-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 11

Lietuvoje laukiamam A.Lukašenkai reikia priminti ir demokratijos trūkumus

Europos Parlamento (EP) narė Laima Andrikienė mano, kad Vilnius turi bendradarbiauti su oficialiuoju Minsku, tačiau pažymi Lietuvoje, jog laukiamam prezidentui Aleksandro Lukašenkos būtina priminti jo valdomoje šalyje egzistuojančius demokratijos trūkumus.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Bendradarbiauti su Baltarusija visose srityse ir visais įmanomais lygiais, pavyzdžiui, ne tik su politine opozicija ar pilietine bendruomene, bet ir su oficialiuoju Minsku, – būtina. Tačiau toks bendradarbiavimas negali vykti bet kokia kaina“, – teigiama penktadienį paskelbtame L.Andrikienės pranešime.

Europarlamentarė atkreipė dėmesį į pozityvius pokyčius Baltarusijoje, tačiau pabrėžė, kad šalyje būtini pokyčiai ekonomikos ir politikos srityje.

Šiandien pernelyg anksti ir būtų klaidinga pripažinti Baltarusiją teisėta ir pilnaverte ES partnere, – teigia Laima Andrikienė.„Per A.Lukašenkos vizitą Vilniuje reikėtų aptarti tris dalykus: pirmiausia, tai, kad bendradarbiavimas verslo, prekybos ir energetikos srityse naudingas abiem šalims. Toks bendradarbiavimas turėtų būti spartinamas Baltarusijai vykdant ekonomikos reformas ir gerinant verslo aplinką. Minskas turėtų imtis ryžtingesnių žingsnių ekonomikai liberalizuoti. Valstybės įmonių privatizavimas turi vykti skaidriai ir pagal tarptautines taisykles“, – teigia europarlamentarė.

Anot jos, Lietuva „turi užtikrinti“, kad 2010 metų pabaigoje Baltarusijoje vyksiantys prezidento ir vietinės valdžios rinkimai vyktų pagal demokratijos principus.

„Nepaisant mažesnių suvaržymų per pastaruosius parlamento rinkimus, Baltarusijos parlamente vis dar nėra nė vieno opozicijos atstovo“, – atkreipė dėmesį L.Andrikienė.

Europarlamentarės nuomone, Lietuvos vadovai turėtų priminti Baltarusijos kolegoms apie prieš dešimtmetį dingusį buvusį Baltarusijos centrinio banko vadovą ir parlamento vicepirmininką Viktorą Gončarą, buvusį vidaus reikalų ministrą Jurijų Zacharenką, verslininką Aleksandrą Krasovskį ir televizijos kanalo ORT (dabar – Pirmojo kanalo) operatorių Dmitrijų Zavadskį.

Andriaus Ufarto/BFL nuotr./L.Andrikienė
Laima Andrikienė

„Jų dingimo aplinkybės vis dar neatskleistos“, – priminė L.Andrikienė.

Lietuva turėtų pasistengti, kad įtikintų ES partnerius peržiūrėti Šengeno vizų kainas baltarusiams, tačiau, jos teigimu, politiškai Vilnius turėtų išlikti ištikimas principinei ir vertybėmis grįstai pozicijai.

„Šiandien pernelyg anksti ir būtų klaidinga pripažinti Baltarusiją teisėta ir pilnaverte ES partnere“, – teigia L.Andrikienė.

Rugsėjo 16-ąją Baltarusijos vadovas Lietuvoje dalyvaus Lietuvos-Baltarusijos ekonomikos forume ir susitiks su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite.

Nedemokratiniu valdymu ir žmogaus teisių varžymu kaltinama Baltarusijos valdžia pastaruoju metu bando gerinti santykius su Vakarais.

A.Lukašenka šių metų balandį surengė pirmąjį per 10 metų vizitą į Vakarus – Italijoje jis susitiko su popiežiumi Benediktu XVI ir Italijos premjeru Silvio Berlusconi (Silvijumi Berluskoniu). Gegužę Minskas buvo įtrauktas į Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programą.

Pastarąjį kartą A.Lukašenka į Lietuvą buvo atvykęs 1998 metų lapkritį, kuomet Medininkuose susitiko su tuometiniu Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius