Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 05 /13:50

Lietuvoje jau apsistojo 95 vaikai iš Ukrainos, laukiama dar bent šimto

Artimiausiomis dienomis į Lietuvą turėtų atvykti dar maždaug 100 vaikų iš Rusijos užpultos Ukrainos. Taip šeštadienį, aplankiusi Trakuose jau įsikūrusius pirmuosius vaikus, pranešė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. Nors jau daugiau nei 200 šeimų pasisiūlė priimti globoti mažuosius pabėgėlius, tokios globos kol kas reikia tik vienam nepilnamečiui.
Į Lietuvą pabėgusi ukrainiečių šeima
Į Lietuvą pabėgusi ukrainiečių šeima / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Trakuose jau apsistojo 43 vaikai iš vienos globos įstaigos įstaigos Ukrainoje. Dar 21 nepilnametį priglaudė Visaginas.

„Laukiame atvykstant dar bent 100 vaikų artimiausiomis dienomis. Žiūrėsime, kaip atrodys kita savaitė, bet vaikų grupių tikrai turėsime“, – aplankiusi mažuosius ukrainiečius, žurnalistams sakė M.Navickienė.

Vėliau išplatintame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime nurodyta, kad nelydimų vaikų iš Ukrainos šiuo metu yra jau 95.

M.Navickienės teigimu, atvyko 31 pavienis vaikas su šeimos nariais, 6 atkeliavo pas Lietuvoje gyvenančius giminaičius.

Globėjų reikės ne visiems

Aplankiusi Trakuose apsistojusius vaikus, ministrė pažymėjo, kad jų gyvenimo sąlygos yra „saugios, jaukios ir labai geros, pritaikytos visiems vaikų poreikiams“.

„Tačiau psichologiniai išgyvenimai, per kuriuos teko praeiti ir vaikams, ir juos lydintiems asmenims, vis dar yra stipriai išreikšti, – kalbėjo ji. – Saugumo jausmas turi atstatytas. Dabar svarbiausia yra ramybė, pasitikėjimas, kad Lietuvoje yra saugūs.“

Atvykusi mobili medikų komanda jau patikrino vaikų sveikatą. Ateityje teks spręsti ir vaikų mokymo klausimą. Vaikams persikėlus iš dabartinės laikinos gyvenimo vietos į globos instituciją, teks ieškoti papildomų resursų tolimesniam jų gyvenimui.

Todėl, anot ministrės, būtina koordinacija tarp įvairių institucijų, taip pat – tarp žmonių, kurie pasiruošę teikti pagalbą vaikams, juos globoti ar net įvaikinti.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Monika Navickienė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Monika Navickienė

M.Navickienės teigimu, kol kas globėjų reikia tik vienam vaikui, bet ateityje šis poreikis bus didesnis. „Vaikams, kurie atvyksta nelydimi, nepilnamečiams, nėra reikalingas įvaikinimas, – pabrėžė ji. – Kol kas kalbame tik apie laikiną globą, kol galės saugiai ir sėkmingai grįžti į savo kilmės šalį.“

Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba jau užregistravo 222 žmones, kurie yra pasirengę tapti laikinais Ukrainos vaikų globėjais.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Pabėgėliams paaukoti daiktai
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Pabėgėliams paaukoti daiktai

Kaip pažymėjo SADM, ne visiems vaikams reikia globėjų. Dalis jų atvyksta su savo šeimos nariais ar kitais emociniais ryšiais susijusiais asmenimis. Jie ir toliau liks su jiems artimais žmonėmis. Lietuvoje jau yra 30 tokių vaikų.

Kita dalis atvykstančiųjų yra globos įstaigose gyvenę vaikai, kurie vienas kitą priima kaip šeimos narius – jie yra įpratę prie savo bendruomenės, vieni kitus palaiko. Tad, siekiant išlaikyti aplinką maksimaliai artimą tai, prie kurios yra įpratę, vaikai nebus atskirti ir kol kas liks visi kartu. Tai yra minėtos dvi tokios vaikų grupės Trakuose ir Visagine, iš viso – 64 vaikai.

Bus ir tokių vaikų, kurie turėjo ar vis dar turi šeimas Ukrainoje, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių į Lietuvą atvyko be šeimos ir čia neturi nė vieno artimo žmogaus, kuris galėtų jais pasirūpinti. Esą būtent šiems vaikams gali reikėti laikinų globėjų tol, kol jiems bus saugu grįžti namo į Ukrainą.

M.Navickienė paprašė žmonių, kurie prisideda prie vaikų atkeliavimo į Lietuvą, pranešti apie juos Migracijos departamentui, Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai. Tai leistų žinoti, kiek vaikų atvyksta, kur jie yra, o tuomet suteikti tinkamas paslaugas ir užtikrinti saugią aplinką.

Pirmųjų sulaukė Trakai

Kaip jau buvo skelbta, prieš porą dienų į Lietuvą atvyko pirmasis autobusas su vaikais iš karo niokojamos Ukrainos.

43 atvykę nelydimi nepilnamečiai, taip pat – kelios mamos su savo vaikais buvo priimti ir apgyvendinti Trakuose.

Visus atvykusiuosius pasitiko vaiko teisių gynėjai, o kelyje nuo pasienio juos atlydėjo policijos pareigūnai.

Vaikų atstovu pagal įstatymą paskirta Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba. Iškart buvo pradėta vertinti vaikų situaciją ir teikti jiems reikiama pagalbą, pirmiausia – psichologinę.

„Vaiko teisių gynėjai yra pasirengę priimti visus nuo karo bėgančius vaikus, kuriems reikia pagalbos, jais bus rūpinamasi lygiai taip, kaip rūpinamės ir Lietuvos vaikais.

Prisidėti gali ir visuomenė, tad labai kviečiu žmones įsivertinti galimybę tapti laikinais globėjais, registruotis ir suteikti vaikams saugius namus iki kol jie galės grįžti į savo šalį“, – teigė tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Laukiama ir daugiau atvykstančių vaikų – žinoma apie kelis šimtus globotinių iš Ukrainos globos namų, kurie per Lenkiją vyksta į Baltijos šalis.

Jūratės Damulytės / 15min nuotr./Lenkija priglaudė karo pabėgėlius iš Ukrainos
Jūratės Damulytės / 15min nuotr./Lenkija priglaudė karo pabėgėlius iš Ukrainos

I.Skuodienės žodžiais, gali būti, kad šiuo metu šalyje jau yra žmonių su vaikais, kurie dar nėra užsiregistravę.

Jie pakvietė žmones, kurie žino apie jau anksčiau atvykusius žmones ir pamiršusius užsiregistruoti, priminti ir padėti jiems tai padaryti: „Vaiko teisių gynėjams labai svarbu žinoti, kad visi nuo karo bėgantys vaikai būtų užregistruoti ir būtų galima suteikti jiems visas būtinas paslaugas – švietimo, socialines ir kitą pagalbą.“

Norint tapti laikinu vaikų globėju reikėtų kreiptis į artimiausią teritorinį Vaiko teisių apsaugos skyrių, kurio specialistai pakonsultuos ir suteiks visą reikiamą informaciją apie galimybes tapti globėju. Teritorinių skyrių kontaktus rasite čia.

Registracijos formas, norintiems globoti vaikus rasite čia.

Informaciją dėl pabėgėlių registracijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius