Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2012 08 31

Lietuvei žurnalistei už dokumentinį videopasakojimą apie Pekino upę įteiktas pasaulinis apdovanojimas

Dar nuo Pekino olimpiados laikų 2008 metais esame įpratę girdėti, kaip kinai kuria inžinerinius stebuklus. Žurnalistė Berta Tilmantaitė savo dokumentiniu filmu apie dykynėje atkurtą upę suintrigavo ne tik Pekino užsienio studijų universiteto bendruomenę, kolegas ir draugus, bet ir Pasaulinės vandens savaitės Stokholme organizatorius. Metų žurnalistinių darbų, susijusių su vandeniu, apdovanojimuose „Wash media awards 2011-2012“ lietuvei skirtas prizas už geriausią videoprojektą.
Lietuvos žurnalistei įteiktas Pasaulinės vandens savaitės apdovanojimas
Lietuvos žurnalistei įteiktas Pasaulinės vandens savaitės apdovanojimas / Mykolo Vadišio nuotr.
Apdovanojimų ceremonijoje žurnalistei iš Lietuvos plojo būrys aukščiausio lygio nevyriausybinių organizacijų atstovų, verslininkų, žymių žurnalistų ir mokslininkų iš viso pasaulio. „Tai didelė garbė Lietuvai, nes tokio lygio konferencijos prilygsta Jungtinių Tautų susitikimams“, – džiaugsmo neslėpė Lietuvos ambasadorius Švedijoje Eitvydas Bajarūnas.
Mykolo Vadiaio nuotr./B.Tilmantaitei įteiktas garbingas apdovanojimas
Mykolo Vadišio nuotr./B.Tilmantaitei įteiktas garbingas apdovanojimas
 
Upė teka atgal
 
Pekine multimedijų žurnalistiką 2010-2011 metais studijavusi lietuvė studijų laikotarpiu kantriai ir reguliariai metro bei autobusais po kelias valandas per dieną važinėjo fotografuoti ir filmuoti, kaip milžiniškos Kinijos sostinės gyventojai atkuria išdžiūvusią upę. Pusės metų darbas sukrito į trumpą dokumentinį filmuką „The River Runs Back“ (Upė teka atgal), kurį Claudine Boeglin, dabar vadovaujanti „Thompson Reuters Foundation“ multimedijos skyriui, pavadino „vizualiai kūrybingu ir įtaigiu“.
 
B.Tilmantaitė šį dokumentinį filmą kūrė ne viena. Atlikti žurnalistinį tyrimą, versti iš kinų kalbos ir bendrauti su vietos žmonėmis jai padėjo bendradarbis iš Didžiosios Britanijos Tomas Hancockas.
 
Upė Pekino priemiesčio dykroje atsirado pastačius keturis ežerus ant išdžiūvusios upės vagos, sujungus juos tarpusavyje ir užpildžius išvalytu miesto nuotekų vandeniu bei krituliais. Iš pažiūros kerintis projektas, gražinantis gyventojams seniai išdžiūvusį vandenį, kelia ir daug nerimo. Vienoje vietoje atsiradus tėkmei – kitoje vanduo dingsta... O kas bus, kai aplink dirbtinę upę atsikels gyventi dar keli milijonai gyventojų? Ar nevirs tai dar viena urbanistine katastrofa? 
VIDEO: The River Runs Back
Spalvinga kompanija
 
Kitas žurnalistikos apdovanojimų nominacijas Pasaulinėje vandens savaitėje pasidalino: Alain Tossounon iš Benino už rašinių ciklą apie saugaus vartojimui vandens pasiekiamumą Vakarų Afrikos valstybėje, Francis Odupute iš Nigerijos už socialines karikatūras susijusias su vandens situacija šalyje, belgė Francesca de Chate už specialų leidinį apie Viduržemio jūros pakrantės valstybių gyvenimą, Ketan Trivedi iš Indijos už istorijas apie tai, kaip uždirbti pinigų iš miestelio ekologinio valymo, bei Nagala Killian iš Kamerūno už radijo reportažus „Vandens čiaupai džiūna“.
VIDEO: Meet the winners of the WASH Media Awards
Visi laimėtojai darbų pristatymo konferencijoje pabrėžė darbų tęstinumą. B.Tilmantaitė Pasaulinėje vandens savaitėje pristatydama savo darbą pabrėžė, kad naujos technologijos ir multimedijos galimybės leidžia žurnalistams įdomiai pateikti net ir iš pažiūros nuobodžias temas. „Mano nauji iššūkiai – kaip dar efektyviau ir kūrybingiau išnaudoti visas multimedijos galimybes“, – teigė žurnalistė.
Mykolo Vadiaio nuotr./Žurnalistai kartu su žiuri komisijos nariais
Mykolo Vadišio nuotr./Žurnalistai kartu su žiuri komisijos nariais
 
Pasaulinė vandens savaitė
 
Stokholme vykstantis renginys – tai didžiausia pasaulinė konferencija pasaulyje vandens (bei maisto) išteklių vartojimo, saugojimo ir valymo tema. Stokholmo tarptautinio vandens instituto organizuojamame renginyje susirinko daugiau nei 200 nevyriausybinių organizacijų atstovų iš viso pasaulio, buvo teikiami apdovanojimai atsakingoms verslo įmonėms, vandens išteklių tyrimuose nusipelniusiems mokslininkams, o konferencijų ir seminarų temos per visą savaitę aprėpė vandenis nuo Pietų Amerikos džiunglių per Afrikos savanas iki Azijos platumų. 
Mykolo Vadiaio nuotr./Žiuri komisijos narys
Mykolo Vadišio nuotr./Žiuri komisijos narys "The Guardian" žurnalistas Markas Tranas
 
Žurnalistams apdovanojimą Pasaulinėje vandens savaitėje įteikė Stokholmo tarptautinis vandens institutas kartu su Vandens išteklių ir sanitarinių sąlygų gerinimo bendradarbiavimo taryba. Garbinga žiuri, kurioje buvo ir „The Guardian“ laikraščio korespondentas Markas Tranas bei atstovai iš Pulitzerio centro, Pietų Afrikos bei Indijos rinko nugalėtojus iš 150 darbų atsiųstų iš 40 valstybių. 
 
B.Tilmantaitė taip pat bendradarbiauja su 15min.lt rubrika „Pasaulis kišenėje“. Siūlome pasižiūrėti ir kitus autorės videopasakojimus.
 
 
 
 
 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje