Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 05 /13:42

Lietuvių kalbos egzaminas abiturientų nenustebino: panašių užduočių ir tikėjosi

Pirmadienį Lietuvos abiturientai laikė privalomą lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą. Keturių egzaminui numatytų valandų prireikė ne visiems Vilniaus Vladislavo Sirokomlės mokykloje egzaminą laikiusiems abiturientams.
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Dauguma 15min kalbintų abiturientų sakė, kad užduotys jų nenustebino, ir pažymėjo, kad egzaminui normaliai ruošęsi moksleiviai turėtų jį išlaikyti gerai.

Dominykas: pamąstyti reikėjo, bet nebuvo sunku

Vienas pirmųjų patalpas palikęs Dominykas sakė, kad užduotys nebuvo sunkios, nors pamąstyti reikėjo. Jo teigimu, tarp galimų rašinio temų buvo „Kas teikia žmogui ramybę?“, „Kaip jaučiasi žmogus visuomenės paribyje“. Taip pat buvo galima rašyti literatūrinį rašinį apie Vilnių lietuvių literatūroje.

„Nors visos temos iš pradžių pasirodė nelengvos, bet pasirinkau rašyti apie tai, kas teikia žmogui ramybę. Ir sugebėjau sugalvoti, ką parašyti“, – kalbėjo Dominykas.

Prieš egzaminą Dominykas sakė miegojęs ramiai: nors kartais naktį pabusdavo, apskritai išsimiegojo gerai.

VIDEO: Lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą laikę abiturientai dalinasi įspūdžiais

Austėja: egzamine buvusius autorius turėjo būti skaitę visi

Taip pat anksti patalpas palikusi Austėja sakė, kad egzamino užduotys jos per daug nenustebino. Ji sakė mananti, kad egzaminą išlaikė gerai.

„Manau, kad gerai viskas bus. Nebuvo sunku. Temos buvo pakankamai lengvos. Autoriai buvo tokie, kuriuos visi skaitė, bent jau aš taip manau“, – sakė ji.

Austėjos teigimu, tarp autorių, kuriais buvo galima remtis egzamine, buvo Šatrijos Ragana, Vaižgantas. Pati Austėja sakė samprotavimo rašinį rašiusi tema „Kodėl žmogui svarbi jo kilmė“.

„Buvo tai, ko tikėjausi. Įsivaizdavau, kad šiemet bus patriotinės temos, apie patriotiškumą, pilietiškumą. Ir buvo apie kilmę, buvo apie Vilnių, čia gal ne visiškai patriotinė, bet į tą pusę“, – sakė Austėja.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą

Skomantas: tikėjausi autorių, kurių nebuvo

Maždaug dvidešimt minučių iki egzamino pabaigos mokyklos patalpas palikęs Skomantas sakė, kad jam užduotys pasirodė gana sunkios.

„Kiekviena tema tik po vieną autorių, kurį gerai žinojau. Tikėjausi, kad tarp autorių temose bus Vincas Mykolaitis-Putinas arba Antanas Škėma, o nei vieno, nei kito nebuvo. Bet temos buvo visai priimtinos, autoriai buvo įvairūs, užduotys geros“, – sakė Skomantas.

Apie Vilnių Lietuvos literatūroje rašęs Skomantas rėmėsi V.Mykolaičiu-Putinu, nes šis autorius vaikinui labai patiko, nors temai ir nelabai tiko. Taip pat jis rėmėsi Judita Vaičiūnaite.

Miegoti prieš egzaminas Skomantas sakė nuėjęs 10 valandą vakaro, bet miegojęs sunkiai. „Tiesą pasakius, per egzaminą vos neužmigau“, – prisipažino vaikinas ir pridūrė žinantis, kad negaus labai daug, bet besitikintis išlaikyti.

Aušrinė: nebuvo taip sunku, kaip galėjo būti

Prieš pat laiko limitą mokyklą palikusi Aušrinė sakė, kad prieš egzaminą miegojo gerai, nors ir buvo baisu.

„Aišku, buvo baisu iš tikrųjų, nes daug ką lemia, svarbiausias egzaminas Bet ko tikėjausi, maždaug tą ir gavau. Nebuvo taip sunku, kaip galėjo būti“, – sakė Aušrinė.

Merginos teigimu, egzamine buvusius autorius ji žinojo gana gerai.

„Tik Jonas Aistis kiek nustebino, bet jis buvo kitoje temoje, negu aš rašiau, tad problemų nesukėlė“, – sakė Aušrinė.

Domantas: ruošiausi daug, todėl nebuvo sunku

Netrukus po Aušrinės mokyklos patalpas apleidęs Domantas sakė, kad jo nuotaika prieš egzaminą buvo gana nebloga, nes egzaminui ruošėsi keletą metų.

„Streso nejaučiau. Atėjau čia, gal iš pradžių pamačius temas buvo koks jauduliukas, bet tada sugalvojau, ką rašysiu, kokiais autoriais remsiuos, ir gerai viskas buvo. Nebuvo sunku: manau, dėl to, kad gerai ruošiausi“, – sakė Domantas.

Vaikino teigimu, ir jis, ir jo bendramoksliai, su kuriais kalbėjo po egzamino, džiaugėsi dėl to, kad egzaminas praėjo, o užduotys pernelyg neišgąsdino nieko.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą
Luko Balandžio / 15min nuotr./Abiturientai laiko lietuvių kalbos egzaminą

Antanas: džiaugiuosi, kad tai paskutinis rašinys gyvenime

Pasak visą egzamino laiką išnaudojusio Antano, temos buvo išties įdomios, bet svarstyti, ar sunku, ar ne, nesulaukęs rezultatų vaikinas nenorėjo. Visgi užduotimis jis nesiskundė.

„Viskas gerai. Nepatinka man koncepcija to egzamino, bet čia, aišku, ne man spręsti. Visi žinojo programą, kaip rašyti rašinius. Moki – rašai, nemoki – nerašai“, – kalbėjo Antanas.

Naktį prieš egzaminą Antanas sakė miegojęs gerai. Vaikinas sakė, kad labai džiaugiasi, jog tai paskutinis jo gyvenime lietuvių kalbos rašinys.

„Prognozuoti rezultatus sunku. Lietuvių kalbos egzaminas yra neprognozuojamas: kitur maždaug nujaučiu, kiek gausiu, o čia – ne“, – sakė Antanas.

Aistė: smagu pamatyti dvylikos metų darbo rezultatą

Taip pat visą laiką išnaudojusi Aistė džiaugėsi, kad temos buvo suprantamos ir įvairios. Anot jos, sau palankią temą pasirinkti galėjo visi.

„Buvo lengviau, negu tikėjausi. Gavau temą, kurios labai norėjau. Todėl savijauta – palengvėjimas. Dvylika metų dirbi ir pagaliau gali pamatyti savo darbo rezultatus“, – sakė Aistė.

Pasak Aistės, prieš egzaminą buvo baisu, bet labiau baisu yra laukti rezultatų. Visgi mergina sakė jaučianti, kad parašė egzaminą gerai.

Laikė daugiau negu 30 tūkst. moksleivių

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti registravosi 18 tūkst. 759 kandidatai. Mokyklinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą registravosi laikyti 12 tūkst. 643 kandidatai. Šis egzaminas privalomas visiems abiturientams.

Egzaminas vyko 179 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose. Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame brandos egzamine kandidatai turėjo atlikti vieną užduotį – parašyti rašinį. Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos. Buvo galima rinktis vieną iš keturių temų.

Valstybinio brandos egzamino vertinimas prasidės birželio 12 dieną. Kandidatų darbus dvi savaites vertins beveik keturi šimtai vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 3 dieną. Mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai turi būti įvertinti per devynias darbo dienas, t. y. rezultatai bus skelbiami birželio 16 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius