Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 02 20

Lietuviai šiais metais gali tikėtis bevizio režimo su Turkija

Penktadienį V.Ušackas susitikęs su Turkijos užsienio reikalų ministru Ali Babacanu aptarė galimybę įvesti bevizį režimą į Turkiją vykstantiems Lietuvos piliečiams (2008 metais Turkiją aplankė 95 000 Lietuvos piliečių).
Užsienio ministro Vygando Ušacko ir užsienio reikalų ministro Ali Babacano susitikimas
Vygaudas Ušackas – užsienio reikalų ministras / URM nuotr.

Sutarta artimiausiu metu šiuo klausimu surengti ekspertų konsultacijas. Tikimasi pasiekti sutarimą dar šiais metais.

Lietuva ir Turkija parengs dokumentus dėl bevizio režimo Lietuvos piliečiams ir vizų išdavimo supaprastinimo Turkijos piliečiams. Į Turkiją be vizų lietuviai gali tikėtis vykti jau šiais metais.

Lietuva ir Turkija parengs dokumentus dėl bevizio režimo Lietuvos piliečiams ir vizų išdavimo supaprastinimo Turkijos piliečiams. Į Turkiją be vizų lietuviai gali tikėtis vykti jau šiais metais.

„Mes sutarėme šį klausimą iškelti į mūsų prioritetinių klausimų sąrašą. Tikiuosi, jog suderinę su atitinkamomis žinybomis šiais metais tokį bevizį režimą pasieksime. Norėčiau, kad iki vasaros, o kaip gausis, informuosime. (...) Mūsų abiejų interesas yra, kad įvyktų kaip galima greičiau, jau prieš vasaros atostogų sezoną“, – sakė V.Ušackas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovo teigimu, yra padarytas politinis sprendimas, kad Lietuva kaip Šengeno zonos narė turkams palengvins tas procedūras, kurios yra leidžiamos Šengeno sutarties rėmuose.

Kaip pranešė URM, aptariant ekonominius klausimus, V.Ušackas siūlė intensyvinti dvišalį ekonominį bendradarbiavimą ir dar šiais metais Stambule surengti Lietuvos ir Turkijos verslo forumą.

V.Ušackas pabrėžė, kad Lietuvos ir Turkijos ryšius suaktyvintų geresnės transporto jungtys. Ministras pakvietė Turkiją prisijungti prie Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos susitarimo dėl greitojo krovinių pervežimo traukinio „Vikingas“, kuris jungia Baltijos ir Juodosios jūros regionus.

Lietuvos URM vadovas taip pat paragino Turkiją liberalizuoti nekilnojamojo turto registravimo Turkijoje procedūras Lietuvos piliečiams.

Kalbant apie Turkijos pažangą derybose dėl narystės ES, V.Ušackas pabrėžė, kad Lietuva remia Turkijos integraciją į ES ir kviečia įgyvendinti reikalingas reformas.

Ministrai pasirašė Lietuvos ir Turkijos vyriausybių pagrindų programą dėl bendradarbiavimo švietimo, mokslo, kultūros ir meno, jaunimo ir sporto, žiniasklaidos ir bendradarbiavimo su žmonėmis srityje. Ši programa numato studentų mainus, dėstytojų ir kultūros darbuotojų bendradarbiavimą, paramą literatūrinių kūrinių vertimui, lietuvių ir turkų kalbų mokymuisi bei bendrus projektus mokslinių tyrimų ir technologijų srityje.

Susitikimo metu buvo apsikeista nuomonėmis apie situaciją Pietų Kaukaze, santykius su Rusija, įvykius Artimuosiuose Rytuose bei padėtį Irake, Irane ir Afganistane.

2008 metais Lietuvos užsienio prekyba su Turkija sudarė 786 mln. litų. Turkijos tiesioginės investicijos Lietuvoje 2008 metų spalio 1 dieną sudarė 1,6 milijono litų, tiesioginių Lietuvos investicijų Turkijoje nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius