-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 15

Lietuviai mėgsta orchidėjas. Tačiau ar žino, kad jos natūraliai auga ir Lietuvoje? (nuotraukos)

Gegužės 28-30 dienomis Raudondvario dvaro oranžerijoje vyks egzotinių augalų paroda „Žali horizontai“. Jai besiruošiantys augalų augintojai iš įvairių Lietuvos vietovių ir 15min.lt siūlo savo skaitytojams susipažinti su skirtingomis augalų rūšimis. Šįkart – pažintis su Lietuvoje augančiomis orchidėjomis.
Plačialapė klumpaitė
Plačialapė klumpaitė / Mindaugo Rylos nuotr.

Daugeliui orchidėja asocijuojasi su prekybos centruose parduodamais spalvingais didžiažiedžiais falenopsio (phalaenopsis) hibridais. Tačiau gegužraibinių augalų (orchidaceae) šeima kur kas didesnė: ją sudaro daugiau nei 800 genčių ir net apie 25 tūkstančių rūšių augalų.

Beje, orchidėjas galime vadinti tikromis kosmopolitėmis – jos auga nuo dykumų iki pat poliarinio rato. Taip, orchidėjos auga ir Lietuvoje.

Lietuvoje savaime auga daugiau nei 30 rūšių orchidėjos. Kai kurios iš jų, tokios kaip gegužraibės ar klumpaitė savo dekoratyvumu nenusileidžia atogrąžų giminaitėms, tačiau dauguma lietuviškų orchidėjų yra retos ar itin retos – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Taip yra dėl specifinės šių augalų biologijos. Orchidėjų sėklos yra itin smulkios ir neturi maisto medžiagų, reikalingų jaunam augalėliui vystytis, todėl jos gali sudygti tik specifiniam grybui įsiskverbus į gemalą ir sudarius su juo mikorozinius ryšius.

Nereikia nei minėti, kad tikimybė, jog sėkla nukris būtent ten, kur yra reikiamas grybas yra labai maža. Šiuo metu dauguma orchidėjų pasaulyje yra dauginamos dirbtinai, specialiose laboratorijose sėklos sudaiginamos mėgintuvėliuose ir kolbose, steriliose terpėse, kurios pakeičia natūraliomis sąlygomis būtinus grybus. Tokių mėgintuvėlių pagalba yra išsaugota ne viena orchidėjų rūšis, kuri natūraliomis sąlygomis buvo prie išnykimo ribos. Bene garsiausias pavyzdys – prieš kelis dešimtmečius Didžiojoje Britanijoje buvo likęs vienintelis natūraliai augantis plačialapės klumpaitės augalas. Dėl itin didelio dekoratyvumo juos sunaikino retų augalų kolekcionieriai. Prireikė daug laiko ir lėšų, norint atrasti būdus, kaip šiuos nuostabius augalus padauginti ir išsaugoti dirbtinai. Nuo to laiko plačialapės klumpaitės žiedas tapo gamtos apsaugos simboliu.

Šiais metais Raudondvario pilies oranžerijoje Lietuvos orchidėjininkų draugijos organizuojamoje egzotinių augalų parodoje plačialapės klumpaitės tikriausiai nepamatysite – Lietuvoje padauginti augalai dar labai maži.

Galbūt mėgintuvėliuose išauginti augalai padės atsikurti natūralioms populiacijoms ir Lietuvoje. Tačiau parodoje neabejotinai rasite ką nors įdomaus. O jei norėtumėte prisidėti prie Lietuvos gegužraibinių augalų išsaugojimo ir puoselėjimo, dalyvauti gamtosauginiuose projektuose, domitės orchidėjomis ir jų auginimu – kviečiame į Lietuvos orchidėjininkų draugijos narių gretas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius