Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2023 11 14

Lietuvių kalbos egzaminą norintiems laikyti užsieniečiams parodė duris: gal kitais metais

Lietuvoje gyvenantys, lietuvių kalbos besimokantys kitų šalių piliečiai susiduria su gana netikėta problema – norėdami išlaikyti mūsų valstybinės kalbos egzaminą jie lieka it musę kandę. Taip jaučiasi ukrainiečių pora, kadangi jų mėginimai užsiregistruoti būsimam egzaminui jau dukart buvo nesėkmingi. Kodėl? Nes nėra vietų tomis egzaminų dienomis, kurios numatytos pagal griežtą tvarkaraštį.
Egzamino patalpos Vilniaus „Minties“ gimnazijoje
Egzamino patalpos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ukrainiečių šeima, prašanti neskelbti jų vardų, pasakoja, kad tokia situacija – kai norėdami laikyti lietuvių kalbos mokėjimo egzaminą, to padaryti negali, juos ir nuliūdino, ir suglumino.

Du bandymai, du neigiami atsakymai

Pora mūsų šalyje gyvena nuo 2022 m. kovo mėnesio, kai čia atsidūrė bėgdami nuo karo.

„Esame Ukrainos piliečiai, bet, dėl suprantamų priežasčių, nebegalime gyventi savo šalyje. 2022 m. rugsėjo mėnesį mums gimė dukrytė, pradėjau dirbti grožio salone. Mokausi lietuvių kalbos ir galvojame apie nuolatinį gyvenimą šalyje, kuri mums tapo antraisiais namais.

Labai norėjau užsiregistruoti ir išlaikyti valstybinės kalbos egzaminą, tačiau niekaip nepavyksta. Esanti sistema nepritaikyta, kad vyktų sklandus valstybinės kalbos egzaminų laikymo procesas“, – pasakojo ukrainietė.

Labai norėjau užsiregistruoti ir išlaikyti valstybinės kalbos egzaminą, tačiau niekaip nepavyksta. Esanti sistema nepritaikyta.

Jos teigimu, registracijos laikyti valstybės kalbos mokėjimo egzaminą procesas vyksta per „langus“, kai nustatoma konkreti data, tarkim, kaip buvo šiuo atveju – spalio 30-oji, ir tuomet nuo 8 valandos ryto visi bando el. būdu pateikti prašymus.

„Tuomet pateikę prašymus, gauna el. laišką su patvirtinimu, kad „Jūsų prašymas dėl valstybinės kalbos mokėjimo egzamino laikymo yra gautas“. Pradedi džiaugtis, kad tau pavyko ir galėsi laikyti valstybinės kalbos egzaminą, bet po keleto valandų gauni kitą el. laišką, kuriame nurodoma, kad „Jūsų registracija į Lietuvių kalbos I kategorijos egzaminą yra atmesta“.

Atmetimo priežastis: Vilniaus mieste bazinėje mokykloje vietų nebėra. Gavusi pirmą tokį atsakymą pagalvojau, kad bandysiu per kitą „langą“ lapkričio 7 dieną, tačiau viskas vyko lygiai taip pat, kaip ir registracijos metu spalio 30 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius