Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 07

Lietuvoje pradingsta vis daugiau darbdavių

Lietuvoje daugėja atvejų, kai darbdaviai tiesiog pradingsta kaip į vandenį.
Darbo paieškos.
Desperacijos apimti bedarbiai kartais ryžtasi patys belstis į butų duris ir teirautis, ar neatsirastų kokio nors darbo. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Atlyginimas

Tokiais atvejais darbuotojai net nežino, kaip teisingai elgtis: toliau eiti į darbą, neturint garantijų, kad gaus algą, ar nutraukti darbo santykius.

Dr. Audrius Bitinas, darbo teisės ir socialinės saugos specialistas, LTV laidai „Šiandien“ sakė, kad ir anksčiau pasitaikydavo atvejų, kai darbdaviai staiga pradingdavo. Tačiau dėl to būdavo tik diskutuojama, bet nepriimama jokių sprendimų. O dabar tokių atvejų smarkiai padaugėjo, kai nelieka nei įmonės vadovo, nei atlyginimo.

Labiausiai tokiu atveju nukenčia darbuotojai, kurie nežino, kokį kelią rinktis: dirbti toliau, ar nebeiti į darbą.

Anot A.Bitino, pagal darbo kodeksą, jei darbdavys du mėnesius nemoka algos, darbuotojas turi teisę darbdavį įspėjęs nutraukti darbo sutartį. Tai galima padaryti per notarų biurą išsiuntus laišką, jei kitu būdu pasiekti darbdavio neįmanoma.

Kitas kelias – pinigus išsireikalauti teisminiu keliu arba inicijuoti bankroto bylą. Tačiau žmonės labai dažnai tam neturi nei laiko, nei pinigų.

Šiuo metu Seime ruošiamas įstatymas, kuris galbūt šiek tiek supaprastins procedūras. Tarkime, dalį funkcijų, pavyzdžiui, teisę nutraukti darbo sutartį planuojama perduoti Darbo inspekcijai. Ji galėtų ir ekspertizę atlikti, kurios metu būtų nustatyta, ar tikrai darbdavys dingo ir ar paliktas nežinioje darbuotojas turi teisę į bedarbio pašalpą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius