Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 19

Lietuvių kalbos besimokantis amerikietis: lietuviai yra truputį egzotiški

Lietuvių kalba dažnai apibūdinama kaip itin turtinga, o kartu – ir labai sudėtinga, bet kasmet lietuviškai prabyla dešimtys vos kelias savaites pasimokiusių užsieniečių. Vis daugiau jų pritraukia universitetuose vasarą vykstantys lietuvių kalbos ir kultūros kursai. Bene seniausiai tokias paskaitas rengiančiame Vilniaus universitete pažinti Lietuvą ir prabilti jos kalba šiemet bando piliečiai iš 27 šalių.
Lietuvių kalba
Lietuvių kalba / 123rf.com nuotr.

Prancūzijoje gyvenantis ir dėstytoju dirbantis amerikietis Michaelis O`Connoras Lietuvoje vieši jau penktą kartą ir sako esąs didelis mūsų šalies gerbėjas bei neoficialus ambasadorius. Jam patinka ir šalis, ir žmonės, todėl šį kartą nutarė ne tik paviešėti ir papramogauti, bet ir pasimokyti, o lietuvių kalbos ir kultūros kursai užsieniečiams Vilniaus universitete jam tiko tobulai.

„Man patinka žmonės ir šalis. Manau, kad lietuviai yra truputį egzotiški ir aš žinau, kad jie patys galvoja, jog nėra egzotiški, yra neįdomūs. Aš esu dėstytojas Prancūzijoje, man nepatinka kalbėti tik angliškai. Man atrodo, kad (kalbėti – LRT.lt) lietuviškai yra raktas, kultūros ir mentaliteto raktas“, – aiškina M.O`Connoras.

Vilniaus universiteto Lituanistikos katedra tokius kursus rengia jau 18 kartą. Tiesa, panašūs vyko ir sovietmečiu, tačiau anuomet atvykti galėjo vos vienas kitas Amerikos lietuvis. Kursų vadovė sako, kad dabar lengviau išvardyti, iš kokių šalių studentai neatvyksta – šiemet lietuvių kalbos ir kultūros mokosi 93 žmonės iš Australijos, Brazilijos, Indonezijos, Naujosios Zelandijos ir daugybės kitų – iš viso 27 valstybių atstovai.

„Aš esu iš Amerikos, bet dabar gyvenu čia, Panevėžyje, ir aš neturiu daug laiko išmokti tos (kalbos – LRT.lt). Galimybė čia, universitete, yra labai svarbi, man labai malonu. (...) Visur yra daug lietuvių, todėl svarbu, kad kalbėtume gražiai ir taisyklingai“, – mano kursų lankytoja sesuo Constancy Powell.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius