Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 24

Lietuviai nori atsisakyti centrinio šildymo, bet dauguma nežino kaip

Vos atsiradus galimybei dauguma (93 proc.) Lietuvos gyventojų centrinio šildymo sistemą keistų į autonominio. Deja, net 56 proc. dalyvavusių apklausoje trūksta informacijos, kaip tai padaryti, kur kreiptis ir nuo ko pradėti. Tokie duomenys gauti nekilnojamojo turto skelbimų portalui Domoplius.lt lapkričio mėn. pradžioje internetu atlikus portalo lankytojų apklausą, kurioje dalyvavo 500 respondentų.
Nekilnojamasis turtas
Nekilnojamasis turtas / Eika nuotr.

Ieško su autonominiu šildymu

Pagrindiniu autonominio šildymo sistemos privalumu daugiau nei pusė (55 proc.) apklausos dalyvių įvardina galimybę tiesiogiai reguliuoti šildymo laiką ir intensyvumą. 44 proc. apklausos dalyvių mano, kad svarbiausias privalumas – mažesni mokesčiai ir sutaupyti kaštai.

Evaldas Narbuntovičius, nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt projekto vadovas, sako, kad apklausos rezultatai, įvertinant tai, kad kaštai už šildymą šiuo metu Lietuvoje yra itin jautri tema, jo nestebina.

,,Minėtą tendenciją matome ir portale. 99 proc. Domoplius.lt lankytojų, jei nurodo pageidautiną ieškomo būsto tipą, tai pažymi autonominį šildymą, dažniausiai dujinį arba kombinuotą”, – sako E. Narbuntovičius. 

Pakeisti – neįmanoma?

28 proc. apklausos dalyvių teigia, kad niekada nemąstė apie centrinio šildymo sistemos keitimą, nes tai, pasak jų, nerealizuojama.

Evaldas Narbuntovičius teigia, kad šie lietuvių nuogąstavimai – ne be pagrindo. ,,Atsijungti nuo centrinio šildymo tikrai galima, tačiau praktikoje visų vartotojų, nusprendusių tai padaryti, paprastai laukia ilgas ir sudėtingas biurokratinis kelias. Nepaisant to, kiekvienas vartotojas turi teisę atsijungti nuo vieningos šildymo sistemos. Tai reglamentuoja Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklės, kurios labai detaliai aprašo tvarką, kuria atskiras butas gali atsijungti nuo bendros pastato šildymo sistemos,” – situacija pristato E. Narbuntovičius.

Šildymo sistema – prioritetinis kriterijus

Šildymo sistemos tipas, kaip parodė apklausa, renkantis būstą yra svarbiau negu kaina ar vieta. Net 71 proc. apklausos dalyvių ieškant būsto įsigijimui ar nuomai šildymo sistemos tipą laiko prioritetiniu kriterijumi. 17 proc. apklausos dalyvių pirmenybę teikia būsto kainai. Kas dešimtas mano, kad kaina yra svarbiau negu šildymo sistemos tipas. Tik 3 proc. tikino, jog renkantis būstą šildymo sistemos tipas jiems nėra svarbus.

Kas antras respondentas (51 proc.) prognozuoja, kad autonominio šildymo sistema, lyginant ją su centrinio, leidžia sutaupyti nuo 20 iki 40 proc. mokesčio už šildymą.

Net 88 proc. apklausos dalyvių mano, kad mokesčiai už šildymą naujos statybos būstuose lyginant su senos yra mažesni. Šią respondentų prognozę patvirtino ir Domas Dargis, UAB „Eika“ plėtros direktorius.

„Nors daugumoje naujos statybos namų įrengiamas kolektorinis, t.y. reguliuojamas centrinis šildymas, jų energinio naudingumo klasė yra aukštesnė negu senos statybos daugiabučių. Naujos statybos namuose naudojamos kokybiškos apšiltinimo medžiagos, langai, todėl šildymo sąnaudos yra kur kas mažesnės negu senos statybos D, E ar žemesnę energinę klasę atitinkančiuose daugiabučiuose,“- teigė D. Dargis. 

Domoplius/Nuomos kainų palyginimas pagal šildymo tipą
Domoplius/Nuomos kainų palyginimas pagal šildymo tipą

Šildymo tipas lemia kainą

Domoplius.lt duomenimis, šiuo metu vidutinė dviejų kambario buto sostinės mikrorajone senos statybos name su centrinio šildymo sistema kaina siekia 192 tūkst. Lt, trijų kambarių buto – 263 tūkst. Lt. Analogiškas būstas tik su autonominiu dujiniu šildymu vidutiniškai kainuoja: dviejų kambarių – 235 tūkst. Lt., trijų kambarių – 399 tūkst. Lt.

Evaldo Narbuntovičiaus teigimu, vertinant portalo duomenis, matyti, kad būstas su centrinio šildymo sistema yra ženkliai pigesnis tiek nuomojant, tiek perkant už būstą su autonominiu šildymu.

,,Kiek kitokia kainų situacija yra tik Vilniaus senamiestyje, kur būstai su centriniu šildymu yra netgi brangesni. Nepaisant to, vyraujanti tendencija yra tokia: būstai su įrengta autonominio šildymo sistema yra brangesni. Todėl vis tik, vertinant parduodamo ar nuomojamo būsto kainą, rekomenduotina labai gerai paskaičiuoti, ar didesnė būsto kaina ir šiek tiek mžesni kaštai už šildymą tikrai atsipirks per, pavyzdžiui, 15 – 20 metų,” –  sako E. Narbuntovičius.

Vertinant nuomojamo būsto kainas Domoplius.lt, Vilniuje vieno kambario buto senos statybos name su centriniu šildymu nuoma siekia vidutiniškai 829 Lt., su autonominiu – 900 Lt.

Domoplius/Parduodamų butų kainų palyginimas
Domoplius/Parduodamų butų kainų palyginimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius