Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 10 19

Lietuvai siūlomos idėjos parodė, kurios sritys žmonėms svarbiausios

Pagal idėjų skaičių, pirmauja trys iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ sritys: ekonomika, švietimas ir vidaus reikalai. Tai rodo, kad būtent šios sritys lietuviams šiuo metu yra svarbiausios, LRT RADIJUI sako DELFI iniciatyvos koordinatorius Ignas Rusilas. Anot jo, kai kurios idėjos netgi skamba utopiškai.
Raimundas Celencevičius, Audrius Siaurusevičius, Vytautas Benokraitis
Raimundas Celencevičius, Audrius Siaurusevičius, Vytautas Benokraitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Ar pats pateikėte kokią nors idėją?

– Tikriausiai būtų keista, jei jas teikčiau, bet labai skatinu tai daryti visuomenę ir visų sričių profesionalus. Pats nesu sumanytojas, esu koordinatorius. Iniacityvos idėja gimė DELFI kolektyve. Labai džiaugiuosi tuo, kaip ji išsiplėtojo, kiek daug žiniasklaidos priemonių prisijungė: ir visa LRT grupė, ir 15min, ir LNK, ir InfoTV. Labai gražiai visi bendraujame.

– Idėjas, kam įdomu, galima rasti idejalietuvai.lt. Ten pateiktos visos idėjos, kurios netgi suskirstytos į sritis. Kiek iš viso jau pateikta idėjų?

– 515 idėjų pateikta per šiek tiek daugiau nei mėnesį. Šie rezultatai iš tikrųjų džiugina. Mūsų komanda kiekvieną dieną skiria valandų valandas, kad patvirtintų vis plaukiančias idėjas. Jos praeina mažą filtrą, bet dauguma jų patenka į idejalietuvai.lt

– Iš kurios srities idėjų yra daugiausia?

– Ekonomika lyderiauja. Tai tikriausiai yra atsakymas, kad būtent tai ir svarbiausia mūsų visuomenei šiandien. Švietimo sritis yra antroje vietoje. Ji surinko 87 idėjas (ekonomika turi net 109). Trečioji sritis – vidaus reikalai. Šioje srityje idėjos iš tikrųjų apima be galo platų spektrą. Daugiausia palaikymo sulaukė dvigubos pilietybės idėja, apie kurią tikrai labai seniai diskutuojama Lietuvoje. Nežinome, gal tai ir bus viena iš tų idėjų, kurią pasiryšime įgyvendinti.

– Idėjos bus atsijotos ir liks tik trys. Kas toliau? Kiek laiko dar turime pateikti idėjas?

– Iki lapkričio 20 d. Turime šiek tiek daugiau nei mėnesį idėjoms pateikti, bet laiko ne tiek ir daug, jei tavo idėja be galo išsami, ir tinkanti visai visuomenei. Mes ir siekiame, kad šios idėjos tokios ir būtų. Laiko ne tiek ir daug. Manau, kad vertėtų paskubėti, išgryninti savo idėją galvoje ir imti užrašyti.

– Kas atrinks tas tris geriausias, tikriausias idėjas?

– Tai bus antrasis etapas, kai surinksime visas idėjas. Tikiu, kad per tą mėnesį jų sulauksime dar bent kelių šimtų. Atrinkimas bus vienas sudėtingiausių etapų, nes idėjų yra šimtai ir norisi, kad tos trys būtų iš tikrųjų reikalingiausios. Nesakome, kad neįgyvendinsime visų, bet dabar reikia atrinkti tris, kurias mums, Lietuvai, reikia įgyvendinti greičiausiai, kad sustiprėtume ir eitume pirmyn.

Atrinkimo etapas susidės iš kelių mini etapų. Po idėjų pateikimo diskutuosime įvairiuose Lietuvos miestuose. Diskutuosime apie idėjas visose srityse ir sieksime išgryninti iš sričių tas idėjas, kurios yra verčiausios, kad apie jas būtų diskutuojama toliau – ar reikia palikti tas idėjas vėlesniam etapui.

Tada turėsime didžiulę visuomenės ir ekspertų apklausą, kurios rezultatus sujungę tikimės išgryninti tris visai visuomenei tinkančias idėjas, ties kuriomis visi vieningai darbuosis.

– Idėjas pateikia daug garsių ir visuomenėje žinomų žmonių. Ar tai nesuteiks pranašumo jų idėjoms? Juk visi matys, kad tai žymaus žmogaus pasiūlymas ir galbūt reikėtų įrašyti tarp tų trijų.

– Dabar idėjos autoriai puslapyje puikiai matomi. Padarėme, kad matytųsi ne tik žymių žmonių, bet ir nežymių žmonių idėjos. Svarbu, kad paprastas pilietis, galbūt gyvenantis kažkur provincijoje, skiria laiko užrašyti savo idėją. Ta idėja galbūt yra viena iš lyderiaujančių šiandien, turinčių daugiausia paspaudimų „verta įgyvendinti“ ir t. t. Vėliau idėjos bus nuasmenintos ir jos, pavadinkime, bus visų mūsų idėjos. To išskyrimo su autoriais nebus.

– Ar yra kažkokių jus labiausiai nustebinusių idėjų?

– Iš tikrųjų idėjų yra pačių įvairiausių. Kai kurios kartais net skamba utopiškai.

– Pavyzdžiui?

– Buvo Samo pasiūlymas padaryti verkimo čempionatą. Tai tikrai plačiai nuaidėjusi idėja, bet tikriausiai tai buvo pasiūlyta labiau perkeltine prasme, turint omenyje, kad mes, lietuviai, dažnai verkiame ir tai būtų paskatinimas mums visiems labiau didžiuotis mūsų kasdiene veikla ir kasdieniais rezultatais. Taip pat įdomios lokalios idėjos, pavyzdžiui, siūloma Klaipėdoje pastatyti vandens atrakcionų parką, nes vasarą Lietuvoje dažnai lyja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius