Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2022 01 04

Lietuvoje jau prasidėjo omikron atmainos banga, gali trumpėti izoliacijos terminas

Antradienį Lietuvoje fiksuota 2278 nauji COVID-19 atvejai ir 18 mirčių. Tai – didžiausias paros atvejų skaičius nuo lapkričio vidurio. Per savaitę naujų atvejų padaugėjo net 31,9 proc. Kiek ilgai truks šis pakilimas ir kas jį lemia? Apie tai portalo 15min videolaidoje „15/15“ kalbėjomės su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstove Daiva Razmuviene.

– Pradėkime nuo paros skaičių šuolio. Kiek tikėtina, kad jis kilo būtent dėl šventinio laikotarpio, dėl jo metu vykusių susibūrimų ir kelionių pas artimuosius?

Praėjusių metų gruodžio paskutinę savaitę, jau kaip tik po Kalėdų, stebėjome tokį naujų gausesnių SARS-COV-2 viruso atvejų didėjimą, susirgusiųjų (skaičiaus) didėjimą. Ir tas susirgusiųjų skaičiaus didėjimas buvo toks labai nežymus, bet vis dėlto jo augimo tendencija buvo matyti. Ir amžius, kuris pradėjo kelti susirūpinimą, tai nuo 20 iki 50 metų.

Vaikų sergamumo skaičiai iki 20-ies, iki 18 metų kaip ir stabilizavosi, net buvo matomas kažkiek mažėjimas. Bet sergamumą vaikų amžiuje lėmė, aišku, ugdymo įstaigų atostogų laikotarpis.

Be to, omikron atmaina Lietuvoje yra registruojama, o omikron atmainos plitimas yra labai spartus, tiesiog eksponentinis – per parą, per tris paras – susirgimų skaičiai padvigubėja, tad vienas žmogus gali užkrėsti dešimt aplink esančių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Daiva Razmuvienė

Tad padidėjimą ir lėmė kalėdinis švenčių laikotarpis, tarpušventis, Nauji metai, dabartinis laikas. Mes ir prognozavome, kad savaitę po Naujų metų pradėsime matyti. Nes omikron atmainos yra trumpesnis inkubacinis periodas.

Vėlgi, negaliu atsiremti vien į omikron atmainą, aišku, dar ir delta atmaina tebedominuoja, omikron užima labai nedidelę dalį, bet vėlgi yra pagaunami tik tie atvejai, kurie tiriami.

Bet žiūrint į tuos paros tokius nemažus skaičius, sakykime, per praėjusią parą vis dėlto virš 2 tūkst., tas skirtumas susirgimo tikrai ganėtinai didelis. Taip kad, aš manau, prasideda, tikrai galime sakyti, ta vadinamoji penkta banga, kurią ir pradeda būtent omikron atmaina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje