2020 03 21 /08:22

Lietuvoje mirė pirmasis koronavirusu užsikrėtęs žmogus

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad Lietuvoje patvirtintas pirmasis mirties nuo koronaviruso (COVID-19) atvejis.
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija
Kaune veiklą pradėjo mobili koronaviruso laboratorija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Portalo lrytas.lt duomenimis, nuo koronaviruso mirė garbaus amžiaus moteris, 83 metų amžiaus. Anot portalo, teismo medicinos ekspertai įtarė, kad moteris gali būti užsikrėtusi koronavirusu – anksčiau ji buvo gydoma Ukmergės ligoninėje. Vienai Ukmergės ligoninės gydytojai naujasis koronavirusas buvo nustatytas ketvirtadienį.

Teismo medicinos ekspertai Vilniuje nutarė iš pradžių ne atlikti skrodimą, o išsiaiškinti, ar moteris nebuvo koronaviruso nešiotoja. Reagentų ekspertai gavo iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, tyrimą atliko patys.

Miręs asmuo penktadienį pristatytas į Ukmergės ligoninės skubios pagalbos skyrių, kur netrukus mirė. Diagnozė patvirtinta po paciento mirties. Mirusysis priklausė rizikos grupei.

Daugiau informacijos Sveikatos apsaugos ministerija žada pateikti spaudos konferencijos metu šeštadienį 10 val. ryto.

„Tai senyvo amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantis žmogus“, – BNS šeštadienio naktį sakė ministerijos atstovė Justina Petravičienė.

Ji neatskleidė nei mirusiojo lyties, nei tikslaus amžiaus, tačiau teigė, kad anksčiau mirusysis buvo gydytas Ukmergės ligoninėje.

Ministerijos atstovė taip pat teigė, kad nežinoma, kaip žmogus užsikrėtė naujuoju koronavirusu.

„Tikrai ne, šiuo metu tikrai ne. Iki ryto bus aiškūs tie duomenys, tik tiek tegaliu pasakyti“, – teigė J.Petravičienė.

Ji taip pat pridūrė, kad kol kas neturima duomenų, ar mirusysis kontaktavo su asmenimis, kuriems nustatytas naujasis koronavirusas.

Reiškia užuojautą

Prezidentas Gitanas Nausėda feisbuke teigė, kad „pradėdami kovą su virusu, žinojome apie neišvengiamas aukas ir tam rengėmės visais lygmenimis“, tačiau pirmoji netektis, pasak prezidento, turėjo sujaudinti kiekvieną Lietuvos žmogų.

„Nėra lengva priimti šią žinią. Kartu su Jumis užjaučiu artimuosius ir linkiu jiems stiprybės. Ši netektis mums primena, kad kiekvienas galime prisidėti, jog virusas nusineštų kuo mažiau mūsų bendrapiliečių gyvybių“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė šalies vadovas.

LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda
LR Prezidento kanceliarijos / R.Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda

„Savo mintimis esu su viruso aukos artimaisiais, su medikais ir jų šeimų nariais. Su tais, kurie dirba, kad užtikrintų Lietuvos žmonių saugumą, ir su tais, kurie atsakingai rūpinasi savo ir artimųjų sveikata. Likite namuose, įsiklausykite į specialistų žodį ir sudrausminkite tuos, kurie elgiasi neatsakingai“, – teigė G.Nausėda.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga reiškia užuojautą šeimai, artimiesiems.

„Su liūdesiu pranešu, kad nuo naujojo koronaviruso Lietuvoje mirė pirmasis žmogus. Reiškiame nuoširdžią užuojautą šeimai, artimiesiems", – sako A.Veryga.

Užuojautą pareiškė ir Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą šeimai, giminėms, artimiesiems. Šią skausmo valandą mes visi su Jumis. Kiekvienas iš mūsų, taip pat ir aš, slapčia širdyse tikėjomės, kad taip nenutiks... Iš visos širdies dėkoju medikams ir kitiems žmonėms, kurie atidavė visas jėgas gydymo procese. Gaila, kad to nepakako", – sakoma premjero užuojautoje.

S.Skvernelis paprašė Lietuvos žmonių nepasiduoti baimei ir nenuleisti rankų.

„Patikėkite: mūsų medikai yra pilnai pasiruošę suteikti visokeriopą pagalbą tiek užsikrėtusiems koronavirusu, tiek sergantiems kitomis ligomis. Kiekvienam iš mūsų. Jie padarys viską, ką tik gali. Dėl kiekvieno iš mūsų. Saugokime vieni kitus, laikykimės specialistų rekomendacijų ir išlikime susitelkę. Tai vienintelis kelias. Tik visi kartu, drauge, susitelkę galime laimėti šią kovą", – teigė Ministras Pirmininkas.

Koronavirusu užsikrėtė trys medikai

Per penktadienio tyrimus Lietuvoje patvirtintas 21 koronaviruso infekcija užsikrėtęs asmuo, bendrai Lietuvoje šiuo metu užfiksuoti 69 užsikrėtimo šia infekcija atvejai.

Penktadienį koronaviruso infekcija nustatyta ir Santaros klinikų medikui bei dviem medikams iš Ignalinos. Vienas dirbo Ignalinos rajono ligoninėje, kitas Ignalinos sveikatos centre. Santaros klinikų šeimos gydytojas, kuriam diagnozuota koronaviruso infekcija, nekeliavo, aiškinamasi, kaip jis galėjo užsikrėsti. Daugiau apie penktadienį patvirtintus atvejus skaitykite čia.

Apie kontaktą su užsikrėtusiu Santaros klinikų mediku ir dėl to taikomą saviizoliaciją penktadienį pranešė ir medikai Vytautas Kasiulevičius bei Valerijus Morozovas.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Karantino režimo trukmė – nuo kovo 16 d. 00 val. iki kovo 30 d. 24 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius