Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 11

Lietuvoje agurkai tapo deficitu

Šiemet agurkų pasiūla gerokai menkesnė nei ankstesniais metais, be to, šį sezoną trumpavaisiai agurkai superkami brangiau.
Turguje
Turguje / Aliaus Koroliovo nuotr.
Temos: 1 Vygantas Vanagas

Pernai agurkų augintojams koją pakišo žemos supirkimo kainos, šįmet – ligos, todėl konservų fabrikai jau pradėjo stokoti žaliavos, ketvirtadienį rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Rugpjūčio pradžioje dėl ligų ir mažesnių plotų trumpavaisių agurkų pasiūla sumažėjo ne tik mūsų šalyje, bet ir Lenkijoje“, – sakė Lietuvos daržovių augintojų asociacijos prezidentė Zofija Cironkienė.

Tai viena priežasčių, nulėmusių kainų šuolį. Trumpavaisiai agurkai šį sezoną apie 80 proc. brangesni nei prieš metus. Atsižvelgiant į kokybę ir tiekiamą kiekį, jie superkami po 0,5-1,4 lito už kilogramą. „Šį sezoną kokybiškų agurkų supirkimo kaina nenukrito žemiau lito. Brangiau mokame todėl, kad superkame tik atrinktus. Salotoms skirti agurkai mums netinka“, – sakė Kėdainių konservų fabriko generalinis direktorius Vygantas Vanagas.

Agurkų pasiūla šiemet sumažėjo ne tik dėl prastesnio derliaus: Lietuvoje mažėja jų augintojų.

„Lauko agurkų trūksta, o šiltnamiuose dėl karščio derlius šiemet menkas“, – aiškino ūkininkė iš Ramygalos Salvina Kievinienė. Šiemet supirkėjams ji pardavė apie 26 tonas lauke užaugintų agurkų. Pasak ūkininkės, konkurencija šįmet – daug mažesnė. Mat pernai ypač mažos agurkų supirkimo kainos kai kuriuos ūkius stumtelėjo bankroto link.

Tačiau net ir išaugusiomis supirkimo kainomis ne visi patenkinti. Pasak agurkus vasaros šiltnamiuose auginančios bendrovės „Vesiga“ direktoriaus Sauliaus Grinkevičiaus, padėtis rinkoje – itin nepalanki. „Nenormalu, kad už bulvių kilogramą mokama brangiau nei už šiltnamyje užaugintų agurkų. Tokiu atveju neįmanoma rentabiliai dirbti. Todėl padėtis tuose ūkiuose, kuriuose šios daržovės auginamos tik vasariniuose šiltnamiuose, yra labai bloga“, – sakė S.Grinkevičius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius