-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 07 08

Lietuvoje po ilgesnės pertraukos kiaulių ūkyje vėl nustatytas afrikinis kiaulių maras

Šakių rajone (Kidukių sen.) esančiame kiaulių ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginamos 4 penimos kiaulės, nustatytas kiaulėms ir šernams pražūtingo afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).
Kiaulė
Kiaulė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie sergančią kiaulę ūkininkas informavo vietos veterinarijos gydytoją, o šis, kilus įtarimams, informavo VMVT. Sudaryta speciali tyrimo grupė aiškinasi galimas viruso į šį ūkį patekimo priežastis, teigiama pranešime spaudai. Neatmetama, kad virusas galėjo patekti iš laukinės faunos.

Dar šių metų vasario mėn. už maždaug 20 km nuo ūkio AKM buvo aptiktas šernuose.

„Apmaudu, kad, nepaisant mūsų nuolatinių raginimų, kartojimų, koks svarbus yra kasdienis biosaugos laikymasis, po beveik 2 metų pertraukos nustatėme pirmąjį AKM atvejį kiaulių ūkyje. Didžiausia tikimybė, kad neatsargus ūkininko elgesys atnešė nuostolius ne tik jam, tačiau sukėlė didelę riziką ir įtampą aplinkinių rajonų kiaulių laikytojams. Laimei, kad šalia židinio nėra stambių komercinių kiaulių ūkių, nes jiems privalėtume taikyti įvairius ribojimus,“ – komentavo VMVT Skubios veiklos skyriaus patarėjas Paulius Bušauskas.

Pasak specialisto, kuris cituojamas tarnybos pranešime spaudai, ankstesnių metų stebėjimai rodo, kad dažniausiai pasibaigus pirmiesiems vasaros karščiams, AKM židiniai ima plisti kur kas dažniau.

Tarnyba ragina ypač šio ir aplinkinių rajonų kiaulių laikytojus būti itin budrius, pastebėjus, jog kiaulė negaluoja nedelsti, iškart pranešti VMVT ar veterinarijos gydytojui ir jokiu būdu nepamiršti visomis priemonėmis saugoti ūkį nuo galimo viruso patekimo.

Ūkyje VMVT specialistai jau atliko viruso likvidavimo ir priminės dezinfekcijos darbus. Visos ūkyje laikytos kiaulės nugaišintos ir saugiai sunaikintos, teigiama pranešime.

Ūkininkas informuotas apie tolesnius dezinfekcijos bei valymo darbus, kuriuos jis privalės atlikti prižiūrint VMVT specialistams. Aplink ūkį, 3 ir 10 km spinduliu nustatyta apsaugos ir priežiūros zona. VMVT specialistai vykdo šioje zonoje esančių ūkių patikras, fiksuoja faktinį laikomų kiaulių skaičių, tikrina taikomas biosaugos priemones. Ūkiai šiose apsaugos zonose bus itin atidžiai stebimi.

VMVT primena esmines taisykles, skirtas apsaugoti ūkį nuo AKM patekimo:

* Reguliariai pildykite ir laikykite dezinfekcinius kilimėlius prie patekimo į kiaulių laikymo vietą;

* Dėvėkite atskirus, tik darbui ūkyje skirtus rūbus ir avalynę;

* Laikykitės griežtos asmens higienos;

* Neleiskite į ūkį pašalinių asmenų;

* Nešerkite kiaulių maisto atliekomis ir šviežiai nušienauta žole.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius