Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 06

Apklausa: lietuviai labiausiai palaiko ES plėtrą, dauguma balsuotų EP rinkimuose

72 proc. lietuvių, daugiausiai tarp visų Europos Sąjungos (ES) valstybių, norėtų, kad Rusijos agresijos Ukrainoje kontekste ES paspartintų naujų narių priėmimą, rodo trečiadienį paskelbta naujausia Eurobarometro apklausa.
Vygintas Skaraitis nuotr. ES vėliava
ES
Temos: 1 Ukraina

Šiam teiginiui pritaria 72 proc. apklaustųjų Lietuvoje, nepritaria – 20 procentų. Kitos didžiausios ES plėtros entuziastės – Lenkija, Airija, Kroatija ir Ispanija (po 68 proc.). Mažiausiai spartesnę plėtrą palaiko Čekijos (37 proc.), Slovakijos (40 proc.), Austrijos, Kipro (po 41 proc.) ir Vokietijos (43 proc.) gyventojai.

Beveik du trečdaliai (65 proc.) apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad jeigu kitą savaitę būtų surengti Europos Parlamento (EP) rinkimai, labai tikėtina, jog jie rinkimuose balsuotų. Tai beveik atitinka ES vidurkį (68 proc.). Piliečių pareigą ir konkretaus kandidato palaikymą lietuviai nurodo kaip svarbiausius motyvus dalyvauti EP rinkimuose. Jie Lietuvoje vyks kitų metų birželio 9 dieną.

„Pastaruosius penkerius metus mes klausėmės. Ir Europos Parlamentas įvykdė savo pažadus. Mes kovojame su skurdu, socialine atskirtimi ir klimato kaita, kuriame darbo vietas ir giname ES vertybes, tokias kaip demokratija, žmogaus teisės ir žodžio laisvė“, – sako Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola.

Anot jos, demokratija nėra savaime suprantamas dalykas.

„Privalome ją saugoti ir išlaikyti, ateidami į rinkimus. Kiekvienas balsas ateinančiuose Europos Parlamento rinkimuose yra svarbus“, – teigė ji.

Vertina narystės ES naudą

Lietuvos gyventojai išlieka vieni didžiausių ES entuziastų – 94 proc. apklaustųjų Lietuvoje mano, kad narystė ES yra naudinga šaliai. Tai yra aukščiausias rodiklis tarp ES šalių. Palyginimui – vidutiniškai septyni iš dešimties visoje ES atliktos apklausos dalyvių nurodė, kad narystė ES yra naudinga jų šaliai.

Svarbiausi narystės ES privalumai, kuriuos išvardijo apklausos dalyviai Lietuvoje, yra indėlis į taikos išlaikymą ir saugumo didinimą (43 proc.), ekonominis augimas (41 proc.) bei naujos darbo galimybės (37 proc.).

Vertinant pragyvenimo lygį, kuriam įtakos turėjo COVID-19 pandemija, karas Ukrainoje bei auganti infliacija, ES gyventojai tapo šiek tiek optimistiškesni nei prieš šešis mėnesius.

Apklausos duomenimis, 61 proc. Lietuvos gyventojų teigė manantys, kad jų gyvenimo lygis kitais metais blogės, ir tai yra 8 proc. punktais mažiau nei šių metų pavasarį. Tuo tarpu 34 proc., arba 9 proc. punktais daugiau nei pavasarį, galvoja, kad jų padėtis nesikeis. Tik trys procentai Lietuvos gyventojų nurodė, kad jų gyvenimas šiais metais pagerėjo.

Patiria sunkumų

Apklausa parodė, kad daugiau kaip trečdalis europiečių, 37 proc., kartais arba dažnai turi sunkumų susimokėti sąskaitas. Lietuvoje šiuo atžvilgiu padėtis geresnė – 28 proc. apklausos dalyvių Lietuvoje dažnai arba kartais sunkiai susimoka sąskaitas. Vis dėlto kova su skurdu išlieka aktualia problema 49 proc. apklaustųjų Lietuvoje.

Vidutiniškai 70 proc. ES piliečių mano, kad ES veiksmai turi įtakos jų kasdieniniam gyvenimui (Lietuvoje – 65 proc.).

„Ši Eurobarometro apklausa rodo, kad Europa yra svarbi. Sudėtingame geopolitiniame ir socialiniame bei ekonominiame kontekste piliečiai tiki, kad Europos Sąjunga ras sprendimus. Dauguma europiečiu mano, kad ES veiksmai teigiamai paveiks jų kasdieninį gyvenimą“, – taip apklausos rezultatus komentavo R.Metsola.

Rugsėjį ir spalį Europos Parlamento užsakymu Eurobarometro apklausą visose 27-iose ES šalyse daugiausia tiesioginiu būdu vykdė viešosios nuomonės tyrimų agentūra „Verian“. Iš viso buvo apklausta 26 523 ES gyventojų, iš jų Lietuvoje – 1 017.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius