Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 22

Lietuviškuose rajonuose Lenkijoje – išpuoliai prieš lietuviškus užrašus

Lenkijos Punsko savivaldybėje, kur gausu lietuvių gyventojų, pirmadienio naktį raudonos ir baltos spalvos dažais užtepti lietuviški miestelių ir kaimų pavadinimai, išpaišyti lenkų nacionalistų organizacijos ženklai, pranešė miestelio vadovas.
Vėliavos
Vėliavos / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

„Šįryt pastebėjome, kad bent 12 vietovių lietuviški užrašai užtepti raudona ir balta spalvomis ir nupieštas ženklas – pakelta ranka su kalaviju“, – BNS sakė miestelio viršaitis Vytautas Liškauskas.

Nuniokotas ir Punske esantis paminklas, skirtas pirmojo lietuviško vaidinimo šimtmečiui. Anot jo, ten esantis užrašas taip pat užpaišytas balta ir raudona spalvomis, parašytas žodis „Falanga“. Taip vadinosi anksčiau veikusi radikali dešinioji lenkų nacionalistinė organizacija. Kalaviją laikanti ranka – šios organizacijos simbolis.

„Čia buvo suplanuota, organizuota akcija. Pavienių vandalizmo atvejų būta ir anksčiau, bet čia organizuoti veiksmai – važiuota po savivaldybę ir dažyta“, – kalbėjo V.Liškauskas.

Apie incidentus bendruomenė pranešė policijai.

Remiantis Lenkijos tautinių mažumų įstatymu, Punsko savivaldybėje 2009 metais pakabinti ženklai, kuriuose miestelių pavadinimai parašyti ir lenkiškai, ir lietuviškai.

Lietuvos ambasados Lenkijoje interneto svetainėje rašoma, kad Lenkijoje šiuo metu yra apie 15 tūkst. lietuvių kilmės gyventojų. Netoli Lietuvos sienos esančioje Punsko savivaldybėje lietuviai sudaro apie 80 proc. gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius