Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 14

Lietuvė iš Anglijos negali grįžti namo: iki Kylio nėra kaip nusigauti, mikriukai neveža, vežėjai prašo 400 eurų

Jungtinėje Karalystėje gyvenančią dukterį lankiusi Lietuvos pilietė Europos valstybėms dėl koronaviruso grėsmės įvedus karantiną negali sugrįžti namo. Tiesioginių skrydžių nėra, Lenkija neleidžia kirsti savo valstybės sienų, iki Kylio nusigauti moteris neturi kaip. Užsienio reikalų ministerija (URM) aiškina, kad buvo vykdomi repatriaciniai skrydžiai, kurių dalį teko atšaukti, nes neatsirado pakankamai norinčiųjų grįžti į Lietuvą. Ministerija nurodo, kokios dabar yra galimybės parvykti namo.
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją
Jungtinė Karalystė per koronaviruso pandemiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su 15min susisiekusi Danguolė rašė niekaip negalinti grįžti į Lietuvą.

„Dukra dirba, negali palikti vaikų ir skristi su manimi. O su persėdimais aš bijau, niekad neskridus, nemoku nei anglų, nei kitų kalbų. Mikriukai, kiek skambinom, niekas nenori imti, nes lenkai nepraleidžia“, – pasakojo ji.

Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis kovo mėnesį
Mindaugo Kairio nuotr./Vokietijos-Lenkijos pasienis kovo mėnesį

Moteris sakė rašiusi mūsų šalies ambasadai Londone. Diplomatai pasiūlė jai į Lietuvą grįžti keltu iš Kylio (Vokietija).

„O kaip man iki jo nusigauti iš Mančesterio? Dukra nevairuoja, žmonės, kurie važiuoja, pažada ir dingsta. Fūristai prašo 400 eurų už pervežimą. Bet ir tai rizika. Ką man daryti? As esu antros grupės invalidė. Man vaistai baigėsi. Noriu namo. Vaikai nervinasi, aš dieną naktį nemiegu. Gal galite padėti? Ne aš viena ieškau mikriukų, pilnas feisbukas. Nejau sunku suorganizuoti autobusą iš Anglijos, kad mus praleistų lenkai?“, – klausė Danguolė.

Ne aš viena ieškau mikriukų, pilnas feisbukas. Nejau sunku suorganizuoti autobusą iš Anglijos, kad mus praleistų lenkai?

Ambasada kelionių neorganizuoja

Jungtinėje Karalystėje įstrigusi lietuvė pasidalino iš Lietuvos ambasados Londone gautu laišku apie rekomendacijas, kaip jai elgtis.

Elektroniniame laiške moteris informuojama, kad ambasada nevykdo kelionių organizavimo funkcijų.

Nurodoma, kad apie privačių bendrovių organizuojamus užsakomuosius skrydžius informacija talpinama URM tinklapyje bei „Facebook“ paskyroje. Šiuo metu tokių reisų nėra numatyta.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos ambasada
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Lietuvos ambasada

„Informacija, susijusi su karantino taikomomis apsaugos priemonėmis, bei rekomendacijos keliaujantiems skelbiama taip pat URM tinklapyje. Keliaujant taip pat reikėtų pasitikrinti kiekvienos iš valstybių, kurių teritorija bus kertama, pasienio tarnybų informaciją“, – sakoma Lietuvos ambasados Jungtinėje Karalystėje atstovo laiške.

Dalį repatriacinių skrydžių teko atšaukti

Atsakydami, ką galėtų patarti Danguolei ir kitiems panašioje situacijoje atsidūrusiems mūsų piliečiams, URM Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus atstovai minėjo, kad repatriaciniai skrydžiai iš įvairių šalių į Lietuvą pageidaujantiems sugrįžti piliečiams vyko pirmąsias tris karantino savaites iki balandžio 5 dienos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniuje nusileido lėktuvas iš Alikantės – keleiviai pasirašę saviizoliacijos dokumentą paleidžiami karantinuotis namo
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vilniuje nusileido lėktuvas iš Alikantės – keleiviai pasirašę saviizoliacijos dokumentą paleidžiami karantinuotis namo

Šiuo laikotarpiu įvyko ir 9 repatriaciniai skrydžiai iš Londono. Apie juos Lietuvoje ambasada Jungtinėje Karalystėje ir URM piliečiams skelbė įvairiais informaciniais kanalais.

Kai kurie planuoti repatriaciniai skrydžiai turėjo būti atšaukti dėl nepakankamo keleivių skaičiaus.

„Negalėjusiems ar nesuspėjusiems pasinaudoti šiomis galimybėmis, buvo ir lieka galimybių sugrįžti savarankiškai. Yra keltas iš Kylio į Klaipėdą, arba galima atvykti į Latviją ar Estiją ir į Lietuvą grįžti automobiliu per Saločiai–Grenstalė tarptautinį valstybės sienos perėjimo punktą. Nuo gegužės 13 dienos atnaujinami reguliarūs skrydžiai Frankfurtas–Vilnius“, – aiškino URM atstovai.

Negalėjusiems ar nesuspėjusiems pasinaudoti šiomis galimybėmis, buvo ir lieka galimybių sugrįžti savarankiškai.

Šiuo metu tiesioginio susisiekimo tarp Lietuvos ir Jungtinės Karalystės miestų dar nėra.

Tačiau piliečiams URM rekomenduoja domėtis reguliariais skrydžiais per kitas Europos Sąjungos (ES) valstybes.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus oro uostas

„Taip pat reikėtų sekti ir Lietuvos Vyriausybės priimamus sprendimus, kadangi lengvinant karantino sąlygas, atidarant oro erdvę ir valstybės sienos perėjimo punktus daugės ir galimybių tiek sugrįžti, tiek ir išvykti“, – pažymėjo URM atstovai.

Anot jų, galimybių pasiekti Lietuvą per Lenkiją tranzitu kol kas nėra.

Tačiau situacija gali keistis priklausomai nuo karantino sąlygų kaimyninėje šalyje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos policija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos policija

„Planuojant grįžimą būtina atsižvelgti ir į Lietuvos bei kitų šalių taikomą 14 dienų izoliavimosi reikalavimą. O planuojant grįžimą per kitas valstybes būtina pasidomėti situacija šiose valstybėse. Informacija apie ES šalyse, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje bei Norvegijoje taikomas karantino priemones ir galimybes tranzitu kirsti šalį arba į ją atvykti yra keliauk.urm.lt“, – nurodė URM.

Planuojant grįžimą būtina atsižvelgti ir į Lietuvos bei kitų šalių taikomą 14 dienų izoliavimosi reikalavimą.

Kasdien – iki kelių šimtų kreipimųsi

URM Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus atstovai sakė, kad įvedus karantiną, tiek ministerija, tiek ir Lietuvos diplomatinės atstovybės sulaukia daug piliečių kreipimųsi.

Vien per pirmąsias dvi kovo mėnesio karantino savaites URM sulaukė daugiau kaip 14 tūkst. skambučių telefonu (maždaug 1 tūkst. per parą), neskaitant kreipimųsi el. paštu ir kitais ryšio kanalais.

Šiuo metu kreipimųsi skaičius sumažėjęs iki kelių šimtų per parą.

Šiuo metu kreipimųsi skaičius sumažėjęs iki kelių šimtų per parą.

Paklausti, kokią pagalbą mūsų šalies institucijos gali pasiūlyti panašioje situacijoje kaip Danguolė atsidūrusiems žmonėms, URM atstovai teigė, kad kiekviena situacija, kai kreipiasi į bėdą patekę žmonės, yra skirtinga.

B.Petruškaitės nuotr./Užsienio reikalų ministerija
B.Petruškaitės nuotr./Užsienio reikalų ministerija

„Kai kuriais atvejais pakanka žodinės konsultacijos piliečiams rūpimais klausimais. Prireikus, diplomatinės atstovybės gali išduoti kelionės dokumentą, padėti susisiekti su giminaičiais, draugais ar suteikti kitą teisės aktais nustatytą konsulinę pagalbą“, – komentavo URM.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius