Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 01

Lietuvoje prasideda „Astravo pratybos“

Antradienį Lietuvoje prasideda keturias dienas truksiančios civilinės saugos pratybos, skirtos mokytis reaguoti į incidentą Baltarusijoje esančioje Astravo atominėje elektrinėje.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Per pratybas bus imituojamas scenarijus, kai Baltarusija nepraneša apie Astravo jėgainės avariją, tačiau Lietuvoje įrengtos stebėjimo sistemos fiksuoja išaugusius oro ir vandens užterštumo rodiklius.

Per šiuos mokymus bus treniruojamasi evakuoti pietryčių Lietuvos gyventojus, bus tikrinama žmonių perspėjimo sistema.

Antradienį visoje šalyje bus tikrinama gyventojų perspėjimo sistema – kauks sirenos, gyventojai gaus žinutes, informaciją transliuos LRT radijas ir televizija.

Į posėdį popiet rinksis Ekstremaliųjų situacijų komisija, joje bus patvirtintas pratybų planas, operacijos vadovas.

Trečiadienį bus imituojama gyventojų evakuacija – po 50 savanorių bus evakuojama iš Švenčionių rajono į Zarasų rajoną ir iš Vilniaus rajono į Kalvarijos savivaldybę. Taip pat vyks vadinamasis laikinasis perkėlimas, kai tiek pat savanorių bus perkelti iš Šalčininkų rajono į Varėnos rajoną.

Per pratybas bus imituojamas gyventojų sanitarinis švarinimas, jiems bus dalinamos jodo tabletės.

Ketvirtadienį numatoma radiacinė žvalgyba iš oro, bus pasitelkti du sraigtasparniai, taip pat numatoma vykdyti antžeminę žvalgybą.

Penktadienį Vidaus reikalų ministerijoje numatomas pratybų rezultatų apibendrinimas.

Mokymuose dalyvaus apie 300 pareigūnų, karių, tarnautojų iš šešių savivaldybių – iš viso 24 institucijos. Atvyks stebėtojai iš Jungtinės Karalystės, Latvijos, Estijos ir Lenkijos.

Nesutarus dėl pratybų scenarijaus su Vilniaus miesto savivaldybe, sostinės pareigūnai jose nedalyvaus, bus tik stebėtojai.

Lietuvos Vyriausybė sako, kad Astravo jėgainė netoli Lietuvos sienos statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius