Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 07 17

Lietuvai suteikus žemiausią reitingą, įmonės svarsto perkelti verslą į Latviją ar Estiją

Lietuvą Laosui ar Džibučiui prilyginusi kreditų draudimo paslaugas teikianti įmonė „Euler Hermes“ sudavė skaudų smūgį šalies įmonėms ir visai ekonomikai, rašo „Verslo žinios“. Jeigu nebus greitų sprendimų, įmonės svarsto, ar nereikėtų išsikraustyti į Latviją ar Estiją, kurių reitingas geresnis.
Derybos
Derybos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Stebisi ir mūsų partneriai, nes padėtis tampa absurdiška – Europos Sąjungos šalys nebegali eksportuoti prekių į Europos Sąjungos valstybę“, – sakė „Aprangos“ generalinis direktorius Rimantas Perveneckas.

Jis teigė, jog nuo praėjusio penktadienio teko perskaityti ne vieną pranešimą iš Vokietijos, Šveicarijos partnerių, kad jų draudimo bendrovės nebegali suteikti prekinio kredito draudimo „Aprangai“, nors su įmone neturėjo jokių problemų dėl atsiskaitymų.

Lietuvai dabar „Euler Hermes“ taiko žemiausią – D – reitingą, reiškiantį, kad Lietuva pagal savo riziką priskiriama prie tokių valstybių kaip Laosas, Kambodža, Džibutis. Ieškodami užtarimo, verslininkai pagalbos kreipėsi į Ūkio ministeriją,

„Lietuva yra šalia tų valstybių, kurios įvardijamos kaip remiančios terorizmą. Mūsų ekonominė padėtis tikrai nėra blogesnė nei Estijos. Toks vertinimas tikriausiai yra paties „Euler Hermes“ kompetencijos klausimas. Mūsų ekonominė padėtis ir rizika labai skiriasi nuo Afganistano, Čilės ar Irako. Tai nelogiška“, – kritikos negailėjo žaislų prekybos įmonės „Voira“ vadovas Paulius Jaruševičius.

Lietuvos verslininkai nerimauja, kad po trijų savaičių tokias pat nemalonias naujienas, kaip „Euler Hermes“, Lietuvos įmonėms praneš ir kitas draudikas – „Coface“. Svarstoma, kad esą ieškodamos išeities kai kurios stambios įmonės, tokios kaip „Maxima“, „Apranga“ ir kitos, jau galvoja apie galimybę iškelti centrines būstines iš Lietuvos į Lenkiją, Estiją.

„Padėtis rinkoje nėra tokia bloga. Teisingai Lietuvos įmonių atstovai ir kalba, mūsų tiekėjai 15 metų mokėjo draudimo bendrovėms, o tą dieną, kai atsiranda problema ir jų labiausiai reikia, – išeina iš rinkos, nors iš esmės yra monopolininkai“, – kalbėjo ūkio ministras Dainius Kreivys.

Ūkio ministerija suvienijo pajėgas su Užsienio reikalų ministerija – Lietuvos ambasadorius Vokietijoje šį penktadienį arba kitą pirmadienį planuoja susitikti su „Euler Hermes“ vadovais, organizuojamas susitikimas Prancūzijoje su „Coface“ vadovybe. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius