Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 22 /12:32

Popiežius Pranciškus jau Lietuvoje – oficiali pasitikimo ceremonija įvyko

Šeštadienį į Lietuvą atvyko ypatingas svečias – Katalikų bažnyčios ir Vatikano valstybės vadovas popiežius Pranciškus. Lėktuvas su Šventuoju Tėvu Vilniaus oro uoste nusileido apie 11.20 val. ryte, o oficiali pasitikimo ceremonija įvyko, kaip numatyta, 11.30 val. Iš oro uosto popiežius važiuoja į prezidentūrą, kur susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite ir kalbės susirinkusiems S.Daukanto aikštėje.
Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus
Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
VIDEO: Popiežius Pranciškus atvyko į Lietuvą

Popiežius Pranciškus į Lietuvą, taip pat – Latviją ir Estiją, atvyksta pirmą kartą. Popiežius iš lėktuvo išlipo, kaip ir buvo numatyta, 11.30 val., pirmoji jį pasveikino prezidentė D.Grybauskaitė.

Popiežiaus taip pat laukė vaikai ir juos lydintys tėvai bei mokytojai. Virš 200 žmonių atvyko iš 14 skirtingų katalikiškų Kauno, Vilniaus, Marijampolės, Kretingos, Panevėžio ir kitų Lietuvos mokyklų.

Du Vilniaus Šv. Juozapo katalikiškos mokyklos mokiniai - šeštokas Simonas ir ketvirtokė Indija Marija, pasipuošę tautiniais suvalkietiškais kostiumais, įteikė popiežiui Pranciškui gėlių. Italų kalba jie pasveikino sėkmingai atvykusį Šventąjį Tėvą.

Vilniaus oro uoste nuskambėjo Vatikano ir Lietuvos himnai.

Pasisveikinęs su pasitinkančiaisiais popiežius Pranciškus turėtų šiek tiek pailsėti, o tada jau važiuoti į prezidentūrą, kur įvyks susitikimas su prezidente D.Grybauskaite.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus

Išvažiuojant iš oro uosto, popiežiaus automobilis stabtelėjo prie vaikų, kurie jį pasitiko – mašinos langai buvo atidaryti ir matėsi, kaip Pranciškus šypsosi vaikams, ką lydėjo sužavėtų vaikų šūksniai.

Važiuodamas popiežius matė, kad pakelėse susirinkę nemažai žmonių. Jau centre, ties Lukiškių aikšte, jis pro atdarą langą laimino jį pasitinkančius žmones.

Šiuo metu kortežas jau prie prezidentūros, prezidentė D.Grybauskaitė dar kartą pasveikino popiežių.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste sutinkamas popiežius Pranciškus

Istorijoje tai antrasis popiežiaus vizitas mūsų šalyje, nes lygiai prieš 25 metus Lietuvoje lankėsi Jonas Paulius II. Tuomet šis vizitas sukėlė tikrą euforiją, popiežių visur sveikino tūkstančiai žmonių.

Vatikano spaudos tarnybos nuotr./Popiežius Pranciškus lėktuve, skrendančiame į Lietuvą
Vatikano spaudos tarnybos nuotr./Popiežius Pranciškus lėktuve, skrendančiame į Lietuvą

Išlipęs iš lėktuvo Jonas Paulius II 1993 m. rugsėjo 4 d. bučiavo Lietuvos žemę ir sakė: „Nepaprastai jaudindamasis ką tik pabučiavau Lietuvos žemę, – dėkojau Dievui už man duotą malonę atvykti pas jus. Trokšte troškau aplankyti ypač man brangią jūsų žemę!“

Pasitiko aukščiausi pareigūnai

Popiežių Pranciškų Vilniaus oro uoste pasitiko aukščiausi Lietuvos valstybės vadovai: prezidentė Dalia Grybauskaitė, premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, prezidentas Valdas Adamkus.

Tarp pasitinkančiųjų buvo ir Lietuvos Bažnyčios atstovai: Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas, Vilniaus arkivyskupas metropolitas Gintaras Grušas ir Lietuvos vyskupų konferencijos sudaryto Pasiruošimo Popiežiaus vizitui komiteto generalinis sekretorius dominikonas kun. Saulius Rumšas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste ruošiamasi popiežiaus atvykimui
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste ruošiamasi popiežiaus atvykimui

Koks bus popiežiaus Pranciškaus vizitas? Žmonių laukiama daug, vien į susitikimą su jaunimu Vilniaus Katedros aikštėje išdalinta apie 30 tūkst. kvietimų, o į Šv.mišias Kauno Santakoje – 90 tūkst. Taip pat žmonės kviesti rinktis šių vietų prieigose, S.Daukanto aikštėje, kur numatytos popiežiaus ir prezidentės D.Grybauskaitės kalbos (12.40 val.).

Prie Aušros vartų, kur popiežius melsis 16.30 val., kviestos atvykti gausios šeimos, globėjai, neįgalieji ir ligoniai. Iš čia M.Daukšos g. – Žiuprionių g. – Subačiaus g. – Maironio g. – B.Radvilaitės g. – Šventaragio g. popiežius papamobiliu važiuos į Katedros aikštę, tad tai yra viena iš tų progų, kur galima bus pamatyti popiežių, galbūt net gauti jo palaiminimą.

Susitikimas su jaunimu – vienas iš esminių popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje punktų. Jauni žmonės į Katedros aikštę kviesti ateiti iki 14 val., čia parengta programa, kuri tęsis iki pat popiežiaus atvažiavimo. Planuojama, kad Šventasis Tėvas čia bus 17.30 val. ir kreipsis į jaunimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste ruošiamasi popiežiaus atvykimui
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilniaus oro uoste ruošiamasi popiežiaus atvykimui

Tradicija susitikti su jaunimu

„Tai jau labai sena tradicija. Ir Jonas Paulius II, kai lankėsi Lietuvoje, turėjo atskirą susitikimą su jaunimu S.Dariaus ir S.Girėno stadione. Jeigu popiežius atvyksta ilgesnio vizito, tai, kiek man teko regėti, jis mėgsta susitikimus su jaunimu, mėgsta pabendrauti. Pas mus nebus, bet būna ir neformalių klausimų-atsakymų laikas. Iš tiesų popiežius labai mėgsta bendrauti su jaunais žmonėmis, siunčia jiems labai daug žinučių“, – apie tai, kodėl programoje atsirado toks susitikimas su konkrečios amžiaus grupės žmonėmis, prieš vizitą 15min sakė Popiežiaus vizito programų koordinatorė Kristina Žaldokaitė.

Plačiau apie tai skaitykite čia: Privaloma popiežiaus vizito programos dalis: kodėl jis susitinka su jaunimu?

Po šio susitikimo Pranciškus dar užsuks į katedrą, o tada T.Vrublevskio g. – Arsenalo g. – T.Kosciuškos g. vyks į Apaštalinę nunciatūrą, tad pakelėje irgi bus galima jam bent pamojuoti.

Sekmadienį popiežius Pranciškus pratęs vizitą Kaune – 10 val. jis aukos Šv.mišias Santakoje, 15 val. Kauno katedroje susitiks su kunigais, vienuoliais, pašvęstaisiais ir seminaristais. Po šio susitikimo popiežius grįš į Vilnių, kur apie 17.15 val. tyliai melsis prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti. Tai bus labai simboliška, nes kaip tik rugsėjo 23-ąją minimos Vilniaus geto sunaikinimo metinės.

S.Tamkevičiaus kamera

Paskutinis popiežiaus apsilankymo taškas – Okupacijų ir laisvės kovų muziejus šalia Lukiškių aikštės. Jis nusileis į buvusių KGB rūmų požemius, kad pagerbtų sovietų teroro aukas ir Bažnyčios pastangas ginti tikinčiųjų teises sovietų okupacijos metais, taip pat Bažnyčios vadovas apsilankys Okupacijos ir laisvės kovų muziejuje įrengtoje vyskupų kameroje ir keliose kitose patalpose, įskaitant šaudymo kamerą.

Popiežius aplankys ir buvusią Sigito Tamkevičiaus kamerą, kur buvęs Kauno arkivyskupas tardytas 1983 m. „Man asmeniškai tai labai mielas gestas. Jei prieš daugelį metų, kai sėdėjau tose kamerose saugumo požemiuose, kas nors būtų pasakę, kad po kelių dešimtmečių čia popiežius lankysis ir būsiu kartu su popiežiumi... tada būtų buvę smagu“, – interviu BNS vizito išvakarėse kalbėjo S.Tamkevičius.

Nuo Lukiškių a. iki Apaštalinės nunciatūros popiežius papamobiliu važiuos maršrutu Gedimino pr. – T.Vrublevskio g. – Arsenalo g. – T.Kosciuškos g.

Į klausimą, kodėl savo oficialiam vizitui popiežius pasirinko Baltijos šalis, greičiausia atsakymą išgirsime iš paties Šventojo Tėvo lūpų, kai jis kreipsis į žmones Vilniuje, Kaune, taip pat Latvijoje ir Estijoje. Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto generalinis sekretorius, kunigas Saulius Rumšas tvirtina, kad laukti liko nedaug.

„Pradėkime nuo pasirinkto šūkio – Kristus Jėzus mūsų viltis. Tai iš Šventojo Rašto paimti žodžiai, iš pirmojo laiško Timotiejui. Jau pats šūkis, kurį pasirinko Šventasis Tėvas šitam vizitui, duoda tam tikrą kryptį – tikintiesiems ir visiems geros valios žmonėms, esantiems Lietuvoje. Jeigu kalbame apie viltį, tai ar mūsų situacija kartais nėra tokia, kai atrodo, jog vilties nebėra, rytojus atrodo beprasmis“, – 15min studijoje sakė kunigas S.Rumšas.

Pasveikino ir iš anksto

Likus kelioms dienoms iki popiežiaus Pranciškaus vizito į Lietuvą, švenčiausiasis Tėvas atsiuntė sveikinimą Lietuvai, Latvijai ir Estijai. Vaizdo įraše popiežius pabrėžia Baltijos šalių šimtmetį bei laisvės svarbą.

VIDEO: Popiežius Pranciškus sveikina Baltijos šalis: „Norėčiau visus apkabinti“

„Brangūs bičiuliai, savo kelionės į Baltijos valstybes – Lietuvą, Latviją ir Estiją – išvakarėse, siunčiu nuoširdų sveikinimą jums visiems, kurie gyvenate tose šalyse. Nors atvykstu kaip Katalikų Bažnyčios ganytojas, norėčiau visus apkabinti ir su visais pasidalinti taikos, geros valios ir pasitikėjimo ateitimi žinia.

(…) Už jus visus meldžiuosi, siunčiu jums savo palaiminimą ir prašau – neužmirškite melstis už mane. Telaimina jus Dievas“, – sveikinime sakė popiežius Pranciškus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius