Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 20

Lietuvių kalbos egzaminą pakviesti laikyti bibliotekininkai to nedarys: reikalauja pokyčių

Valstybinė kalbos inspekcija sieks peržiūrėti prieš porą dešimtmečių priimtą Vyriausybės nutarimą, kuris numato lietuvių kalbos egzamino laikymą su klientais dirbantiems asmenims, sako inspekcijos vadovas Audrius Valotka. To jis pažadėjo imtis po to, kai aštuoni Vilniaus miesto centrinės bibliotekos darbuotojai sulaukė nurodymo išsilaikyti kalbos egzaminą.
Kalbos inspekcijos vadovas Audrius Valotka ir Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė
Diskusija Seime apie lietuvių kalbos mokėjimą ir egzaminą / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Pirmadienį Seime opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos posėdyje viešėjęs inspekcijos vadovas A.Valotka tikino, kad galiojanti egzaminų laikymo tvarka – 2003 metais priimtas Vyriausybės nutarimas – neatitinka realijų.

„Mes imsimės iniciatyvos peržiūrėti šį Vyriausybės nutarimą“, – žadėjo A.Valotka ir pridūrė, jog lietuvių kalbos egzaminą turi laikyti ne tik bibliotekininkai. Tai esą aktualu visiems, kurie, pavyzdžiui, atvyko iš užsienio ir dirba su klientais.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Diskusija Seime apie lietuvių kalbos mokėjimą ir egzaminą
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Diskusija Seime apie lietuvių kalbos mokėjimą ir egzaminą

„Mūsų pasitvirtinta metodika yra privaloma, skaičiuoja rizikos balus pagal organizacijų dydį, pagal organizacijų, įstaigų pobūdį ir bibliotekos patenka į mažiausią rizikos zoną, jeigu nėra kokio skundo ar per metus nėra kokių nors tikrinimų su blogais rezultatais. Ir tai taikoma visam sektoriui“, – paaiškino A.Valotka.

Pastaruoju metu, A.Valotkos teigimu, kvietimų išsilaikyti egzaminą sulaukė ne tik bibliotekininkai, bet ir mokyklų mokytojai, administracijos darbuotojai.

„Jie egzaminą laikys be jokių kaprizinimųsi. Jie nemato problemos ir nesijaučia įžeisti“, – sakė jis.

„Beje, nors keistai skamba, bet net ir mokyklos rūbininkas turi būti bent žemiausios kategorijos, nes jis su vaikais bendrauja, kalba lietuviškai“, – pridūrė inspekcijos vadovas.

Valstybinė kalbos inspekcija, pasak A.Valotkos, siūlys, jog egzamino nebereikėtų laikyti baigusiems lenkiškas ar rusiškas mokyklas.

„Manau, kad turėtume svarstyti, ar tikrai mes turime įtraukti į šį sąrašą asmenis, kurie baigė lenkiškas ir rusiškas mokyklas iki 1991 metų, nes jau praėjo 30 metų“, – kalbėjo vadovas.

Reikalavimo išsilaikyti egzaminą sulaukę aštuoni Vilniaus bibliotekos darbuotojai, pasak bibliotekų atstovės Rimos Gražienės, to nedarys.

„Jie neis laikyti todėl, kad jie puikiai kalba lietuviškai, – teigė ji. – Jie nedirbtų bibliotekoj, jei nemokėtų lietuvių kalbos.“

Jie nedirbtų bibliotekoj, jei nemokėtų lietuvių kalbos.

R.Gražienė tikino, jog egzaminų laikymo tvarka yra pasenusi.

„Jeigu nutarimas pasenęs, kodėl jo nesvarstom, kodėl jo nekeičiam?“ – klausė bibliotekų atstovė.

Siūlymas, kad egzamino nereikėtų laikyti baigusiems lenkiškas ir rusiškas mokyklas, bibliotekininkus, pasak R.Gražienės, tenkintų.

„Mus tenkina, džiugina, kad buvo susidomėta šituo klausimu, nes bibliotekose dirba puikiai išsilavinę žmonės, moka ne vieną kalbą“, – komentavo ji.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus centrinės bibliotekos direktorė Rima Gražienė

Reaguodamas į ankstesnį pareiškimą, jog bibliotekininkai egzamino nelaikys, A.Valotka teigė domėjęsis, ar procesas galėtų būti pristabdytas, kol bus pakeistas Vyriausybės nutarimas. Bet tai, pasirodo, būtų neteisėta.

Inspekcija, anot vadovo, ir toliau vykdys suplanuotus įstaigų tikrinimus ir reaguos į skundus dėl valstybinės kalbos nevartojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius