Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 15

Lietuvių pasaulinė revoliucija nesudomino

Į šeštadienį per visą pasaulį besiritančią demonstracijų prieš kapitalizmą bangą lietuviai reagavo pasyviai. Į kvietimą popiet susitikti sostinės Kudirkos aikštėje ir taip kartu su viso pasaulio gyventojais išreikšti pasipiktinimą stambiojo verslo godumu, nedarbu ir, esą, atgyvenusia demokratija, atsiliepė vos keletas žmonių.
Į kvietimą prisijungti prie pasaulinių demonstracijų lietuviai reagavo pasyviai.
Protestuotojai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15 val. Kudirkos aikštėje lūkuriavo apie dešimt asmenų. Tarp jų – du pažįstami veidai: parlamentaras Algimantas Matulevičius ir vienas iš aktyviausių Drąsiaus Kedžio dukters gynėjų Marius Kuprevičius. Nors raginimas susibėgti draugėn ir „pakalbėti, aptarti, kas ką galvoja“ buvo paskelbtas socialiniame tinklalapyje „Facebook“, tarp į Kudirkos aikštę susirinkusių žmonių – vos vienas kitas jaunas veidas.

Vienas iš jų – iniciatyvos lietuviams prisijungti prie pasaulinių demonstracijų sumanytojas Mykolas Kimtys.

– Mykolai, kaip gimė idėja paraginti lietuvius kartu su kitomis pasaulio valstybės šiandien išeiti į gatves ir aikštes?

– Internete perskaičiau informaciją, kad vyksta masiniai judėjimai. Taip pat, atsivertęs spalio 15 d. įvykių žemėlapį pamačiau, kad buvusiose sovietinėse respublikose neorganizuojamas nė vienas renginys. Buvau pirmasis Baltijos šalyse, užregistravęs įvykį.

Tuomet savo seniau turėtą tinklalapį pritaikiau šiam tikslui, sukūriau grupę „Facebooke“, pakviečiau prie jos prisijungti 16 draugų ir išėjau į barą. Kai grįžau, jų buvo jau 400. Dabar esame čia, ir vyksta pasaulinė revoliucija.

Šioje revoliucijoje idėjos nėra. Pagrindas visiškai materialus. T.y. idėja, kad pasaulis nepriklauso turtingiesiems. Ir viskas.

– Koks šios revoliucijos tikslas, ką atėjimu čia norite pasakyti?

– Nieko nenoriu pasakyti.

– Tai koks revoliucijos, apie kurią kalbate, tikslas?

– Revoliucijos tikslų neturi.

– Tuomet koks buvo atėjimo į Kudirkos aikštę tikslas?

– Revoliucija. Be tikslo.

– Ar nemanote, kad revoliucija be tikslo pavojinga?

– O revoliucija su tikslu nepavojinga?

– Priklauso nuo revoliucijos tikslo.

– Kaip sakė vienas rašytojas: šimtą kartų geresnės tos šalys, kurios kitas šalis užkariauja dėl turtų ar moterų. Jie jas bent normaliai panaudoja. Nes jei karas pradedamas dėl idėjos – tai viską naikina ir griauna. Šioje revoliucijoje idėjos nėra. Pagrindas visiškai materialus. T.y. idėja, kad pasaulis nepriklauso turtingiesiems. Ir viskas.

– Ko tikitės iš susibūrimo čia?

– Manau, kad įvyks pasaulinė revoliucija. Aš tiesiog žmonėms papasakojau, kad vyksta revoliucija ir pats atėjau.

Stebisi lietuvių pasyvumu

Savo ruožtu parlamentaras A.Matulevičius 15min.lt sakė į Kudirkos aikštę atėjęs sulaukęs kvietimo palaikyti protestuojančiųjų JAV ir visame pasaulyje. „Manau, kad lietuviai turėtų juos palaikyti, nes Amerikoje žmonės gyvena ženkliai geriau nei Lietuvoje, – kalbėjo Seimo narys. – Kas turi įvykti, kad lietuviai atsibustų? Amerika atsibudo, Prancūzijoje praėjusią savaitę taip pat vyko didžiausios demonstracijos, nors prancūzai gyvena tikrai žymiai geriau už mus. Žmonės protestuoja Anglijoje, Graikijoje, nors čia už mus taip pat gyvena daug geriau. O lietuviams, atrodo, viskas gerai.“

A.Matulevičius svarstė, kad į gatves tautiečius greičiausiai išgintų tik dar labiau padidintos kainos ir sumažintos algos. „Tada gal tikrai išeis į gatves? Visas pasaulis juda ir ragina sustabdyti šią XX amžiaus neovergovę, kuri vadinama demokratija ir laisva rinka, o lietuviams viskas gerai“, – stebėjosi parlamentaras.

Taikioms demonstracijoms žmones visame pasaulyje kvietė internetinis judėjimas „October 15th“ (angl. „Spalio 15-oji“). Jo įkūrėjai tinklalapyje  http://15october.net/ kvietė viso pasaulio gyventojus spalio 15 d. mobilizuotis ir „sukurti tinklus, leisiančius pasaulio žmonėms nuspręsti, koks turi būti pasaulis“.

Anot tinklalapio, demonstracijos šeštadienį turėtų iš viso įvykti 951 mieste 82 šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius