-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 09 /15:47

G.Landsbergis: lietuvių maldininkai kirto kontrolės punktą Vakarų Krante

Lietuvių piligrimų grupė pirmadienio popietę perėjo kontrolės punktą Izraelio okupuotame Vakarų Krante ir pateko į šalies teritoriją, patvirtino užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Šią minutę maldininkų grupė kirto kontrolės punktą iš Vakarų Kranto į Izraelio pusę“, – žurnalistams nuotolinėje spaudos konferencijoje iš Omano sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Jie yra pakeliui į oro uostą, ten turėtų atsidurti per porą valandų, palikti Izraelį ir grįžti į Lietuvą“, – pridūrė jis.

Palestiniečių judėjimas „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždamas į jo teritoriją ir vykdydamas raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui.

Nacionalinio krizių valdymo centro duomenimis, Izraelyje šiuo metu yra beveik 500 turistų iš Lietuvos, bet valstybės pagalbos grįžti į Lietuvą reikia tik šiai piligrimų grupei – 41 žmogui.

Jiems pargabenti į Lietuvą verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“ organizuoja skrydį naktį iš pirmadienio į antradienį.

Pasak G.Landsbergio dalį jų kelionės išlaidų padengs Vyriausybė.

„Įmonė tai daro komerciniais pagrindais, tai nėra labdarinis skrydis, įmonė, tikrai neatmesčiau, kad uždirbs pinigus iš to. Vyriausybė kompensuos didelę dalį to skrydžio kaštų, apmokėdama maldininkų kelionę“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, kad toks sprendimas buvo efektyviausias, nors svarstytos ir kitos alternatyvos.

G.Landsbergis taip pat ragino Lietuvos piliečius susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Izraelį, nes grįžimas atgal į Lietuvą gali būti apsunkintas.

„Žmonės, nepaisant ten esančios situacijos, vyksta. Noriu pabrėžti, kad gali atsitikti taip, ko dar nėra, kad skrydžių galimybės bus labai ribotos, – teigė diplomatijos vadovas. – Žmonės patys turi įvertinti, kokią riziką prisiima ten vykdami“.

Pasak jo, šiuo metu savo piliečius evakuoja tik Lenkija ir Bulgarija. Lietuva panašius veiksmus svarstytų tik situacijai blogėjant.

URM duomenimis, Lietuvos ambasados Izraelyje konsulinėje registracijoje nurodomi apie 7 tūkst. Izraelyje gyvenančių Lietuvos piliečių.

Per „Hamas“ išpuolį, skaičiuojama, žuvo daugiau nei 700 žmonių, tuo metu per antskrydžius Gazos Ruože aukų skaičius siekia apie 500.

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo palestiniečių kovotojų ir Izraelio konflikto pradžios Gazos Ruože savo namus paliko daugiau kaip 123 tūkst. žmonių.

Anot G.Landsbergio, „Hamas“ surengė teroristinį išpuolį, nuo kurio Izraelis „turi teisę gintis“. Vis dėlto jis teigė besitikintis, kad „pasiekus atsako tikslus, būtų galima grįžti į normalumą“.

„Mano vertinimu, jei nebus rasti tvarūs sprendimai, situacija gali būti blogesnė ateityje ir Izraeliui, ir Palestinai“, – kalbėjo ministras.

Kalbėdamas apie trečiųjų šalių galimą įtaką konfliktui, G.Landsbergis teigė, kad kol kas nėra „ryškių indikatorių“, tačiau nestabilumu regione suinteresuota tiek Rusija, tiek Iranas ir tai „atitraukia Vakarų valstybių dėmesį nuo karo Ukrainoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius