-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 01 27

Lietuviai domisi galimybe įsivaikinti vaikus iš Haičio

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama, jog pastaruoju metu sulaukiama nemažai žmonių klausimų apie lietuvių galimybes įvaikinti vaikus iš Haičio, nukentėjusio nuo žemės drebėjimo.
Vaikų namų globotiniai vis dar glaudžiasi po žemės drebėjimo apgriuvusiame pastate.
Vaikai Haityje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tarptautinės organizacijos pabrėžia, kad šiuo metu Haityje tarptautinis įvaikinimas galimas tik tuo atveju, jei sprendimas įvaikinti jau buvo priimtas iki žemės drebėjimo ir vaikui tereikia išvykti iš šalies arba vaikas buvo pripažintas galimu įvaikinti ir suporuotas su būsimųjų įtėvių šeima iki žemės drebėjimo“, – skelbiama pranešime spaudai.     

Tarnyba taip pat pabrėžia, kad turi būti vengiama priimti skubotus sprendimus ir įkurdinti vaikus būsimųjų įtėvių šeimose, jei nėra tinkamai įvykdytos kitos įvaikinimo saugumą užtikrinančios procedūros. „Pagrindinis tikslas, kurio šiandien turėtų siekti visi pasaulio ir Lietuvos gyventojai, – padėti Haičio žmonėms, kad jie galėtų išgyventi ir pasirūpinti savo vaikais, užtikrinti geresnę mažųjų apsaugą, padėti rasti jų artimuosius. Net vaikų evakuacija iš šalies, kuri tam tikrais atvejais galbūt geriausiai galėtų juos apsaugoti, negali būti tapatinama su tarptautiniu įvaikinimu“, – rašoma Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos pranešime.

Stichinės nelaimės nusiaubtoje šalyje gyvena apie 4 milijonai vaikų, kurie sudaro 46 procentus visų Haičio gyventojų. Tarptautinės organizacijos įspėja, kad įvykusios didelės katastrofos, įnešusios sumaištį visoje šalyje, gali sąlygoti vaikų ligas, pardavimą, seksualinį išnaudojimą ir sunkias jų emocines traumas.

„Nors Lietuvos Respublikos įstatymai numato galimybę Lietuvos Respublikos piliečiams įvaikinti  užsienyje, svarbu pabrėžti, kad mūsų šalies, kurioje vis dar nemažai galimų įvaikinti vaikų auga vaikų globos institucijose, gyventojai turėtų pirmiausia siekti, kad būtų užtikrinta šių vaikų gerovė ir teisė augti šeimoje, – sako Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė. – Svetur norinčios įvaikinti lietuvių šeimos visų pirma turi būti pripažintos tinkamomis įvaikinti vaiką užsienyje bei gauti šalies, iš kurios ketinama įvaikinti, pritarimą leisti pradėti įvaikinimo procedūrą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius