Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 02 09

Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama medikamentais ir alkoholiu

Per 2010 metus Valstybinei visuomenės sveikatos priežiūros tarnybai prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VVSPT) pavaldūs visuomenės sveikatos centrai ištyrė 1 946 apsinuodijimo atvejus.
Alkoholis tarp mokinių
Alkoholis / HI SIC nuotr.

Pranešime spaudai teigiama, kad, VVSPT duomenimis, dažniausiai apsinuodijama medikamentais ir alkoholiu.

„Labai skaudu, bet pusės ištirtų atvejų metu nukentėjo vaikai, – sako VVSPT vyr. specialistė Natalja Umbrasienė. – Iš jų apie 20 proc. – iki 7 metų.“

2010 metais ištirti 992 vaikų apsinuodijimo atvejai. Vaikai dažniausiai apsinuodija vaistais (450 atvejų), taip pat alkoholiu (336 atvejai). 22 vaikai apsinuodijo alkoholinius gėrimus vartodami su medikamentais ir narkotinėmis medžiagomis. Užregistruota apsinuodijimų anglies monoksidu, sieros vandeniliu, ašarinėmis, chloro ir kitomis dujomis, buitinės chemijos produktais ir kt. 

Pasak N.Umbrasienės, dažnos nelaimės priežastis – tėvų, senelių ar kitų suaugusiųjų nedėmesingumas. „Vaikams prieinamoje vietoje palikti vaistai ir alkoholis, valikliai, plovikliai, dezinfekcinės priemonės, į gaiviųjų gėrimų tarą supiltos įvairios pavojingos medžiagos gali turėti labai nemalonių pasekmių jautriam vaiko organizmui, – teigia ji. – Suaugusieji ne tik privalo pasirūpinti, kad šios medžiagos atsitiktinai nepakliūtų mažiesiems į rankas, bet ir nuolat priminti vyresniems vaikams, kaip gali baigtis eksperimentai su alkoholiu, medikamentais, narkotikais ar kitomis toksiškomis medžiagomis.“

Iš suaugusiųjų apsinuodijusių vyrų yra šiek tiek daugiau nei moterų. Vyrai dažniausiai apsinuodija alkoholiu, moterys – medikamentais. 

Daugiau nei pusė (58,1 proc.) visų apsinuodijimų 2010 metais vartojant medikamentus ir alkoholį buvo apgalvoti. Beveik 25 proc. šių atvejų sudaro bandymai nusižudyti. Kiti nukentėjusieji įvairias medžiagas vartojo norėdami apsisvaiginti.

6 apsinuodijusieji mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius