėje operacijoje

Lietuvos pasieniečiai už puikų sraigtasparnio įgulos darbą tarptautinėje operacijoje sulaukė padėkos ir pagyrimų iš Operatyvaus bendradarbiavimo prie Europos Sąjungos valstybių narių išorės sienų valdymo agentūros (FRONTEX).
VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją
VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją / VSAT nuotr.
VSAT nuotr./VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją
VSAT nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadui generolui Vainiui Butinui FRONTEX dėkoja už efektyvų ir glaudų bendradarbiavimą tarp agentūros ir Lietuvos pasieniečių, kurių sraigtasparnis „Eurocopter 145“ nuo rugpjūčio vidurio daugiau kaip mėnesį dalyvavo tarptautinėje operacijoje „Poseidon 2012“. Viduržemio jūros regione organizuota operacija buvo nukreipta prieš nelegalią migraciją.

Padėkos laiške FRONTEX išskiria kelis atvejus, kai Viduržemio jūros regione patruliavę ir Europos Sąjungos (ES) išorės sienos apsaugą vykdę VSAT pilotai pademonstravo ypatingą profesionalumą. 

VSAT nuotr./VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją
VSAT nuotr.

Skrisdami virš Jonijos jūros Lietuvos pasieniečiai rugpjūčio 18-osios naktį specialios įrangos pagalba pastebėjo naftos dėmę. Netrukus VSAT pareigūnai sugebėjo nustatyti ir kruizinį laivą, kuris, įtarta, beveik 20 km teršė aplinką. Informacija operatyviai buvo perduota Graikijos pakrančių tarnyboms.

FRONTEX pažymi ir didelį VSAT pilotų indėlį neleidžiant įsiplieksti gaisrui prie vieno iš Graikijos kalnuose esančių miestelių netoli Jonijos jūros. Rugpjūčio 20 d. Lietuvos pasieniečiai iš oro pastebėjo gaisrą miške ir apie tai perdavė tikslią informaciją antžeminėms gelbėjimo tarnyboms. Dėl tokio operatyvumo buvo išvengta didelių nuostolių.

FRONTEX dėkoja ir už sėkmingą sraigtasparnio įgulos darbą Jonijos jūroje gelbstint nelaimėn patekusią jachtą. Rugsėjo 6-osios naktį VSAT pilotai, vykdę patruliavimą virš Jonijos jūros, iš Graikijos Kalamatos miesto koordinacinio centro gavo žinią apie nelaimę. Pagalbos šaukėsi nedidelėje dvistiebėje jachtoje buvę žmonės, kuriai sugedo vairo sistema.

VSAT nuotr./VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją
VSAT nuotr./

Lietuvos sraigtasparnio įgula ėmėsi jachtos paieškos. Nelaimėn patekusių žmonių situaciją sunkino tuo metu pūtęs 20 mazgų vėjas, pavojingas sugedusiai jachtai. Jau po 12 min. nuo paieškos pradžios VSAT sraigtasparnio įgula, naudodamasi termovizorine įranga, jūroje aptiko ieškomą jachtą su Turkijos vėliava. Nuo šios vietos iki Graikijos krantų – apie 45 jūrmyles.

Apie aptiktą jachtą Lietuvos pasieniečiai informavo Graikijos gelbėjimo tarnybas. Jų belaukiant VSAT sraigtasparnis pakibo virš vėjo blaškomos jachtos, o pasieniečiai radijo ryšiu nuolat informavo apie savo buvimo vietą ir padėtį jūroje. Netrukus tamsoje atskubėjo du Graikijos pakrančių apsaugos patruliniai laivai bei pagalbon nukreiptas artimiausias šiame rajone buvęs laivas su Maltos vėliava. Įsitikinę, kad jachtos su Turkijos vėliava įgula yra išgelbėta, VSAT pilotai toliau tęsė patruliavimą saugant ES išorės sieną. Išgelbėta jachta buvo nutempta į uostą.

Padėkos rašte FRONTEX pabrėžia ir reikšmingą Lietuvos pasieniečių indėlį į pilotinį projektą „FRONTEX agentūrai teikiamas suderintas operacijų vaizdas“ (FRONTEX Compatable Operation Image). Pasiekti jo tikslus padėjo ir VSAT sraigtasparnio techninės įrangos galimybės.

Rugsėjo 17 d. Varšuvoje vyko FRONTEX projekto EUROSUR ekspertų grupės iš įvairių šalių susitikimas. Iš tuo metu Viduržemio jūros regione patruliavusio Lietuvos pasieniečių sraigtasparnio „Eurocopter 145“ vaizdas buvo tiesiogiai perduodamas į Varšuvą, t. y. ekspertai stebėjo visa tai, ką virš jūros matė VSAT pilotai. Tokias modernias vaizdo perdavimo galimybes iš sraigtasparnio numatoma panaudoti dar labiau efektyvinant veiklą tarptautinėse operacijose.

VSAT nuotr./VSAT sraigtasparnis sėkmingai dalyvavo Viduržemio jūros regione vykusioje tarptautinėje operacijoje prieš nelegalią migraciją
VSAT nuotr.

Lietuvos pasieniečiai VSAT sraigtasparniais „Eurocopter“ tarptautinėse operacijose prieš nelegalią migraciją Viduržemio jūros regione nuolat dalyvauja nuo 2008 m. Tokias operacijas siekiant apsaugoti ES išorės sieną organizuoja FRONTEX.

Lietuvos VSAT dalyvauti į tokias operacijas visada yra kviečiama, nes turi profesionalius ir ES labai vertinamus šios srities specialistus bei modernius tokiems darbams pritaikytus sraigtasparnius „Eurocopter“. VSAT pareigūnai, naudodamiesi savo sraigtasparniuose sumontuota šiuolaikine įranga, nesyk pasižymėjo Viduržemio jūroje aptikdami plaukiančias nelegalų grupes, vykdydami gelbėjimo ir kitus darbus, atlikdami stebėjimo funkcijas virš jūros, Graikijos pasienyje.

Rytinis Viduržemio jūros regionas yra viena svarbiausių vietų, kurį kerta nelegalios migracijos į ES valstybes keliai.
Visas VSAT sraigtasparnių ir jų įgulų dalyvavimo tokiose operacijose išlaidas padengia FRONTEX.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius