-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 03 17 /07:29

Lietuvoje – dar vienas koronaviruso atvejis: infekcija nustatyta iš PAR grįžusiam pacientui, jo būklė sunki

Antradienio naktį Lietuvoje nustatytas dar vienas koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejis, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Infekcija nustatyta iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam pacientui, jis gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje, pradėtas epidemiologinis tyrimas. Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, paciento būklė itin sunki.
Respublikinė Panevėžio ligoninė
Respublikinė Panevėžio ligoninė / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Koronavirusas nustatytas iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusiam asmeniui
  • Pacientas gydomas Respublikinėje Panevėžio ligoninėje
  • Pacientui yra 60 metų, jo būklė – itin sunki.
  • Tai 18-as COVID-19 atvejis Lietuvoje, vienas žmogus pasveiko
  • Kol kas visi užfiksuoti viruso atvejai Lietuvoje – įvežtiniai
  • Pirmasis viruso atvejis Lietuvoje užfiksuotas vasario 28 d.

Aurelijus Veryga: tai pirmas toks sudėtingas pacientas Lietuvoje

„Deja, bet tai jau yra rizikos grupės pacientas (...). Jo mėginys buvo paimtas jau jam esant gydymo įstaigoje ir jau esant sudėtingai būklei. Tai pirmas toks rizikos grupės ir toks sudėtingas pacientas (Lietuvoje – LRT.lt). Dar naktį kalbėjome su vadovu gydymo įstaigos, jis iš karto ten keliavo (į gydymo įstaigą naktį – LRT.lt), nuvyko NVKC specialistai, kad įvertinti pačią vietą, kur virusas nustatytas ir būtų imtasi visų apsaugos priemonių“, – LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“ sakė ministras.

A.Veryga sakė, kad pacientui yra daugiau nei 60 metų. Ministras atskleidė, kad pacientui reikalingas ir dirbtinis plaučių ventiliavimas.

Su šiuo atveju Lietuvoje iš viso patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo.

SAM primena, kad nuo šio pirmadienio žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki šiol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas.

COVID-19 lietuvoje nustatytas 18 asmenų:

  • Kovo 17 d. vienam asmeniui. Pacientui, grįžusiam iš Petų Afrikos Respublikos, jis gydomas Panevėžyje.
  • Kovo 16 d. trim asmenims. Du pacientai, grįžę iš Austrijos, izoliuoti ir gydomi Vilniuje, vienas, atvykęs iš Dominykos Respublikos, – Klaipėdoje.
  • Kovo 16 d. dviem asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Vokietijos, ir moteriai, parvykusiai iš Ispanijos, Madrido. Abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 15 d. trim asmenims. Vyrui, grįžusiam iš Danijos, kuris gydomas Klaipėdoje. Vyrui, grįžusiam iš Austrijos, ir moteriai, kuri lankėsi Barselonoje ir Paryžiuje, jie abu gydomi Vilniuje.
  • Kovo 14 d. trim asmenims. Iš Nyderlandų gįžusiam vyrui, kuris gydomas Panevėžyje. Iš Danijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, kuris gydomas Vilniuje.
  • Kovo 13 d. trim asmenims. Iš Tenerifės grįžusiai moteriai, gydoma Klaipėdoje; iš Italijos grįžusiam vyrui, gydomas Kaune; iš Ispanijos grįžusiai moteriai, gydoma Vilniuje.
  • Kovo 10 d. dviem asmenims. Iš Italijos grįžusiai porai, gydomi Kaune.
  • Vasario 28 d. vienam asmeniui. Iš Italijos grįžusiai moteriai, buvo gydoma Šiauliuose. Tačiau pasveiko ir buvo išleista iš ligoninės.

Grįžusiems iš užsienio šalių 14-os dienų saviizoliacija yra privaloma. Už reikalavimų nesilaikymą yra numatyta atsakomybė.

Šalyje paskelbus dviejų savaičių karantiną žmonės raginami maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita.

Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Daugiau informacijos dėl naujojo koronaviruso galima teirautis:

  • Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 (pasireiškus gripui būdingiems ligos simptomams – karščiavimui, kosuliui, gerklės skausmui ar apsunkintam kvėpavimui – po kelionės į užsienio šalis ar po kontakto su tikėtinu koronaviruso nešiotoju; norint pasikonsultuoti, kilus klausimų) – visą parą, visoje Lietuvoje, nemokamai;
  • Nacionalinio visuomenės sveikatos centro karštąja linija tel. +370 618 79984 ir +370 616 94562 (visą parą);
  • Elektroniniu paštu koronavirusas@sam.lt.
    VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Įvestas karantinas

Pirmadienį Lietuvoje prasidėjo karantinas, kuris truks iki iki kovo 30 d. vidurnakčio. Tokiomis priemonėmis šalyje stengiamasi užkirsti kelią naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimui.

Štai draudimai, kurie šalyje galios artimiausiu metu:

  1. Uždraudžiama užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką, išskyrus specialius atvejus, kai vykdomas krovinių vežimas, kai asmenys turi teisę gyventi Lietuvos Respublikoje, kai asmenys turi imunitetų ir privilegijų pagal Vienos konvencijas, kitaip sakant, diplomatams. Išimtis taikoma ir NATO bei NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui, jų šeimos nariams.
  2. Mažinamas pasienio punktų skaičius. Sienos kirtimas vykdomas per Kalvarijos/Budzisko, Saločiai-Grenstale, Būtingė-Rucava, Smėlynė-Medume, Medininkai-Kamenyj Log, Raigardas-Privalka, Kybartai-Černiševskoje, Panemunė-Sovietskas tarptautinius sienos kirtimo punktus, Vilniaus, Kauno, Palangos, Šiaulių oro uostus ir Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.
  3. Iki kovo 19 d. 00:00 val. leidžiamas asmenų, grįžtančių į savo gyvenamosios vietos valstybę, tranzitas per LR teritoriją be būtinojo sustojimo.
  4. Uždraudžiama Lietuvos Respublikos piliečiams išvykti iš Lietuvos Respublikos, išskyrus atvejus, kai jie grįžta į savo gyvenamąją vietą, vyksta į savo darbo vietą, taip pat VSAT vadovo ar jo įgalioto asmens leidimu.
  5. Prekių judėjimas neribojamas.
    VIDEO: Santarų klinikų palata, kurioje tyrimų rezultatų laukia žmonės
  6. Ribojamas tarpmiestinis ir priemiestinis keleivinio transporto intensyvumas – leidžiamas tik sėdimų vietų užėmimas ne mažesniu kaip nei 1 metro atstumu ir ypatingų saugumo priemonių taikymas, dezinfekuojant transporto priemones kiekvieno maršruto pradinėje-galinėje stotelėje. Šią nuostatą primygtinai siūlome taikyti ir vykdant keleivių vežimą viešuoju miesto transportu.
  7. Draudžiamas kruizinių laivų pateikimas į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą.
  8. Viešojo sektoriaus valstybės ir savivaldybių institucijose įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje.
  9. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.
  10. Draudžiamas kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigų lankymas ir fizinis lankytojų aptarnavimas.
  11. Draudžiama veikla vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centruose.
  12. Draudžiamas kalinių lankymas.
  13. Rekomenduojama atsiskaitymams naudoti ne grynuosius pinigus.
  14. Visų atvirose ir uždarose erdvėse organizuojamų renginių bei susibūrimų draudimas.
  15. Sveikatinimo paslaugų centrų, sanatorijų, poilsio centrų veiklos draudimas, išskyrus individualias reabilitacijos paslaugas, kurios susijusios su gydymu.
  16. Viešbučių ir kitų patalpų naudojimas asmenų izoliavimui atskiru savivaldybių susitarimu.
  17. Viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų veiklos draudimas, išskyrus, kai maistas gaminamas išsinešimui arba kitais būdais pristatomas gyventojams.
  18. Parduotuvių, išskyrus maisto prekių, prekybos centrų, išskyrus maisto, veterinarijos, vaistinių ir optikos prekių parduotuves juose, turgaviečių, išskyrus maisto, veiklos draudimas, išskyrus internetinę prekybą ir kai prekės pristatomos gyventojams.
    VIDEO: Kaip dirba mobilios Vilniaus viešojo transporto dezinfekuotojų brigados
  19. Grožio paslaugų teikimas draudžiamas.
  20. Stabdomas ugdymo ir vaikų priežiūros procesas bei švietimo veikla visose švietimo įstaigose, dienos ir užimtumo centruose, organizuojant ugdymo procesą nuotoliniu būdu.
  21. Dėl sveikatos priežiūros įstaigų darbo organizavimo: nustatyta, kad bus pasitelkiami visi reikiami ir galimi žmogiškieji ištekliai karantino situacijai valdyti: sveikatos priežiūros specialistai, aukštųjų universitetinių ir neuniversitetinių mokyklų studentai, rezidentai ir kiti.
  22. Sureguliuotas stacionarinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas: pertvarkant pacientų srautus, infrastruktūrą bei materialinius ir žmogiškuosius išteklius. Atidedamos planinės operacijos, išskyrus tas, kurių nesuteikus pacientui atsirastų poreikis būtinajai medicinos pagalbai arba reikšmingai pablogėtų paciento būklė.
  23. Pertvarkomas pacientų lankymas draudžiant lankymą, išskyrus terminalinės būklės pacientų ir vaikų iki 14 metų lankymą, gydančio gydytojo leidimu. Ribojamas reabilitacijos paslaugas ir ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimas.
  24. Nustatytas paslaugų teikimas nuotoliniu būdu: vaistų ir medicinos pagalbos priemonių išrašymas, konsultacijos, elektroninių nedarbingumo pažymėjimų išdavimas ir tęsimas, gydytojo-gydytojui konsultacija, būtinųjų tyrimų paskyrimas, slaugytojo konsultacijos.
  25. Atidedami profilaktiniai patikrinimai ir prevencinių programų vykdymas. Atidedamas odontologijos paslaugų teikimas, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos užtikrinimą. Perorganizuojama vaistinių veikla siekiant išvengti tiesioginio kontakto.
  26. Uždraudžiamas lankymasis visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.
  27. Kitose socialinių paslaugų įstaigose kontaktuoti su klientu leidžiama tik užtikrinant būtinąsias socialines paslaugas.
  28. Vyskupų Konferencijos ir visų Lietuvoje veikiančių religinių bendruomenių prašoma neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.
  29. Vyriausybė paveda Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovui gavus atsakingos ministerijos siūlymą dėl būtinų karantino priemonių nustatymo, nustatyti konkrečias karantino režimo priemones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius