Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 26 /2020 02 27

Koronavirusas Lietuvoje: ekstremaliųjų situacijų centras tarsis dėl priemonių prieš viruso plitimą

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje koronavirusas niekam nenustatytas, nors jau atlikti tyrimai 48 žmonėms. Tačiau, nepaisant to, Vyriausybė trečiadienį nusprendė dėl pasaulyje plintančio viruso skelbti ekstremalią situaciją Lietuvoje. Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį grįžta į Lietuvą iš šalies, kurioje jau patvirtinti susirgimai koronavirusu.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / 123RF ir 15min nuotr.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovu Sveikatos apsaugos ministerija siūlė skirti viceministrą Algirdą Šešelgį. Tačiau premjerą pavaduojantis energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pasiūlė vadovo poziciją suteikti ministerijos vadovui Aurelijui Verygai, kuris ketvirtadienį grįžta iš komandiruotės JAV.

A.Šešelgis po Vyriausybės posėdžio tikino, kad trečiadienį dėl koronaviruso jau tirti keturi žmonės, visų tyrimų rezultatai neigiami.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

PSO atstovė: sveikiems žmonėms kaukių nereikia – jos nuo viruso neapsaugo

09:33

 Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovė Lietuvoje Ingrida Zurlytė primena pagrindinius dalykus, siekiant išvengti užkrato koronavirusu – dažnai plauti rankas, laikytis atstumo nuo kitų žmonių, ypač prastai besijaučiančių.

Tuo tarpu Lietuvos vaistinėse iššluotos kaukės, pasak PSO atstovės, reikalingos jau sergantiems, o ne sveikiems žmonėms, nes nuo viruso jos neapsaugo.

„Sveikam žmogui PSO nerekomenduoja dėvėti kaukių, ypač žinant, kad jos neapsaugos, virusas praeina pro tą kaukę. Jas svarbu dėvėti žmonėms, kurie serga, kurie turi simptomus – kosėja, čiaudi, nes tos kaukės sulaiko lašelių, kurie išsiskiria kosėjant, čiaudint, pasklidimą aplinkoje“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė I.Zurlytė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Zurlytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Zurlytė

Anot PSO atstovės, pagrindinės apsaugos priemonės sveikiems žmonėms yra dažnas rankų plovimas ar dezinfekavimas, vengimas artimo kontakto su aplinkiniais.

„Sveikam žmogui patariama laikytis atstumo, jeigu matot, kad kažkam ne taip gerai. Gal tai neatrodo socialiai labai empatiškai, bet visi supranta ir galų gale dar galima susišnekėti. Reikia laikytis atstumo, bent metro, geriau – iki dviejų, taip pat pagrindinis patarimas – dažnai plauti rankas arba dezinfekuoti“, – kalbėjo I.Zurlytė.

Kaip nurodo Pasaulio sveikatos organizacija, COVID-19 protrūkis nusinešė daugiau kaip 2,7 tūkst. žmonių gyvybių. Naujuoju koronavirusu 38 šalyse užsikrėtė daugiau kaip 80 tūkst. žmonių, bet didžioji jų dalis išlieka Kinijoje.

PSO ketvirtadienį skelbiamais duomenimis, už Kinijos ribų patvirtinti 2,9 tūkst. koronaviruso atvejai, mirė 43 žmonės.

Lietuvoje kol kas koronaviruso atvejų nenustatyta.

Prezidentūra skeptiškai vertina siūlomą partijų susitarimą dėl koronaviruso

09:02

Prezidentūra skeptiškai vertina valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovo Ramūno Karbauskio siūlymą partijoms pasirašyti susitarimą dėl koronaviruso.

„Tokie deklaratyvūs susitarimai tokiose nestandartinėse situacijoje galbūt yra daugiau šou elementas, bandymas galbūt parodyti tam tikrą įtaką, bet jis kažkokio didelio poveikio neturės“, – ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui sakė prezidento Gitano Nausėdos patarėjas Povilas Mačiulis.

„Prezidentas nemano, kad yra tikslinga rašytis kažkokius nacionalinius susitarimus šiuo klausimu“, – pažymėjo šalies vadovo patarėjas. 

Pasak P.Mačiulio, šioje situacijoje savo darbą visų pirma turi atlikti atsakingos institucijos, būtina informuoti visuomenę, kaip elgtis šioje situacijoje.

„Prezidentas akcentuoja, kad nereikia skelbti panikos, bandyti ją įtakoti, galbūt siekiant net politinių dividendų, priešingai, institucijos visų pirma turi atlikti savo darbą, reikia tam deramai pasiruošti, informuoti visuomenę. Matome, kas vyksta socialiniuose tinkluose, žmonės linkę į paniką, ir sąmokslo teorijų ieškojimą, daug yra emocijų. Panikuot šiuo metu nėra dėl ko, reikia laikytis rimties“, – kalbėjo patarėjas.

Valdantieji penktadienį planuoja rinktis aptarti situaciją dėl koronaviruso, LVŽS vadovas R.Karbauskis partijoms siūlo pasirašyti susitarimą neskleisti panikos ir dezinformacijos.

„Posėdyje taip pat bus aptartas partijų susitarimo projektas, kuriuo šalies politikai įsipareigotų neskleisti panikos ir dezinformacijos, būti politiškai korektiškais ir objektyvias, dirbti vieningai žmonėms, nesinaudoti koronaviruso situacija savo politiniams tikslams pasiekti“, – feisbuke trečiadienį parašė R. Karbauskis.

Anot jo, susitarimą pasirašyti būtų kviečiamos visos parlamentinės partijos.

Koalicijos partnerių „socialdarbiečių“ vadovas Gediminas Kirkilas patvirtino remiantis tokį susitarimą, opozicijos atstovai pažėrė kritikos.

Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras tarsis dėl priemonių prieš koronavirusą

06:40

Valstybės ekstremaliųjų situacijų centras ketvirtadienį renkasi į pirmąjį posėdį, kuriame tarsis dėl priemonių prieš koronavirusą.

Trečiadienį ekstremalią situaciją valstybės mastu paskelbusi Vyriausybė įsteigė šį centrą ir jam vadovauti paskyrė sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis išvakarėse tvirtino, kad nacionaliniu mastu paskelbta ekstremali situacija be kita ko suteiks teisę operacijų centrui spręsti, ar leisti valstybės tarnautojus į komandiruotes ir keliones koronaviruso paveiktose valstybėse ar atskiruose jų regionuose, švietimo ir kitoms įstaigoms bus galima nurodyti privalomai turėti dezinfekcinių priemonių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Šiuo metu Užsienio reikalų ministerija yra pateikusi rekomendacijas nevykti į kai kuriuos Kinijos, Italijos, Pietų Korėjos regionus.

Premjerą Saulių Skvernelį pavadavęs energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas trečiadienį tvirtino, kad centras taip pat turės galimybę įvertinti, ar reikia riboti skrydžius, atnaujinti vidinių Šengeno erdvės sienų patikrą, tačiau tam, pasak ministro, kol kas poreikio nėra.

Vyriausybė trečiadienį jau numatė iš rezervo skirti 150 tūkst. eurų papildomoms apsaugos priemonėms ir kitoms nenumatytoms išlaidoms, kurių patirtų institucijos saugantis koronaviruso grėsmės. A. Šešelgio teigimu, respiratorių ir kitų apsaugos priemonių valstybė yra įsigijusi, o ekstremali situacija leis jas skirti gydymo įstaigoms paprasčiau.

Šios priemonės bus skirtos medicinos įstaigų veiklai užtikrinti.

Kinijoje sausį kilus COVID-19 viruso protrūkiui, jis išplito daugiau nei 30-yje pasaulio valstybių. Pasaulyje registruota daugiau nei 80 tūkst. susirgimų, mirė 2,7 tūkst. žmonių.

S.Skvernelis atostogavo šalyje, kur koronaviruso atvejai patvirtinti

15:51

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tikino, kad premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga grįžta į Lietuvą trečiadienį ir rytoj jau vadovaus ekstremalių situacijų komisijos posėdžiui. 

Taip pat, pasak S.Malinausko, ketvirtadienį bus sukurtas informacijos centras, atsakysiantis į visus klausimus apie koronavirusą. Šiai grupei vadovaus pats premjero patarėjas S.Malinauskas. 

„Tikrai nenorime, kad būtų spekuliacijų. Jų yra daug“, – teigė jis ir aiškino, kad tokių pavyzdžių, kai net politikai skleidžia netikrą informaciją, pilna pasaulyje ir ragino politikus susilaikyti nuo panikos kurstymo. 

S.Malinauskas patvirtino, kad S.Skvernelis atostogavo šalyje, kur yra patvirtintų koronaviruso atvejų. 

Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pasak premjero patarėjo, ar galės vykti masiniai renginiai, tarp jų ir „Žalgirio“ rungtynės, ir Kaziuko mugė, ir Kovo 11-osios šventė, bus vertinama ketvirtadienį susirinkus ekstremalių situacijų valdymo komisijai.

A.Šešelgis: dar prieš pietus patvirtintų atvejų nebuvo

15:29

Sveikatos viceministras Algirdas Šešelgis prašė žurnalistų ir visuomenės nepanikuoti, vadovautis tik oficialia informacija. 

„Manau, kad tikrai nereikėtų baimintis dėl kažko“, – aiškino jis. 

Pasak jo, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečiadienį priešpiet gauti ir jau ištirti nauji keturi mėginiai, visi jie neigiami. 

„Priešpiet tikrai nebuvo patvirtintų, nebent dabar kažkas“, – kalbėjo A.Šešelgis. 

Visgi informacijos apie trečiadienį atliktus naujus koronaviruso tyrimus oficialiai neskelbia net pati Sveikatos apsaugos ministerija. Čia vis dar pateikiami duomenys, kad tyrimai buvo atlikti 44 asmenims. 

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Algirdas Šešelgis

Trečiadienį Vyriausybė iš rezervo Sveikatos ministerijai skyrė 150 tūkst. eurų. Pagal dokumentus, pinigai turi būti skirti Kinijai kaip parama. Viceministras tikino, kad ir Lietuvoje gali prireikti įsigyti papildomų apsaugos ir medicinos priemonių. 

„Kaukės yra kaukės, bet čia yra daugiau respiratoriai, kurie apsaugo nuo viruso. Tai yra sveikatos sistemos užtikrinimui darbui ekstremaliomis sąlygomis, jei ta situacija atsirastų“, – kalbėjo jis. 

Viceministras tikino, kad dabar rezerve yra pakankamai respiratorių, tačiau galvojama jį dar įsigyti „atsižvelgiant į apokaliptinius scenarijus“.  Konkrečių skaičių viceministras negalėjo nurodyti, nes tai yra riboto naudojimo informacija.

Visgi raginta nepamiršti ir higienos.

„Pagrindinis apsisaugojimas nuo šio viruso yra kiekvieno atsakingas naudojimas higienos priemonių, rankų plovimas“, – teigė A.Šešelgis. 

Rekomendacija taps privaloma

Jis tikino, kad randasi supanikavusių žmonių, kurie lankęsi Italijoje nori išsitirti nuo koronaviruso, nors nejaučia jokių sveikatos sutrikimų – nekosėja, nekarščiuoja.  Viceministras prašė to nedaryti ir neapsunkinti medikų darbo. 

„Mes nesitikėjome tokio antplūdžio. tai yra fantastinis kiekis žmonių“, – teigė A.Šešelgis, apgailestaudamas, kad kam nors galėjo kilti sunkumų gauti nedarbingumo pažymėjimus 14 dienų, jei lankėsi Šiaurės Italijoje. 

Nevesti vaikų į mokyklas, jei jie lankėsi Šiaurės Italijoje, kol kas yra tik rekomendacija, tačiau jau nuo rytojaus tai gali tapti privaloma. Visgi, viceministras ragino tėvus atkreipti dėmesį, kaip jaučiasi kiti mokykloje, žinodami, kad vaikas lankėsi Italijoje, bet vaikšto į mokyklą. 

Jis akcentavo, kad vaikai patys koronavirusu neserga, bet gali tapti tik nešiotojais, o tai yra pavojinga.

Ž.Vaičiūnas: baisiausia – panika

15:18

Premjerą pavaduojantis energetikos ministras Ž.Vaičiūnas žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė, kad ekstremalios situacijos paskelbimas leis situacijai kontroliuoti naudoti valstybės lėšas. 

„Konkrečios sumos yra neskelbiama informacija“, – sumų visgi nepatvirtino jis. 

Dėl valstybės rezervo lėšų naudojimo sprendžiama bus atskirai, į paramą pretenduoti galėtų tiek medicinos įstaigos, tiek bet kokios kitos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas

„Tai yra galimybė. Šiandien tokio poreikio mes nematome“, – teigė Ž.Vaičiūnas.

Taip pat ministras nurodė, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją valstybės lygiu bus lengviau koordinuoti informacijos sklaidą. 

Pasak jo, baisiausia šiuo metu yra ne koronaviruso reali grėsmė, bet visuomenėje galinti kilti panika.  

Paskelbus ekstremalią situaciją komunikacija apie koronavirusą užsiims Vyriausybė, o nebe Sveikatos apsaugos ministerija ar Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. 

Pasak Ž.Vaičiūno, sienų uždaryti ar stabdyti keliones oro transportu šiuo metu nėra reikalo.

 

Klaipėda imasi priemonių prieš koronavirusą: grįžę iš kelionių vaikai mokomi nuotoliniu būdu

15:04

Klaipėdiečiai raginami atsakingai vertinti galimą grėsmę ir aktyviai imtis prevencinių veiksmų, galinčių sumažinti užkrečiamų ligų pavojų. Iš kelionių grįžę vaikai bus mokomi nuotoliniu būdu, imamasi kitų atsargumo priemonių, pranešė savivaldybė.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į tai, kad Europoje sparčiai daugėja naujojo koronaviruso atvejų, kreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją bei Lietuvos savivaldybes su prašymu imtis aktyvių prevencinių veiksmų ugdymo įstaigose. Esant poreikiui, mokinius, grįžusius iš Kinijos ar Šiaurės Italijos, prašoma mokyti nuotoliniu būdu, taip pat siūloma leisti iš namų dirbti ir mokytojams bei kitiems ugdymo įstaigų darbuotojams, apsilankiusiems pavojaus zonoje esančiose teritorijose.

Informacija apie Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų išplatintas rekomendacijas buvo pagarsinta ir šiandien vykusiame uostamiesčio švietimo įstaigų vadovų pasitarime.

Nors Klaipėdos miesto savivaldybė ir švietimo bei ugdymo įstaigų vadovai šią informaciją gavo tada, kai po atostogų vaikai jau buvo grįžę į mokyklas, švietimo įstaigų vadovams nurodyta imtis aukščiau nurodytų veiksmų.

Informacija apie Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų išplatintas rekomendacijas buvo pagarsinta ir šiandien vykusiame uostamiesčio švietimo įstaigų vadovų pasitarime.

Švietimo ir ugdymo įstaigos savarankiškai turės atlikti analizę, kiek šias įstaigas lankančių vaikų, mokinių ar mokytojų, pastaruoju metu grįžo iš Šiaurės Italijos ar Kinijos, bei priimti atitinkamus sprendimus.

Ekstremali situacija paskelbta vienbalsiai

14:23

Vyriausybė ekstremalią situaciją valstybės lygmeniu paskelbė vienbalsiai. 

Nė vienas ministras nesuabejojo, kad tai daryti dar anksti, nes nėra nė vieno patvirtinto atvejo. 

„Tas paskelbimas orientuotas į prevenciją, kad ją būtų galima vykdyti operatyviau ir būtų situacijos valdymo vadovas“, – sakė premjerą pavaduojantis energetikos ministras. 

Vadovauti siūloma ne A.Šešelgiui, o A.Verygai

14:19

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis Vyriausybės posėdyje kalbėjo, kad ekstremalią situaciją valstybės lygiu skelbti reikia, kad būtų galima į besikeičiančią situaciją reaguoti greičiau. 

A.Šešelgis tikino, kad paskelbus ekstremalią situaciją valstybės lygiu bus galima ne tik teikti rekomendacijas, bet ir privalomus nurodymus.

Premjerą pavaduojantis Žygimantas Vaičiūnas stebėjosi, kodėl operacijų vadovu siūloma skirti ne sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, o viceministrą A.Šešelgį. Ž.Vaičiūnas pasiūlė vadovu visgi skirti A.Verygą. Tam pritarė ir vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius tikino, kad iš esmės nesvarbu, kas vadovautų. 

A.Veryga šiuo metu yra komandiruotėje JAV. Jis turi grįžti ketvirtadienį. Prezidentas Gitanas Nausėda ragino ministrą komandiruotę nutraukti nedelsiant. 

Verslui įtakos neturės, bet pagerins kriminogeninę padėtį?

13:33

Vyriausybei pateiktas siūlymas ekstremalią situaciją skelbti valstybės mastu.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovu siūloma paskirti ne Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, o viceministrą Algirdą Šešelgį.

Teikdama siūlymą Sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją, bus lengviau koordinuoti prevencinius pasirengimo COVID-19 veiksmus, organizuoti institucijų darbą, panaudoti valstybės medicinos materialinių išteklių rezervą.

Kiek lėšų prireiks situacijos valdymui, visgi nėra skaičiuojama.

Be to, aiškinamajame rašte nurodoma, kad tai „galimai prisidės prie geresnės kriminogeninės situacijos“.

Tuo tarpu verslui paskelbta ekstremalioji situacija esą neturės įtakos arba turės tik minimalią.

Atlikti 44 tyrimai, visi neigiami

13:06

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje koronavirusas niekam nenustatytas, nors jau atlikti tyrimai 44 žmonėms. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras stebi 1903 asmenų, keliavusių į Kiniją ir Šiaurės Italiją sveikatą. 

Tiesa, tai 9 val. ryto duomenys, per dieną jie gali būti pasikeitę.

Trečiadienį prieš pietus prie „Pagundos“ viešbučio Rokiškyje atvyko greitoji, medikai su specialia apranga. Į Panevėžio ligoninę jie išvežė čia apsistojusį vilnietį.

Dėl koronaviruso protrūkio URM rekomenduoja nevykti į kelis Pietų Korėjos miestus

 

S.Skvernelis diena pasitrumpino atostogas

12:00

Dėl koronaviruso premjeras Saulius Skvernelis viena diena patrumpino atostogas. 

Valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ragina politikus nekelti panikos ir neskleisti dezinformacijos dėl koronaviruso. Jis siūlo dėl to pasirašyti partijų susitarimą. 

Koronavirusą penktadienį ketina aptarti koalicija.

Paskutinis atnaujinimas 2020-02-26 12:00

Skelbiama, kad ekstremaliąją situaciją Lietuvoje valstybės lygmeniu reikia skelbti, nes koronavirusas sparčiai plinta Europoje.

Antradienio duomenimis, Europoje nustatyti jau 276 ligos atvejai, 83 proc. atvejų – Italijoje.

Sprendimas ekstremalią situaciją siūlyti Vyriausybei paskelbti valstybės mastu priimtas Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) sprendimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius