Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 02

LDK be karūnos: kodėl mūsų valdovai buvo kunigaikščiai, o ne karaliai

Retkarčiais Lietuvoje vis atsinaujina diskusijos, esą reikia atstatyti istorinę neteisybę ir senuosius mūsų valdovus, tituluojamus didžiaisiais kunigaikščiais, vadinti karaliais. Tačiau autoritetingi istorikai sako, kad, nepaisant šlovingos istorijos, karalių turėjome tik vieną – Mindaugą. Kitų valdovų titulatūra – didieji kunigaikščiai, o ne karaliai ir taškas. Ir tai nė kiek nemenkina tuometės mūsų valstybės reikšmės.
Vytautas Didysis
Vytautas Didysis / VDU nuotr.

Prieš savaitę Vilniuje esančios aštuonios „kunigaikštiškos“ gatvės: Mindaugo, Gedimino, Algirdo, Kęstučio, Vytenio, Jogailos, Vytauto bei Birutės laikinai simboliškai buvo pervadintos „karališkomis“ – esą senieji mūsų valdovai buvo karaliai.

Dėl Mindaugo nesiginčija niekas – karalius.

Tačiau, kad jis – ne pirmas ir ne vienintelis Lietuvos karalius, kaip teigė akcijos sumanytojas, autoritetingi istorikai nesutinka. Beje, Jogaila buvo Lenkijos karalius, kas tituliacijos prasme irgi natūralu.

15min kalbinti trys mokslininkai – Lietuvos istorijos instituto (LII) vadovas Alvydas Nikžentaitis, LII istorikas Andrejus Ryčkovas ir Vilniaus universiteto (VU) rektorius istorikas profesorius Rimvydas Petrauskas – sako, kad diskusijos dėl mūsų valdovų tituliacijos atskleidžia, kad dalis visuomenės jaučia nepilnavertiškumo kompleksą.

Jį kompensuoti esą bandoma skambiu žodžiu, neįsigilinant į turinį ir istorinį kontekstą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius