Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 07 15

Lietuvoje laivų patikra negarantuoja, kad laivas saugus

Ant seklumos Kuršių mariose užplaukusio kelto evakuacija visoje šalyje sukėlė virtinę emocijų, jas dar kursto ir tai, kad tuo pat metu Rusijoje dėl nusikalstamo laivavedžių aplaidumo nuskendo daugybė žmonių.
Klaipėdos jūrų uostas
Klaipėdos jūrų uostas / Ginos Kubiliūtės/15min.lt nuotr.

Keleivius į Smiltynę, Nidą ar po Kuršių marias plukdantys laivelių savininkai, pasak specialistų, neretai elgiasi kaip vandens chuliganai, penktadienį rašo dienraštis „Klaipėda“.

Lietuvos Mažųjų laivų eksploatavimo bendrijos „Smiltelė“ vadovas Kęstutis Gelumbauskas sako, kad šalyje irgi netvarka šioje srityje: „Inspektoriai reikalauja, kad laivai turėtų gelbėjimo valtį, tačiau dauguma už pinigus keleivius plukdantys smulkių laivų savininkai net nežinotų, kaip tuos keleivius gelbėti nelaimės atveju“, – sako K.Gelumbauskas.

Pasak K.Gelumbausko, tokie laivai patikrinami kartą per metus. „Yra vienas toks prašęs ir manęs, kad paskolinčiau GPS siųstuvą techninei apžiūrai praeiti, o jis keleivius į jūrą plukdo. Blefas – tos patikros. Jei bent vieno iš jų paprašytume parodyti, kaip dirbtų gelbėjimosi plaustu, paaiškėtų, jog jis net nežinotų, iš kurios pusės prie jo prieiti“, – tikino jis.

Lietuvos saugios laivybos administracijos Laivybos kontrolės skyriaus Nekonvencinių laivų kontrolės poskyrio vadovas Jonas Lukša tikino, kad laivai tikrinami kiekvienais metais.

„Tikrinama ne tik gelbėjimo įranga, navigacija, techniniai dalykai, net ir pats laivas kas ketverius metus iškeliamas iš vandens ir apžiūrimas. Privalu išmatuoti jo korpuso storį ir įvertinti būklę“, – paaiškino J.Lukša.

K.Gelumbauskas tikina, kad tokios apžiūros tik dėl akių. Jo nuomone, smulkiųjų laivavedžių kontrolės sistema nors ir atrodo griežta, tačiau ji atsiduoda sovietiniu palikimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius