Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 03 16

Lietuviškas karo menas

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius pasirašė pirmąją Lietuvos karinę doktriną, pranša „Lietuvos žinios“.
Arvydas Pocius
Arvydas Pocius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Menas Kariuomenė

Tai yra strateginio lygmens aiškinamasis dokumentas, kuriuo remiantis ateityje bus kuriamos doktrinos, padėsiančios teorinius pagrindus kariniams vienetams rengti bei naudoti taikos, krizių ir karinių konfliktų metu. Dokumente pateikiami būdai, kaip ir kada valstybė panaudos kariuomenę savo strateginiams interesams užtikrinti. Taip pat apibrėžiami nuostatai ir principai, kuriais vadovaujantis Lietuvos kariuomenė rengiama ir naudojama karinėse operacijose.

„Mano kariuomenės vizija – mobili ir šiuolaikiška kariuomenė, galinti apginti savo kraštą, gerai sąveikaujanti su kitomis NATO valstybių kariuomenėmis ir gebanti ateiti joms į pagalbą. Karinėje doktrinoje įtvirtinti principai leidžia tai paversti realybe. Dabar kiekvienas karys, ypač vadas, turi suvokti doktrininius principus ir išmokti juos taikyti. Ypač tai svarbu šiuolaikiniame dinamiškame pasaulyje, kai kariuomenės vykdomų užduočių, dažnai, atrodytų, nedaug turinčių bendra su karyba, spektras labai platus“, – sakė A.Pocius.

Doktrinoje teigiama, kad tiesioginės karinio užpuolimo grėsmės ar kitų karinių veiksmų, tiesiogiai nukreiptų prieš Lietuvą, šiuo metu nėra. Tačiau kol regione ir Lietuvos kaimynystėje esančiose valstybėse tebėra sutelktos didelės karinės pajėgos ir skirtingai suprantamos grėsmės ir priemonės joms atremti, tiesioginės karinės konfrontacijos tikimybė visuomet egzistuoja.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius