Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 09 08

Lietuvoje baigia įsikurti pasaulį išmaišę Čekijos kariai

Rukla – vienas iš nedaugelio Lietuvos miestelių, kurio gatvėse galima išgirsti žmones kalbant daugybe skirtingų kalbų. Nuo šios vasaros vidurio čia skamba ir dar viena – čekų – kalba, nes čia dislokuotame NATO priešakinių pajėgų batalione (eFP BG LTU) tarnybą pradėjo Čekijos Respublikos kariai.
Čekijos karių inauguracijos ceremonija NATO priešakinių pajėgų batalione Rukloje
Čekijos karių inauguracijos ceremonija NATO priešakinių pajėgų batalione Rukloje / Čekijos kariuomenės nuotr.

Kadenciją baigiantis Čekijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje, p. Bohumilas Mazanekas teigia, kad Čekijos kariuomenės pajėgų buvimas Lietuvoje yra labai svarbus atgrasymo faktorius ne tik Lietuvai, bet ir Latvijai bei Estijai.

„Beveik 250 Čekijos karių ir beveik 90 technikos vienetų, įskaitant 17 pėstininkų kovos mašinų „Pandur II“, dislokavimas Lietuvoje reiškia mūsų šalies tvirtą paramą sąjungininkams ir NATO solidarumą, siekiant užtikrinti viso Baltijos regiono saugumą, – pabrėžė ambasadorius B.Mazanekas. – Aktyvus sąjungininkų dalyvavimas Baltijos šalyse ir Lenkijoje aiškiai rodo, kad NATO yra vieninga, tvirta ir pasirengusi reaguoti į bet kokias galimas grėsmes šiame regione. Beje, Čekijos kariai šiuo metu dalyvauja daugiau nei 10 misijų užsienio valstybėse ir Lietuvoje yra antras pagal dydį (po Afganistano) užsienyje tarnaujantis šalies kontingentas. Tai irgi daug ką pasako.“

Pasak B.Mazaneko, Čekijos kovinė grupė bus vokiečių vadovaujamose eFP pajėgose Lietuvoje iki 2019 m. vasaros, tik planuojamas čia tarnaujančių karių pasikeitimas 2019 m. sausio viduryje. Be to, antroji Čekijos karių grupė šiuo metu tarnauja Latvijoje dislokuotoje eFP grupėje, kuriai vadovauja kanadiečiai.

Čekų kariai Baltijos regione matomi ne pirmą kartą. Praeityje jie yra ne kartą dalyvavę įvairiose daugiašalėse sąjungininkų karinėse pratybose, tokiose kaip „Geležinis kardas“ ir „Mažasis erelis“, NATO rotacinėse pajėgose, tą patį planuojama daryti ir ateityje. O štai vos prieš kelias dienas Rukloje dislokuoti Čekijos kariai grįžo iš didelių tarptautinių pratybų „Namejs 2018“, kurias Latvijoje surengė šios šalies ginkluotosios pajėgos.

2019 m. antrojoje pusėje planuojama dar viena (jau trečioji) Čekijos karių pamaina NATO oro policijos misijoje, tačiau greičiausiai jie bus paskirti ne į Šiaulius, o į Ämari oro bazę Estijoje.

Paklaustas apie čekų karių tarnybos sąlygas Lietuvoje, B.Mazanekas sako, kad Čekijos kariai buvo sutikti Lietuvoje labai šiltai ir draugiškai.

„Aš asmeniškai dalyvavau misijos pradžios ceremonijoje 2018 m. liepos 17 d., kai čekų kariai simboliškai perdavė eFP grupės Lietuvoje vadui Čekijos nacionalinę vėliavą ir taip patvirtino visišką integraciją į Rukloje dislokuotą sąjungininkų kovinę grupę. Kalbėjau su čia esančio Čekijos kontingento vadu ir jis patvirtino, kad karių tarnybos sąlygos yra labai geros“, – džiaugėsi B.Mazanekas.

Čekijos karių grupei eFP batalione vadovaujantis pulkininkas leitenantas Jiří Líbalas mielai sutiko atsakyti į 15min klausimus.

– Papasakokite apie save ir savo kelią kariuomenėje.

– Esu profesionalus kariškis, turintis karinį išsilavinimą. Baigiau karinės pakraipos bendrojo lavinimo mokyklą Moravská Třebová mieste, po to Čekijos karo akademiją Vyškove. Vėliau stažavausi vadų ir generalinio štabo koledže Fort Leavenworthe, JAV.

Čekijos kariuomenės nuotr. /Čekijos kontingento NATO priešakinių pajėgų batalione vadas, pulkininkas leitenantas Jiří Líbalas
Čekijos kariuomenės nuotr. /Čekijos kontingento NATO priešakinių pajėgų batalione vadas, pulkininkas leitenantas Jiří Líbalas

Kariuomenėje nuėjau kelią nuo būrio vado iki 42-ojo mechanizuoto bataliono vado pavaduotojo, o šiuo metu vadovauju 41-ajam mechanizuotam batalionui, kuris yra Čekijos 4-osios greitojo reagavimo brigados dalis. Esu dalyvavęs šešiose tarptautinėse misijose Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kosove, Afganistane.

– Kiek ir kokių Čekijos karių tarnauja NATO priešakinių pajėgų batalione Rukloje?

– Lietuvoje tarnauja beveik 250 karių, daugiausia iš mano vadovaujamo 41-ojo mechanizuoto pėstininkų bataliono.

– Pristatykite plačiau dalinį, kuriam vadovaujate.

– Pilnas dalinio pavadinimas – „Generolo Josefo Malý 41-asis mechanizuotas pėstininkų batalionas“. Jo istorija prasidėjo dar 1869 m., kuomet Vysoké Mýto mieste buvo įkurtas batalionas Nr. 30, kuris 1898 m. buvo padidintas iš pulko. Tokia forma ir tame pačiame mieste jis egzistavo iki 1939 m. liepos 31 d., kuomet, šalį okupavus nacistinei Vokietijai, buvo panaikinta Čekoslovakijos kariuomenė.

Baigiantis Antrajam pasauliniam karui dalinys buvo atkurtas toje pačioje vietoje, bet jau 1945 m. rudenį buvo reorganizuotas į 37-ąjį pėstininkų batalioną ir persikėlė į Jičíną. 1947 m. vėl tapo 30-uoju pėstininkų pulku ir grįžo į Vysoké Mýto. 1950 m. po eilinės reorganizacijos pulkas perkeltas į Benešovą, o nuo 1955 m. pervadintas į 79-ąjį mechanizuotą pulką. Būtent šio pulko pagrindu 1994 m. buvo įkurtas 41-asis mechanizuotas pėstininkų batalionas. 2005 m. jam suteiktas istorinis Generolo Josefo Malý vardas, o 2006 m. batalionas perkeltas į Žateco miestelį netoli Vokietijos sienos, kur ir yra šiuo metu dislokuotas.

Čekijos kariuomenės nuotr. /Čekijos kariai pratybose „Namejs 2018“ Latvijoje, 2018 m.
Čekijos kariuomenės nuotr. /Čekijos kariai pratybose „Namejs 2018“ Latvijoje, 2018 m.

Dabartinis 41-asis mechanizuotas batalionas apginkluotas pėstininkų kovos mašinomis „Pandur II“, 120 mm pabūklais ir visiškai atitinka NATO standartus. Viena pėstininkų kuopa, žvalgybos ir snaiperių būriai yra paruošti greitam desantavimui iš oro. Mūsų batalionas dalyvavo daugybėje kovinių ir humanitarinių misijų užsienyje – Bosnijoje ir Hercegovinoje, Kosove, Irake, Afganistane, Malyje. Dabar šį sąrašą papildė ir Lietuva.

– Jūsų kontingentas, kaip ir visa eFP kovinė grupė, yra pavaldi mechanizuotai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“. Kokie jūsų įspūdžiai apie bendradarbiavimą su Lietuvos kariais?

– Su jūsų kariais dar nedaug teko bendrauti, nes mes čia esame tik kiek daugiau nei mėnesį, be to, kol kas turėjome tik bendras bazines treniruotes. Bet jau artimiausiu metu turėsime daug bendrų pratybų, tad bendrausime žymiai dažniau ir plačiau.

Tačiau turiu pripažinti, kad jau dabar matome labai profesionalius ir labai motyvuotus lietuvius karius, kurie labai noriai su mumis bendrauja ir nori bendradarbiauti.

Gintauto Maurico nuotr. /Lietuvoje dislokuoti 41-ojo mechanizuoto bataliono kariai, apginkluoti „Pandur II“ pėstininkų kovos mašinomis
Gintauto Maurico nuotr. /Lietuvoje dislokuoti 41-ojo mechanizuoto bataliono kariai, apginkluoti „Pandur II“ pėstininkų kovos mašinomis

– Ar jau turėjote progos pasižvalgyti po Lietuvą?

– Lietuvoje anksčiau neteko būti ir turiu pripažinti, kad jūsų šalis labai graži. Mes jau spėjome laisvalaikiu šiek tiek po ją pakeliauti. Tokie miestai kaip Vilnius ir Kaune yra labai jaukūs, modernūs, bet ir pilni istorijos. Taip pat bendras kraštovaizdis, ypač pajūris, labai gražus.

– Šiais metais Lietuva švenčia Nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį. Ko ta proga norėtumėte palinkėti Lietuvos žmonėms ir kariams?

– Mūsų palinkėjimas lietuvių tautai ir kariuomenei – tęskite taip ir toliau kaip iki šiol, kad Lietuva laimingai ir sėkmingai sulauktų kitos šimtmečio sukakties. Beje, Čekijos Respublika šiais metais spalio 28 d. taip pat švęs 100 metų nepriklausomybės jubiliejų. Tad mūsų tautos turi daug bendro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius