Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 30

Lietuvis mokslininkas Gediminas Degėsys imasi tyrinėti Juodosios Afrikos tautas

Pirmąkart Lietuvos mokslo istorijoje bus bandoma profesionaliu žvilgsniu pažvelgti į Juodosios Afrikos tautas bei jų papročius, religijas ir kalbas, rašoma ekspedicijos „Septynios Afrikos“ pranešime spaudai.
Gediminas Degėsys
Gediminas Degėsys / „Vilnius LifeStyle“ nuotr.

Du lietuvaičiai rengiasi ekspedicijai per septynias skurdžiausias Juodosios Afrikos šalis.  Ekspedicijos maršrutas driekiasi per Senegalą, Gambiją, Bisau Gvinėją, Gvinėją, Liberiją, Siera Leonę ir Dramblio Kaulo Krantą.

Keliautojai išvyks gruodžio 13 d., o sutiktuvės planuojamos 2014 m. sausio 20 d. Lietuvos istorijoje tokia ekspedicija rengiama pirmą kartą.

Vilniaus universiteto dėstytojas, poliglotas, filosofijos mokslų daktaras Gediminas Degėsys yra apgynęs disertaciją tema „Estetinių principų sklaida Užsachario Afrikos skulptūroje“ ir yra pirmasis diplomuotas afrikanistas Lietuvos mokslo istorijoje. Kartu su bendražygiu jis pabuvos vietose, kur nebuvo įžengę baltieji, tyrinės tų kraštų religijas, mąstymo tradicijas, kalbas ir papročius.

„Svarbu pagarsinti, jog lietuvio mokslininko buvojimas ir tyrimai tuose kraštuose yra svarbus, naujus rakursus Lietuvos bei viso pasaulio afrikanistikos moksle atveriantis žingsnis. Vilniaus universitete studentai jau gali studijuoti šiuos dalykus: įvadą į Juodosios Afrikos studijas, pokolonijinės Afrikos filosofiją, suahelių bei zulų kalbas. Studentams jau siūlomos ir gretutinės Afrikanistikos studijos, kurių metu bus pristatoma Užsachario religijos, literatūra, menas, Juodosios Afrikos istorija ir kiti dalykai“, – pasakoja  G. Degėsys.

Kaip rašoma ekspedicijos dalyvių pranešime spaudai, Lietuvos mokslo istorijoje tai yra pirmieji bandymai profesionaliu žvilgsniu pažvelgti į tenykštes tautas bei jų papročius, religijas, kalbas. Planuojami reikšmingi tyrimai etnologijos, antropologijos, religijotyros, lingvistikos srityse spaudos bei televizijos keliu pasieks ne tik eilinį Lietuvos pilietį, bet ir ten keliauti ketinančius Afrikos mylėtojus. Po ekspedicijos planuojamos foto parodos Lietuvoje ir už šalies ribų. Bus organizuojami susitikimai, o labiausiai intriguojantys atradimai bus paskelbti visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius