-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 07 22 /14:04

Lietuviai pasigedo „Janssen“ vakcinų, ministerija žada pokyčius

Netikėtai išpopuliarėjus vienadozei „Janssen“ vakcinai nuo COVID-19, gyventojai stebisi, kad jos negalima pasirinkti registruojantis skiepui. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) sako, kad šios vakcinos gauta kur kas mažiau, dalis skiriama mobiliesiems skiepijimo punktams ir komandoms, tad į registracijos sistemą ji neįtraukiama. Tačiau netrukus vakcinų bus pasiskolinta iš Norvegijos.
Masinė vakcinacija Lentvaryje
Masinė vakcinacija Lentvaryje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kauniečiai laukė „Janssen“

Į tai, kad norint užsiregistruoti skiepui negalima rinktis „Janssen“ vakcinos, dėmesį atkreipė portalo 15min skaitytojas.

„Liepos 8 d. SAM išplatino pranešimą, kad Lietuvą pasiekė 7 200 „Janssen“ vakcinos dozių, – priminė jis. – Tačiau praėjus beveik dviem savaitėms po pranešimo užsiregistruoti būtent šiai vakcinai galimybių vis dar nėra.

Kurį laiką maži kiekiai buvo prieinami tik mažesniuose miesteliuose, tačiau šiandien ir juose rodomas 0 galimų vakcinų.“

Nesuprasdamas, kaip paskirstomos vakcinos, skaitytojas retoriškai paklausė, kodėl, net mažėjant skiepijimosi tempui, gyventojams prieinamos ne visų gamintojų vakcinos?

Anot jo, nelabai norintiems skiepytis žmonėms „Janssen“ vakcina yra tarsi kompromisas – užtenka vienos dozės, imunitetas (nors statistiškai silpnesnis) susiformuoja greičiau.

„Nenuostabu, kad prie Kaune įrengto vakcinavimo centro ant ratų dauguma žmonių laukė būtent šios vakcinos – su registracija ar be jos, kitur Kaune šio gamintojo vakcinos negausi.

Bet tai buvo praėjusiomis savaitėmis – šiandien „skiepų autobusas“ „Janssen“ vakcinų taip pat nebesiūlo.

Labai smagu kalbėti apie iniciatyvas, kurių imasi miestai, stengdamiesi išlaikyti vakcinavimo tempą, tačiau norimų skiepų prieinamumas, pasirodo, nėra toks šimtaprocentinis, kaip teigia procesus organizuojančios institucijos.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arūnas Dulkys apsilankė vakcinavimo punkte Palangoje

Galiausiai skaitytojas iškėlė versiją, kad gal šios „Janssen“ vakcinos iškart numatytos aukoti trečiosioms šalims, „kai Lietuvoje bandoma „suvartoti“ visas besibaigiančio galiojimo kitų gamintojų vakcinas“.

Tiekimas kol kas ribotas

Ankstyvos ketvirtadienio popietės duomenimis, visoje Lietuvoje laisvų registracijos talonėlių buvo 18 791 vakcinos „Comirnaty“, 4 797 – „Vaxzevria“, 2 883 – kompanijos „Moderna“ ir 2 – kompanijos „Janssen“ vakcinos dozių.

Pora valandų anksčiau pastarųjų buvo 22, ryte – 17. Bet trečiadienio popietę prie „Janssen“ pavadinimo raudonavo 0.

„Janssen“ vakcina Lietuvoje yra gana populiari, iš dalies ir dėl to, kad yra skiepijama tik viena doze, – pripažino SAM atstovai. – Tai yra patogu, nes gyventojui nereikia antrą kartą vykti į vakcinacijos centrą.“

Tačiau, anot jų, šių vakcinų tiekimas Lietuvai kol kas yra labai ribotas – jų gauta tik 83,2 tūkst. dozių, gerokai mažiau nei kitų gamintojų vakcinų. Naujos siuntos paskirstomos savivaldybėms atsižvelgiant į nepaskiepytų gyventojų skaičių ir skiepijimo tempą.

Ketvirtadienio ryto duomenimis, Lietuvą iki šiol pasiekė 3 338 755 įvairių kompanijų vakcinų dozės. Daugiausiai – 2 244 255 – gauta „Pfizer“/„BioNTech“ gaminamos „Comirnaty“. Kompanija „AstraZeneca“ jau pristatė 701 700 vakcinos „Vaxzevria“ dozių. Dar 309 600 dozių pristatė „Moderna“.

Be to, ne visos pristatomos vakcinos įtraukiamos į registracijos internetu sistemą, nes dalis jų skiriama mobiliesiems skiepijimo punktams ir mobiliosioms skiepijimo komandoms, kurios dirba visoje Lietuvoje ir skiepija gyventojus be registracijos.

Ekrano nuotr. iš koronastop.lrv.lt/Kiek Lietuva iki šiol gavo vakcinų nuo COVID-19
Ekrano nuotr. iš koronastop.lrv.lt/Kiek Lietuva iki šiol gavo vakcinų nuo COVID-19

„Dėl minėtų priežasčių užsiregistruoti internetu „Janssen“ vakcinai šiuo metu yra sudėtinga, – teigiama SAM atsakyme. – Tačiau turime gerą žinią – Lietuva netrukus pasiskolins 100 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių iš Norvegijos, kuriai mainais paskolins tiek pat „Comirnaty“ vakcinos dozių.“

Keisimės vakcinomis su norvegais

Trečiadienį SAM pranešė, kad su Norvegija buvo sutarta dėl abipusio vakcinų skolinimosi. Ši šalis atsiliepė į Lietuvos prašymą Europos šalims paskolinti vis labiau populiarėjančios „Janssen“ vakcinos.

Norvegai savo ruožtu paprašė paskolinti „Comirnaty“ vakcinos. Pasiskolintos vakcinos turės būti grąžintos.

„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Lietuva 100 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių iš Norvegijos pasiims jau kitą savaitę. Nors yra rezervuota beveik 700 tūkst. „Janssen“ vakcinos dozių, kurias pagal planą turėtume gauti iki šių metų pabaigos, kol kas jų gaunama per mažai, kad būtų patenkintas visuomenės poreikis.

Panašus kiekis – 100 620 „Comirnaty“ vakcinos dozių – iš Lietuvos kitą savaitę iškeliaus į Norvegiją. SAM pabrėžė, kad tai įtakos vakcinacijai Lietuvoje neturės, nes šaldikliuose saugoma daugiau nei 500 tūkst. šios vakcinos dozių, po 100 tūkst. dozių reguliariai pristatoma kas savaitę.

Vakcinos važiuoja pas žmones

„Taigi netrukus atsiras daugiau galimybių internetu užsiregistruoti „Janssen“ vakcinai, – informavo SAM. – Taip pat galima sekti mobilių punktų darbo vietas ir laiką – apie tai gyventojus informuoja savivaldybės.“

Kaip jau buvo skelbta, kiekvieną ketvirtadienį be registracijos skiepija visos šalies savivaldybės, o gyventojams leidžiama rinktis bet kurią vakcinacijos centre esančią vakciną.

Mobilioji Nacionalinio kraujo centro komanda taip pat išplėtė galimybes pasiskiepyti Vakarų Lietuvoje. Nuo šios savaitės kiekvieną pirmadienį ir antradienį be išankstinės registracijos „Janssen“ vakcina galima skiepytis Klaipėdoje, o šeštadieniais ir sekmadieniais – Palangoje prie tilto.

Skiepytis galima ir mobiliajame vakcinacijos punkte, kuris visą liepą keliauja per Lietuvą. Vakcinacijos turo tvarkaraštis skelbiamas čia.

Galimybių skiepytis be registracijos padaugėjo ir Vilniuje. Vakcinacijos autobusiukas tęsia kelionę ir šią savaitę vyksta į tris vietas. Ketvirtadienį „Janssen“ vakcinomis bus skiepijama prie prekybos centro „Akropolis“, penktadienį – prie prekybos centro BIG.

Mobiliosios vakcinavimo komandos žada dirbti šį savaitgalį Klaipėdoje vyksiančioje Jūros šventėje.

Iki trečiadienio bent viena vakcinos doze Lietuvoje buvo pasiskiepiję 1 324 591 gyventojas (47,4 proc. visuomenės).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius